
M I C H I G A N  D E P A R T M E N T  O F  

RICHARD H. AUSTIN a SECHETARY OF STATE -- 

S T A T E  TREASURY B U I L D I N G  

November 2, 1978 

Mr. Christopher L. Rose, Clerk 
Independence Township 
90 North Main Street 
Clarkston, Mlchigan 48016 

Dear Mr. Rose: 

This is in response to your request for an interpretation concerning applicability 
of the Campaign Finance Act, P.A. 388 of 1976, as amended ("the Act"), to retention 
by a candidate for personal use after an election of items purchased with campaign 
contributions. In your letter you pose a series of hypothetical situations, all of 
which have the candidate committees purchasing assets prior to the election, 
ostensibly for usage in the election. In each instance, however, the candidate 
retains the assets after the election. 

Section 3(4) of the,Act (MCLA § 169.203) defines "conpnittee" as an entity which 
receives contributions or makes expenditures for the purpose of influencing an 
election. Section 4(1) (MCLA § 169.204) relates "contribution" to the purpose of 
influencing an election. Similarly, Section G(1) (MCLA § 169.206) ties 'expenditure" 
to the sarne'purpose. 

Consequently, the moneys In a committee's official account or assets held by a 
committee are for a single purpose, 1 .e., to influence an election. In making an 
expenditure, a committee.must do so consistent with the requirements o f  the Act. 

Subsequent to an election, a committee may continue to hold certain moneys and 
assets. If the committee continues in existence, e.g., the committee i s  that o f  
a candidate who wins the election and who nust retain the committee during his or 
her tenure as an elected official by virtue of Section 3(1) of the Act, the 
committee is required to file periodic campaign statements indicating the status of 
the diverse assets and moneys. It should be stressed the statutory purpose of 
these assets and moneys remains the same, i.e., to influence an election. 

If the committee wishes to dissolve, it must dispose of all financial holdings 
prior to dis$olution pursuant to Rule 169.28 of the General Rules promulgated by 
the Secretary of State to implement the Act. Section 4 5 i 1 )  of the Act (MCLA 169.245 
permits transfer of funds,in thecase of those held by a candidate conunittee, to 

, 

another candidate cornittee o f  the same individual, provided the contribution limits 
of the recipient committee are equal to or greater than those o f  the transferring 
cormittee, and both committees are held simultaneously by the same person. 
Section 45(2 )  provides t h a t  funds not eligible f o r  trdnsfer to d~other candidate 
comnittee shall be given to a political party committee, tax exempt charitable 
institution, or returned to contributors of the funds upon termination of the 
cormi ttee. 
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Therefore, expenditures by a candidate committee must be made for the purpose 
of influencing 'arr election, not for the personal benefit o f  an individual. 

In the case o f  assets and moneys remaining with a comit'tee after an election, 
and in the instance where the committee intends to terminate through dissolution, 
the Act prescribes the method for disposition o f  financial holdings. The Act 
does not expressly permit usage or retention of these a s s e t s  and moneys by the 
candidate for his personal benefit. 

This response may be considered as informational only 'and not  as constituting 
a declaratory ruling. 

Phillip T. Frangos, Director 
Office of Hearings and Legislation 




