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INCOMPATIBILITY: Service of city commissioner
upon downtown development
board of .city

MUNICIPALITIES: ' Membership on board of
downtown development authority

A city commissioner may not simultaneously serve as a member of
the board of the city's downtown development authority.

Opinion No. 6029

Honorable John M. Engler JAN 201982
State Senator

The Capitol

Lansing, Michigan 48909

Citing the downtown development authority act, 1975 pa
197; MCLA 125.1651 'et seq; MSA 5.3010(1) et seg, and the act -

providing for incompatibility of public offices, 1978 PA 566;

MCLA 15.181 et seq; MSA 15.1120(121) et seq, you have requested

my opinion upon the following question:

'

"May an elected city commissioner of a home
rule city, other than the mayor, simultaneously
sit as a member of that same city's downtown
development authority?"

The membership of a downtown development authority

board is provided for by 1975 Pa 197, supra, § 4, which provides:

i
"The authority shall be under the supervision
and control of a board consisting of the
chief executive officer of the municipality
and not less than 8 or more than 12 members !
as determined by the governing body of the
municipality. Members shall be appointed by
the chief executive officer of the municipality, i
subject to approval by the governing body of
the municipality...."”

While the Legislature has expressly aufhorized the

chief executive officer of the municipality to serve as ai member




of the board, it has not empowered members of the governing body

2, of the municipality to also serve on the downtown development

authority.

1
)

i

OAG, 1975-1976, No 5,087, p: 690, 693: (December 6, .

1976), decided under the common law déctrine of iﬁcompagibility,
held that "a member of a downtown deveiopment authéfity'ﬁoard may
not simultaneously serve as...a member of the governing bod§‘Of
the municipality wherein the district is ioéaégd..i." The basis
upon which such offices were found to be incompatible under the
common law, rested upon the authority of’thé boaré’to enter into
agreements with the municipality to share tax increment proceeds.
P X l
Subsequent to OAG, 1975-1976, No 5,087, supra, the law
of incompatibility was codified in 1978 ;PA 566, supra.
! } i

1978 PA 566, supra, § 1(b), defines"incompatible

offices" as follows: , '

"'Incompatible -0offices' means public offices
held by a public official which, when the
official is performing the duties of any of
the public offices held by the official, _
results in any of the following with respect
to those offices held:

(i) The subordination of 1 public office to
another.

(i1) The supervision of 1 public office by
another.

(iii) A breach of duty of public office."

1978 PA 566, supra, § 2; MCLA 15.182; MSA 15.1120(122),
precludes the holding of two or more incompatible offices at the
same time, except for certain offices described in section 3 of

said act, which are not here applicable.

i




OAG, 1979-1980, No 5,626, p 537, '(January 16, 1980),
discussed the law of incompatibility, both under the common law

and under 1978 PA 566; supra. As to incompatibility of public

‘offices under the common law, the opinion qﬁoted from OAG, 1967-

1968, No 4,620 (August 7, 1968), as follows:

"'Based upon the common law, it is the public
policy of the state of Michigan that the same
person may not simultaneously occupy two
public offices where the nature of the duties
of such officers renders it improper from
considerations or [sic] public policy for one
person to retain both. The test of incompat-
ibility is described as the character and
relationship of the two offices. There is
incompatibility where one office is subordinate
to another, subject in “Some degree to its
supervisory power, or T where the functions of
the two offices are “Inherently inconsistent
and Tepugnant, SO o that the same person may

ot occu them simultaneously...." [Emphasis
added.] OAG, 1979-1980, No >,626 supra, at
p-538.

OAG, 1979-1980, No 5,626, supra, concluded that the
supervision/subordination criteria are the same under the statute

as they were at the common law:

" [The] first and second criteria of incom-
patibility at common law have not been altered
by the statute. Thus, the first and second
criteria of incompatibility as set forth by
the statute would extend to those situations'
in which 'the incumbent of one of the offices
has the power of appointment as to the other
office, or the power to remove the incumbent
of the other...."

An elected city commissioner is a member of the municipality's
governing body, and under 1975 PA 197, § 4, supra, would participate
in the approval of members appointed to thg downtown development .
authority board by the chief executive officer, and would also
participate in the removal of such a board member. Thus, a city
commissioner may participate in his or her own appointment and

removal as a member of the authority board, which would be contrary




¥

to the legislative intention expressed in 1978 PA 566, supra,

that supervision/subordination results in the prohibited incompatibility.
It is my opinion, therefore, that an elected city

commissioner of a home rule city, other than the mayor, may not

simultaneously serve as a member of that same city's downtown

. I
development authority board since the two’ positions are incompatible.

NK #." KELLE
torney Generpl






