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BILL SCHUETTE, ATTORNEY GENERAL

MICHIGAN PLANNING ENABLING ACT: 

GENERAL PROPERTY TAX ACT: 

INCOMPATIBLE PUBLIC OFFICES ACT: 

Township board of review member serving 
on township planning commission. 

Neither the Michigan Planning Enabling Act, MCL 125.3801 et seq., nor the General Property Tax 
Act, 1893 PA 206, MCL 211.1 et seq., prohibits a member of a township board of review from 
simultaneously serving as a member of a township planning commission in the same township. 

The Incompatible Public Offices Act, 1978 PA 566, MCL 15.181 et seq., does not prohibit a 
member of a township board of review from simultaneously serving as a member of a township 
planning commission in the same township unless circumstances arise that would result in the 
individual being unable to protect, advance, and promote the interests of both offices 
simultaneously. 

Opinion No. 7289

April 11, 2016

The Honorable Tonya Schuitmaker
State Senator
The Capitol
Lansing, MI 48909

You have asked whether a member of a township’s board of review may also be 
a member of the same township’s planning commission under the Michigan Planning 
Enabling Act (MPEA), MCL 125.3801 et seq.

The MPEA authorizes local units of government, including townships, to create 
a planning commission.  MCL 125.3811.  A township’s planning commission is 
responsible for adopting a master development plan for the township. MCL 125.3831. 
 The planning commission must consist of 5, 7, or 9 members who are appointed by the 
township supervisor with the approval of the township’s board of trustees, its 
legislative body.  MCL 125.3815(1)-(2).  The MPEA requires the appointment of one 
member of a township’s board of trustees to serve as an ex officio member of the 
planning commission.  MCL 125.3815(5).[1]  Otherwise, “an elected officer or employee 
of the [township] is not eligible to be a member of the planning commission.”  Id.  
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The General Property Tax Act (GPTA), 1893 PA 206, MCL 211.1 et seq., 
provides for the creation of a board of review by each township.  MCL 211.28.  This 
board hears protests from property owners disputing the valuations and classifications 
established by local assessors for real and personal property tax purposes or claiming 
entitlement to an exemption from taxation.  MCL 211.29; 211.30.  Under the GPTA, 
members of the board of review are appointed by the board of trustees.  MCL 211.28
(1). 

The GPTA imposes certain restrictions on who may serve on a township board of 
review:  “A member of the township board is not eligible to serve on the board or to fill 
any vacancy.  A spouse, mother, father, sister, brother, son, or daughter, including an 
adopted child, of the assessor is not eligible to serve on the board or to fill any vacancy. 
. . .”  MCL 211.28(1).  And by operation of law, the assessor for a township cannot serve 
as a member of a board of review, but rather serves as secretary for the board of 
review.  MCL 211.28(1) and 41.61(1).

Neither the MPEA nor the GPTA expressly prohibits a township board of review 
member from serving on the same township’s planning commission.  Information 
included with your request notes that subsection 15(5) of the MPEA, MCL 125.3815(5), 
prohibits “an elected officer or employee” of the township from serving on the planning 
commission.  But as noted above, a board of review member is an appointed township 
office.  Thus, a board of review member is not an elected official of the township, and 
this subsection of the MPEA does not prohibit a dual appointment.

This same conclusion was reached in OAG, 1995-1996, No. 6839, pp 23-24 
(March 3, 1995), which analyzed similar language in the now-superseded Township 
Rural Zoning Act, MCL 125.271 et seq.:

Section 4 of the Township Rural Zoning Act states as follows:

An elected officer of the township or an employee of the township 
board shall not serve simultaneously as a member or an employee of the 
zoning board.

This provision only prohibits an elected officer of the township from 
serving simultaneously as a member or employee of the zoning board. . . . 

[A]s noted above under section 28 of the General Property Tax Act [MCL 
211.28], members of the township board of review are appointed, not 
elected, officers of the township. Section 4 only applies to elected officers. . 
. . To read section 4 as applying to all officers of the township, whether 
elected or appointed, would be to render the word elected nugatory. Since 
the prohibition in section 4 expressly mentions elected officers, it must be 
concluded that the Legislature did not intend to extend this prohibition to 
appointed officers. Thus, section 4 does not apply to the appointed officers 
on the township board of review.  [Emphasis in original.]
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Similarly, as appointed township officials, these board of review members are 
not employees of the township either.  See, e.g., MCL 15.181(d) (term “public 
employee” does not include person whose employment “results from election or 
appointment”).  Accordingly, nothing in the MPEA or the GPTA prohibits a township 
board of review member from serving as a member of the township planning 
commission.

It is my opinion, therefore, that neither the MPEA nor the GPTA prohibits a 
member of a township board of review from simultaneously serving as a member of the 
township’s planning commission.

