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Honorable Robert A. Welborn
Michigan House of Representatives
State Capitol

Lansing, HMichigan 489

Dear Representative telborn:

This dis in response to your letter requesting a declervatory ruling "relative
to section 3 of Public Act 380 of 19767 (the ”\g‘“}. You indicate that you
have formally anncunced youyr candidacy for the office of State Senator,

that you wi1] not seek reclection to the House of Represenitatives and that
you wish to "closc out" your Housc campaign committes. You feel you are

not permitted to dissolve your House comnittee ond transter tunds to your
Senate campaign committee until after the August pvi

Section 21 of the Act reguires that, wilhin 10 days ofber bocoming o candidate,
a candidate committee shall be formed "tor cach ofiice for viich the poerson

is a candidate.” One is considercd Lo be a candidate for the purposes of

the Act so long as the person falls within the amhit of section 3. In your
case this means that, as an elected officeholder you ave considered a candidate
for reelection to the same office unless you are "constitulionally or legally
barred from seeking reelection or fail to file for recleclion to that cffice

by the applicable Tll1ng deadline " You may therefore be a candidate
for State Senate white meeting Lhe above definition of "candidate" for your
House seat.

Concerning the transfer of funds between two candidate L(‘UILL!“\ of the
same porson, section 45(1) of the Act (FoL 169.245(1)) provides:

1 candidate

A person may Lranster any uncxpended funds from
fac porson if
52

conmittee to anciher candidate comnitlee of t
the centribution Timits prescribed in scction for tine

candidate conmiittee receiving the funds are egual to or gredier

thar the contribution limits for the candidale corpiticee trans-
ferring the funds and 1f the candidate commitice are sinultanenusely
held by the same porson.”
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In your particular case, the committees vould appear to be "simultancously held"
by the same person. Section 52 provides that the contribution Timit for the
committee receiving the funds (i.e., your Senate committee) is “$450.00 in

value for a candidate for State Senator" and the 1imit for the doror (i.e.,

your House committee) "is $250.00 in value for a candidate for State
representative.” Therefore, and pursuant to section 45(1), because the limit
for the recipient (Senate) committee is "equal to or greater than" the limit

for the donor (House) committee, and because both candidate committees would

be simultanecously held by the same person, unexpended funds could be transferred
from your House Committee to your Senate Committee. However, once funds have
been transferred from your House to your Senate committee they cannot .be
transferred back to the House commnittee if you file for the House instead

of the Senate.

So Tong as you are an officeholder, you must maintain the candidate committee
for that office. When the applicable filing ceadline has passed end you are
no longer eligible for reelection to the House of Representatives, you may
dissolve your "House" committee (so long as that committee no Jonger receives
or expends funds and has no debts or assets) pursuant to rule R169.28.

Even though you are required to maintain a House committee you may transfer
unexpended funds to your Senate committee at any time and in any amount.

Both committees must, of course, file the reports required in the Act.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling because the specificity required by rule 6.3 is absent from your
request

Very truly yours,
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Phillip T. Frangos, Director
Office of Hearings and Legislation
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