' - W Tl 18-CI-81
MICHIGAN DEPARTMENT OF STATE EM

r
j LANSING
MICHIGAN 48918

RICHARD H. AUSTIN ® SECRETARY OF STATE

STATE TREASURY BUILDING

November 3, 1681

Mr. Frederick L. Schmoll, III
Suite 600

352 S. Saginaw

Flint, Michigan 48502

Dear Mr. Schmoll:

I have been asked to respond to your letter of February 17, 1981 to

Ms. Susan K. Clark. I understand that you represent Flint Arrowhead
Lodge No. 126, F.0.P., and that on October 11, 1980 this organization
made an in-kind contribution of $520.90 to the "Fullerton for District
Judge Committee." This contribution was not reported by your client, but
by the recipient. On December 3, 1980, as a result of a review of the
Fullerton Committee's filings by the Department of State, your clients
were sent a lotice of Failure to File. On February 19, 1980, the Department
received a Statement of Organization and Campaign Statements covering the
period from 1/11-12/31/80 along with your cover letter to Ms. Clark.
Although you aid not specifically request it, the Department will treat
your letter as a request for an interpretative statement and respond
accordingly.

In 1980 the legislature considered proposed amendments to sections 35 and

24 of the Act. Senate Bill 801 was intanded to modify section 24, while

House Biil 5265 was designed to amend section 3%. Senate Bill 801 did

not pass, while House Bi11 5265 was passed and became 1960 PA 215. These
proposed modifications related section 35(4) to the ©iling waiver requirements
of section 24 and provided that the waiver applies to expenditures of less

than $500.00. This is supported by a perusal of section 35(4) in its entirety,
including the first sentence, which you did not consider pertirent. That
sentence reads: "“A committee filing a sworn statement pursuant to section 24(7)
need not file a Statement in accordance with subsection (1) !

Because Senate Biil 801 did not become Taw, the Department, in order to give
Toaizal and consistent meaning to section 35(4) reads this section in
conjuns.ion with the existing waiver provisions and has determined that the
only relevant amount is the $500.00 figure imposed by sectjon 24. Because

the committee which you represent exceeledthis figure, it does not have a
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filing waiver; nor was one asserted in your Statement of Organization filed
February 19, 1981, Therefore, the late fees which were assessed should be
paid. I am enclosing a copy of a similar ruling directed to John W. Northrup
which addresses similar concerns along with information published by the
Department concerning the reporting waiver.

Since the Department disagrees with your first contention (i.e., that no late
filirg fees are due) your request that late fees be waived pursuant to section
15(1){g)(i1) of the Act must be considered. For purposes of discussing this
issue, it will be assumed that your letter of February 17th constitutes the
required written request and that all required filings have been made.

Section 15 provides that late fees may be waived only upon a showing of "good
cause," a term specifically defined in the Act. In your letter, you do not
allege any of the elements of "good cause™ contained in section 15(g)(i) but
contend that such cause is demonstrated by the factors noted in your letter
(i.e., all required filings have been made; any fajlure to make a "technically
required filing was unintentional" and "the circumstances are somewhat unique
and do not suggest negligence in any ordinary sense of the word."). You should
be advised that the factors you allege do not fall within the very limited
examples of "good cause" specified in section 15(g)(ii). Those factors “include
the loss or unavailability of records due to a fire, flood, theft or similar
reascn and difficulties related to the transmission of the filing to the

filing officiai, such as exceptionally bad weather or strikes involving trans-
portation systems." Since you have documented no showing of "good cause” as
centemplated by the above-quoted section, no waiver is possible.

Your third suggested alternative concerns a "conciiiation agreement" which
you submitted pursuant to sections 15(2) and 15(3) of the Act. VYou should be
aﬁvieed that the Departmrﬁt is not able to "conciliate" this matter. A
conciiiation agreement is 1nappropr1ate because section 16 of the Act provides
that the Secretary of State wmust refer committees that fail to file to the
Attorney General. This has a?ready been done in your case.

This response is informational only and does not corstitute a declaratory
ruling.

Very truly yovrs,

%%/4/ Stz

i1lip T. Frangos, Director
Offxce of Hearings and Legislation
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