FROM: State Tax Commission

TO: Equalization Directors No. 24 - October 14, 1982

Assessing Officers Township Supervisor .
Assessing Duties Compensation

STATE OF MICHIGAN

FRANK J. KELLEY, ATTORNEY GENERAL

INCOMPATIBILITY: Office of township supervisor
. and position of township manager

TOWNSHIPS: Payment of compensation to
township supervisor for per-
forming assessor duties-

A township supervisor of a noncharter township may not simul-
taneously serve as township manager of the same township since
these positiornis are incompatible.

A township supervisor is precluded from receiving additional
compensation for the performance of assessor duties.
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You have requested my opinion on two questions. The

first question is:

May the township supervisor be appointed by
the township board. of a noncharter township
as township manager and serve in the capacity
and hold the dual positions of township
manager and township supervisor?

A township supervisor is a member of the township board
pursuant to RS 1846, Ch 16, § 70; MCLA 41270; MSA 5.62. Township
managers are provided for by RS 1846, Ch 16, § 75a; MCLA 41.75a;
MSA 5.67(1):

"The township board may employ a township
manager. The manager shall serve at the
pleasure of the township board...."




The township board has the power of appointment and removal of a
township manager, and the manager is, therefore, subordinate and
subject to the supervision of the township board. The township
supervisor, as a member of the township board, participates in

that supervision.

1978 PA 566; MCLA 15.181 et seg; MSA 15.1120(121) et
seq, precludes public officers or public employees from holding
two or more incompatible offices at the same time. 1978 PA 566,

supra, § 1(b), defines "incompatible offices":

"'Incompatible offices' means public offices
held by a public official which, when the
official is performing the duties of any of
the public offices held by the official,
results in any of the following with respect
to those offices held:

(i) The subordination of 1 public office to
another. . .

(ii) The supervision of 1 public office by
another.

(iii) A breach of duty of public office."

The subordination/supervision criteria are the same under 1978 PA
566, supra, as they were at common law, and the first and second
criteria apply here, particularly when "the incumbent of one of
the offices has the power of appointment as to the other office,
or the'power to remove the incumbent of the other." O0AG, 1979;

1980, No 5626, pp 537, 542 (January 16, 1980).

It is my opinion, therefore, that a township supervisor
of a noncharter township may not simultaneously serve as township

manager of the same township since these positions are incompatible.




Your second question is:

May the township board, after the township
supervisor's salary is established, vote and
pay the supervisor an additional compensation
for services rendered in assessing township
property and preparing township tax rolls
when such additional payment is voted after
the services are rendered? :

RS 1846, Ch 16, § 61; MCLA 41.161; MSA 5.52, provides in pertinent

part:

“The supervisor shall, by virtue of his
office, be an assessor in his township....In
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any township, in addition to the supervisor,

the township board may provide for the appointment

of assessors, not exceeding two, for such
township. Such assessors when appointed
shall be clothed with all the powers and
duties of supervisors in the assessment of
property for taxation within such township
and shall receive for their services such
compensation as may be allowed by the township
board. Whenever assessors shall be appointed,
as in this act provided, the supervisor shall
be the chief assessing officer and such
assessors shall in all cases be subordinate

to such supervisor. .."” [Emphasis added.]

The compensation of township officers was discussed in OAG, 1951~

1952, No 1431, (July 30, 1951), p 320, 321, where it is stated:

"Township officers whose compensation for
their terms of office has been fixed by
either the electors at the annual meeting or,
in case of their failure to act, by the
township board at its next regular meeting
are not entitled to receive additional
compensation, per diem or otherwise, for the
performance of their regular duties." [Emphasis
added. ]

In ‘keeping with OAG, 1951-1952, No 1431, supra, it is my opinion
that in view of the fact that the regular duties of a township

supervisor statutorily include the assessment function under RS




1846, Ch 16, § 61, supra, for which the township supervisor is
compensated, including the performance of the assessment function,

additional compensation for the performance of such duties is

prohibited.
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