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Dear Ms. Schneider:

You have requested an interpretative statement under the Campaign Finance Act
(the “Act"), 1976 PA 388, as amended. Specifically, your question is:

"May a corporation which has established and administers a separate
segregated fund utilize corporate monies to pay taxes due on interest
earned by the fund as a result of its placement in an interest bearing

account or certificates of deposit."

Separate segregated funds are governed by section 55 of the Act, MCL 169.255.
Subsection (1) of section 55 states:

"Sec. 55. (1) A corporation or joint stock company formed under the
laws of this or another state or foreign country may make an expen-
diture for the establishment and administration and solicitation of
contributions to a separate segregated fund to be used for political
purposes. A fund established under this section shall be limited to
making contributions to, and expenditures on behalf of, candidate com-
mittees, ballot question committees, political party committees, and

independent committees."

The Department advised Mr. James Barrett in a declaratory ruling dated October
26, 1983, that:

"A corporation may pay for the cost of office space, phones, salaries,
utilities, supplies, legal and accounting fees, fundraising and other
expenses incurred in setting up and running a separate segregated fund

established by the corporation.”

That declaratory ruling also stated the corporation may pay the travel expenses
of the officers and directors of its separate segregated fund.
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From these examples of what expenses of a separate segregated fund are
establishment, administration, and solicitation expenses which may be paid by
its corporate creator, it seems clear bank service charges are administration
expenses. Your question is whether this "expenditure for administration" cate-
gory extends to the payment of income taxes incurred because money in a bank
account or certificate of deposit earned interest.

The Federal Election Commission (FEC) has issued an advisory opinion on the
question. This opinion concluded that the tax on income generated by a separate
segregated fund was not an allowable use of corporate treasury funds. That opi-
nion issued June 3, 1977, to the Texaco Employees Political Involvement

Committee states in relevant part:

"The Commission concludes that taxes incurred by TEPIC on its earned
interest income are not 'administration' expenses within the meaning
of 2 U.S.C. §441b(b)(2)(C) and §114.1(b). A tax obligation on income
generated by the depositing in an interest-bearing account of unused
contributions to a separate segregated fund is not incurred in the
pursuit of voluntary contributions, the maintenance of those contribu-
tions, or the utilization of those contributions for ‘political
purposes.” Rather, the tax is incurred as a result of the production
of income to TEPIC; these costs are clearly distinguishable from costs
incurred in 'setting up and running' TEPIC as a separate segregated
fund. Accordingly, TEPIC's tax Tiability may not be paid with
treasury funds of Texaco."

The reasoning of the FEC on this issue is also applicable to the Act. To permit
corporate payment of these committee expenses would amount to an exchange of
corporate funds for funds generated by the seperate segregated fund's activity.
This response is informational only and does not constitute a declaratory

ruiing.
Very truly yours,
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Phillip T. Frangos

Director
Office of Hearings and Legislation
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