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September 29, 1978

Mr. William R. Ralls

Xermn, Klein, Endelman & Ralls
3000 Town Center, Suite 2700
Southfield, Michigan 48075

Dear Mr. Ralls:

This is in response to your request for a ruling by the Department concerning
the deadline before which a gubernatorial committee may file an application
for public funds available under the Campaign Finance Act, P.A. 388 of 1976,
as amended ("the Act"), to retire a debt incurred in the primary election.

Section 61(4) of the Act (MCLA 8§ 169.261) provides (in part):

"An amount equal to the cumulative amounts designated under
subsection (2) each year shall be appropriated annually from the
general fund of the state to the state campaign fund to bz avail-
able beginning January 1 and continuing through December 31 of

each year in which a governor is elected. The amounts appropriated
under this section shall not revert to the general fund but shall
remain available to the state campaign fund for distribution without
fiscal year limitation except that any amounts remaining in the
state campaign fund on December 31 immediately following a guber-
natorial general election shall revert to the general fund."

(Emphasis supplied)

Section 61(4) indicates the moneys in the State Campaign Fund are available from
January 1, 1978, through December 31, 1978, when moneys remaining in the State
Campaign Fund revert to the General Fund. The Act does not contain language
Timiting application during this period to a candidate in either the primary or
general election. It appears a gubernatorial candidate committee in either the
primary or general election may validly apply for public funds and receive moneys
throughout 1978 provided the committee is eligible for funds.

Section 66(3) of the Act (MCLA 3 169.266) states "an unexpended balance in this
account shall be refunded and credited tc the general fund within 60 days after

the election for which the moneys were recelved." The "docount" ta which referenca
1s made 1s the separate account a gubernatorial candidate committee must maintain
for moneys received from the State Campaign Fund.
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The impact of Section 66(3) is upon funds received by the gubernatorial
candidate committee from the State Campaign Fund, which remain unspent 60

days after the election for which the moneys were received. HMoney is con-
sidered spent upon incurrence of a debt pursuant to the making of an expond1ture
as defined in Section 6 of the Act (MCLA § 169.206). Consequently, a candidate
who has debts incurred in an election may continue to apply for public moneys,
even after the 60-day period, provided the funds in the State Campaign Fund
have not reverted to the General Fund because of the December 31 deadline.

The gubernatorial candidate committee must provide proof of qua11fy1ng con-
tributions (in the case of the primary election) and must apply the moneys
received only against qualified campaign expenditures. The committee may
receive funds only to the limits authorized by the Act.

Accordingly, your gubernatorial candidate commitiee may apply to receive pub11c
moneys, for which it qualifies, to retire debts validly incurrad in the August,
1978, primary election. Application for the public moneys, which will be avail-

able through December 31, 1978, must be made a reasonable time prior to that
date to permit approval and processing. Moreover, in the period prior to
December 31 but subsequent to 60 days after the primary election, the Department
will requ1re proof from the committee that moneys applied for are dxrected to
and not in excess of qualified campaign expend1tures

This response constltutes a declaratory ruling concerning the applicability of
the Act to the specific factual situation described in your request.

Richard H. Austin
Secretary of State
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