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July 1, 1987

Honorable William A. Sederburg
State Senator

Twenty-Tourth District

120 State Capitol

Lansing, Michigan 48909

Dear Senator Sederburg:

This is in response to your inquiry concerning the applicability of the Campaign
Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amended, to certain expenses incurred by
an officeholder when his or her spouse is a companion on a business trip,
Specifically, you ask whether it is "an appropriate expenditure or 0.E.F.
dollars to reimburse an elected official for expenses incurred by him/her
pecause his/her spouse accompanied the official on a trip made by the official
in [the] line of his/her official duty."

Orficeholder expense runds (OEF's) are regulated by section 49 of the Act (MCL
169.249). Tnis section states:

“Sec. 49. (1) An elected public official may establish an
officeholder expense.fund. The fund may be used for expenses inciden-
tal to the person's office. The fund may not be used to make con-
tributions and expenditures to further the nomination or election of
that public official.

(2) The contributions and expenditures made pursuant to subsection
(1) are not exempt from the contrioution limitations of this act out
any and all contributions and expenditures shall be recorded and shall
be reported on forms provided by the secretary of state and filed not
later than January 31 of each year and sha]] have a closing date of . - =
January 1 of that year.

(3) A person who knowingly violates this section is guilty of a
misdemeanor and shall be punished by a fine of not.more than $100u.00
or imprisoned for not more than 9uU days, or both."

The only disbursements authorized by this section are for "expenses incidental
to office," a term not defined in the Act. However, as stated in an interpre-
tive statement issued to Maurice Kelman, dated July 1lg, 1986, the phrase does
not include the conversion of OEF assets to personal use. Therefore, if the
travel expenses of a spouse are incidental to office, the official incurring the
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expense may be reimbursed from his or her officeholder account. Conversely, if
the expenses are personal in nature, reimbursement is prohioited. This deter-
mination can only be made on a case by case basis.

You indicate that "expenses incurred because of a spouse traveling with an indi-
vidual are recognized as legitimate business expenses by the I.R.S." However,
according to I.R.S. regulations such expenses are deductiole only if the
spouse's presence on a trip has a bona fide business purpose. Specifically, 26
C.F.R. §l1.162-2(c) provides:

"(c) Where a taxpayer's [spouse] accompanies him[/her] on a business
trip, expenses attributable to her[/his] travel are not deductible
unless it can be adequately shown that the [spouse's] presence on tne
trip has a bona fide business purpose. Tne [spouse‘s] perforiiance of
some incidental service does not cause her[/his] expenses to qualify
as deductinle business expenses. The same rules apply to any other
member of the taxpayer's family who accompany him{/her] on such a
trip."

This approach may be useful in determining whether spousal travel expenses are
incidental to office. If an officeholder's spouse performs little or no office-
related services when traveling with the official, his or her expenses are
clearly not incidental to office. However, if tne spouse's presence has a bona
fide business or office-related purpose, his or her travel expenses may be paid
or reimpursed by the official's OEF, provided the services pertormed by the
spouse are identified in the OEF report filed by that public official,

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling because a ruling was not requested.

Very truly yours,

Phillip T. Frangos

Director

Office of Hearings and Legislation
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