Next, it is necessary to consider whether the Incompatible Public Offices Act 
(IPOA), 1978 PA 566, MCL 15.181 et seq., which prohibits the same person from 
simultaneously holding two or more incompatible public offices, applies to the 
situation you describe.  Subsection 2(1), MCL 15.182(1), provides: “Except as provided 
in section 3, a public officer . . . shall not hold 2 or more incompatible offices at the 
same time.” (Emphasis added).  A “public officer” includes a person “appointed” to a 
“public office of a . . . township . . . in this state.”  MCL 15.181(e).  Township planning 
commission members and board of review members are “public officers” for purposes of 
the IPOA.  See OAG, 1983-1984, No. 6144, p 101 (April 7, 1983); OAG, 1995-1996, No. 
6839, p 23; and OAG, 2003-2004, No. 7161, p 151 (September 15, 2004).

Subsection 1(b) of the IPOA, MCL 15.181(b), defines incompatible public offices 
as follows:    

“Incompatible offices” means public offices held by a public official 
which, when the official is performing the duties of any of the public 
offices held by the official, results in any of the following with respect to 
those offices held:

(i) The subordination of 1 public office to another.
(ii) The supervision of 1 public office by another.
(iii) A breach of duty of public office.

In order to determine whether the offices of township planning commission 
member and board of review member are incompatible, it is necessary to examine the 
relationship of the offices to one another.  A review of the duties and responsibilities of 
these offices discloses no instance in which these offices have a superior-subordinate or 
supervisory relationship for purposes of MCL 15.181(b)(i)-(ii).  

The two offices perform distinct functions.  A board of review member 
participates in the board’s determinations regarding the accuracy of the township’s 
property tax assessment roll, including 1) consideration of objections to the roll that 
are submitted to the board; 2) corrections to be made to the roll; and 3) approval of the 
roll on an annual basis.  See MCL 211.28 – MCL 211.33.[2]  By contrast, a township 
planning commission member participates in the commission’s determinations as to 1) 
the development and maintenance of the township’s master development plan; 2) the 
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preparation or review of the township’s capital improvement program; and 3) the 
undertaking of other planning-related activities.   See MCL 125.3811, MCL 125.3833, 
MCL 125.3839, MCL 125.3845, and 125.3865.[3]

In addition, one must look to subsection 1(b)(iii) of the IPOA to determine 
whether holding these offices at the same time results in a breach of duty.  A breach of 
duty arises when a public official holding dual offices cannot protect, advance, and 
promote the interests of both offices simultaneously.  See Macomb Co Prosecutor v 
Murphy, 464 Mich 149, 162-166; 627 NW2d 247 (2001) (discussing circumstances 
under which a prohibited breach of duty will arise under the IPOA).  See also OAG, 
1987-1988, No. 6418, pp 15, 17 (January 13, 1987); OAG, 1979-1980, No. 5626, pp 537, 
543 (January 16, 1980); OAG, 2009-2010, No. 7226, p 17 (March 11, 2009).

After reviewing the duties and responsibilities of a planning commission 
member and a board of review member, it appears that holding both offices would not 
result in an individual being unable to protect, advance, and promote the interests of 
both offices simultaneously.  Thus, absent specific facts resulting in a breach of duty, 
holding the offices of township board of review member and township planning 
commissioner does not violate the IPOA.[4]

It is my opinion, therefore, that the IPOA does not prohibit a member of a 
township board of review from simultaneously serving as a member of a township 
planning commission in the same township unless circumstances arise that would 
result in the individual being unable to protect, advance, and promote the interests of 
both offices simultaneously.

Sincerely,

            BILL SCHUETTE
            Attorney General

[1] In a township that had a planning commission created on or before September 1, 2008, one member 
of the township’s legislative body (board of trustees) or the chief elected officer (township supervisor) or 
both may be appointed to the planning commission as ex officio members.  MCL 125.3811(5).
[2] A summary of the work performed by a board of review is available on the Michigan State Tax 
Commission’s website, https://www.michigan.gov/documents/treasury/BOR_QA_423899_7.pdf. (accessed 
March 22, 2016). 
[3] In addition, a township board of trustees may assign to the planning commission certain zoning 
responsibilities under the Michigan Zoning Enabling Act, such as the review and approval of special use 
permits and planned unit developments.  See MCL 125.3301, MCL 125.3501 – 125.3504, and MCL 
125.3514. 
[4] Even if the offices were incompatible, the township at issue has a population under 40,000.  Under 
subsection 3(4)(c) of the IPOA, MCL 15.183(4)(c), as amended by 2015 PA 134, a township board may 
“authorize a public officer or public employee to perform . . . other additional services for the unit of local 
government” as an exception to the otherwise applicable requirements of the IPOA.  See OAG, 2001-
2002, No. 7105, p 86 (April 17, 2002) (discussing this exception, which at that time applied to local units 
with a population of less than 25,000).
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