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TAXATION: Assessment of true cash value of
property reviawed by Tax Tribunal

Tax Tribunal -~ effect of final
decision upon assessment of
property

TAX TRIBUNAL: Effect of final decision upon
assessment of property

The assessment rolls of a local unit of government must be
adjusted to conform to the final decision of the Tax Tribunal
determining the lawful property assessment of a particular
parcel or parcels of property listed on the assessment roll.

The decision of the Tax Tribunal, unless reversed, remanded,
or modified on appeal, is final and conclusive as to all par-
ties, including local governmental units, its officers, and
agents.

The final decisicn of the Tax Tribunal determining the lawful
assessment of property is binding upon all the parties for all
the tax years appealed only. .

An assessor may, based upon true cash market value factors,
establish an assessed valuation of a par+ticular parcel of
property different from that established by the Tax Tribunal in.
a year subsequent to the year appealed to the Tax Tribunal.

Opinion No. 6313

Honorable William Faust AUG 13 18985
State Senator

The Capitol

Lansing, Michigan

You have requestsd my opinion on a number of questions

dealing with the Michigan Tax Tribunal.
Your £irst quescion is:

After the Tax Tribunal has rendered a decision
on the true cash value and resultant assessad
value of a property, should the assassment rolls
of the local unit of government be adjusted to
reflect the Tax Tribunal's decisicn?




The Tax Tribunal Act, MCL 205.753(1); MSA 7.830(s3) (1),
in pertinent part, provides:

"Within 20 days after entry of the order, the

officers charged with keeping the rolls on

which the affected assessments and tax are

spread shall correct the rolls ...."

It is my opinion, therefore, that once the Tax Trikunal
has issued an order determining the lawful property assessment of a
particular parcel of property, and after the time period for an
appeal has passed, the assessment roll of the local unit of govern-

ment must be adjusted to conform to the decision of the Tax Tribunal.
Your second question is:

Is the decision of the Tax Tribunal binding

on the assessor of the local unit?

MCL 205.732(l); MSA 7.650(32) (1), provides, in pertinent
vart, that:

"A decision and order of the tribunal is

final and conclusive on all parties unless

reversed, remanded, or modified on appeal.”

While the assessor of a local unit of government is not
a party to an assessment appeal before the Tax Tribunal, the local

unit of government employing the assessor is.

It is my opinion, therefore, that a Jdacision of the Tax
Tribunal, unless rsversed, remanded, or modified on appeal, 1is
final and conclusive as to the local governmental unit, its ofificers,

and agents.
Your third question is:

If the true cash value of a parcel of property
remains unchanged, is a decision of the Tax
Tribunal entered in a prior year binding as to
subsequent years?




The answer to your third gquestion is found in MCL
205.753(4); MSA 7.650(53(4), which statas:

"A decision of the tribunal as to the

assessment of real property is binding for

the first year of assessment which is deter-

mired in the proceeding before the tribunal.”

From the above, it is clear that a final decision of
the Tax Tribunal as *o the true cash value and resultant assessed

value of real property is binding for all the tax years that were

appealed.

It is my opinion, therefore, that a f£inal decision <f
the Tax Tribunal, as to the lawful assessment of property, is

binding on all parties for all the tax years appealed only.
Your fourth gquestion is:

May an assessor in subsequent years alter a

valuation determined by %he Tax Tribunal in

a preceeding year?

The assessment of property for ad valorem taxation
purposes is a yearly process, MCL 211.10; MSA 7.10, and the
assassor must derermine an assessment avery year. As indicated
in the answer to your third question, a determination as to
lawful assessment by the Tax Tribunal is not binding as to subse-
quent tax years not included in the original appeal. Therefore,
an assessor, if he determines thaﬁ a change in an assessment is
warrantad based upon the true cash market value factors, may

alter the valuacion of property.

The taxpayer may appeal the new assessment to the Tax
Tribunal. Fur<her, under MCL 205.732(1); MSA 7.630(32) (1), costs
may be awarded to the taxpayer by %the Tax Tribunal if such an

award is appropriate.




It is my opinion, therefore, in answer %o
question, that an assassor may, based upon the true
value factors in 2 year subsequent to that appealed
Tribunal, establish an assessed valuation different

established by the Tax Tzibunal in a preceeding tax
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your last
cash market
to the Tax
than that

year.






