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Part 115 Beneficial Use Statute Provisions 
 
 
IMPLEMENTATION 
 
Q1: How do I petition the DEQ to have a material declared inert, source/site separated, low-

hazard industrial waste, or beneficial use by-product? 
A1: A petitioning process similar to that in the former Rule 118 will be added to the Part 115 

rules as part of the conforming rule amendments under development.  Until those rule 
amendments are promulgated, it is recommended that petitions follow the general 
framework under the former Rule 118 to help ensure that all relevant information is 
included (see attachment 1). 

 
Q2: Do self-declared inertness determinations under former Rule 114(2)(g) (which was 

rescinded on September 16, 2014) remain in effect until forfeited by the generator? 
A2: Yes. The generator notifications in accordance with the self-declared inertness provisions, 

which were all acknowledged by the DEQ, satisfy the provisions under Section 11553(9). 
 
Q3: How will the current generic exemptions that have been issued by the DEQ be affected by 

the new beneficial use provisions? 
A3: The generic exemptions will remain in effect in accordance with the continuing provisions of 

Section 11553(9). A generator who is currently operating under one of those generic 
exemptions may continue to do so. Generators who are not currently operating under one 
of those generic exemptions may choose to do so after the effective date of the new 
provisions (September 16, 2014), as well. 

 
Q4: Can a generator of a material that is listed as a beneficial use by-product in Part 115 

petition the DEQ for uses other than those for which the material is listed? 
A4: Yes. The generator may also petition the DEQ under Section 11553 for other beneficial 

uses not specifically identified in Section 11502(8). In addition, the generator may petition 
the DEQ to designate the material as a compostable material, site or source separated 
material, inert, or low-hazard industrial waste. 

 
Q5: What conditions are placed on beneficial use by-products that are allowed to be used as a 

construction material at licensed landfills under Beneficial Use 4? 
A5: There are numerous requirements in the Part 115 Rules that pertain to construction 

materials at licensed landfills.  In addition, under Section 11551(f), the use must be for a 
legitimate beneficial purpose other than simply a means to discard the material, and the 
use must be according to generally accepted engineering, industrial, or commercial 
standards. 
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LAND APPLICATION 
 

Q6: What responsibilities does a generator or broker have for ensuring that the maximum pollutant load 
rate for beneficial use 3 under Section 11551(1)(h) is not exceeded? 

A6: The generator or broker (whichever entity registers the product with MDARD) shall be responsible for 
providing a label or invoice that is provided to the end user containing directions for use that include 
an application rate indicating the maximum lbs/acre/year of material that can be applied. 

 
Q7: Who is responsible to have a material registered or licensed as a fertilizer, soil conditioner or liming 

material with MDARD for beneficial use 3 under Section 11551(7)? 
A7: MDARD would let either the generator or broker apply for registration or licensing. 
 
Q8: Does the end user get a copy of the use directions for a beneficial use by-product for beneficial use? 
A8: Yes. The end user must be provided with direction for use of a registered or licensed fertilizer, soil 

conditioner, or liming agent. 
 
Q9: If the end user applies a beneficial use by-product for beneficial use 3 contrary to directions, are they 

liable for any potential cleanup? 
A9: The end user may be responsible or liable under Part 201 if there is a release that results from the 

misuse of a beneficial use byproduct. Under Section 20101(mm)(vii), a release would not occur from 
the use of a beneficial use by-product in accordance with Part 115. 

 
Q10: How would the DEQ or MDARD know which requirements apply to sugar beet soils that are land 

applied? 
A10: There are two locations where sugar beet soils are listed: 11502(7)(l) and 11506(1)(n).  It may be 

difficult to determine which set of conditions apply. The burden of proof to verify the moisture level 
and that it meets one of the three categories below is on the generator.  If there is no documentation 
to verify one of those three categories is met, then the material is a solid waste and enforcement falls 
under DEQ. 

a. Sugar beet soils that have less than 35% moisture are not solid waste if registered under 
Part 85. (MDARD) 

b. Sugar beet soils are beneficial use by-products and not a solid waste when they are applied at 
agronomic rate, compliant with GAAMPS, create no nuisance conditions, are not impacting 
groundwater, and are registered as a beneficial use product 3 under Part 85. The generator of 
the material must inform the end user of their obligations under either of the exemptions listed 
above. (MDARD) 

c. Sugar beet soils with an existing AUA. (DEQ) 
 

Q11: Which waste materials will MDARD oversee for land application? 
A11: Under Part 115, MDARD will oversee the land application of the 12 materials identified in Section 

11502(8) for beneficial use 3, which include: 
a. coal bottom ash 
b. wood ash 
c. pulp and paper mill ash 
d. mixed wood ash 
e. cement kiln dust 
f. Lime kiln dust 
g. foundry sand 
h. pulp and paper mill material 
i. dewatered concrete grinding slurry 
j. lime softening residuals 
k. soil washed from sugar beets 
l. segregated flue gas desulfurization material. 
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Q12: Can materials other than those listed for beneficial use 3 be approved for land application? 
A12: Yes. The DEQ can approve other materials for land application as compostable material, non-

detrimental material, or source separated material under Section 11553.  In addition, current written 
authorizations by the DEQ for land application will continue until they expire or are forfeited as 
provided in Section 11553(9). 

 
Q13: What are the testing requirements to use a Beneficial Use By-Product for Beneficial Use 3? 
A13: MDARD has developed a testing protocol that can be found at www.michigan.gov/mdard-licensing, 

select “Agricultural Products,” then “Michigan Fertilizer and Liming Information.”  
 
Q14: What criteria will MDARD use for parameters that are not contained in Section 11551(1)(h)? 
A14: MDARD will evaluate materials based on the Part 201 residential direct contact criteria for any 

additional parameters of concern. 
 
 
TESTING AND CRITERIA 
 
Q15:   Foundry sand is listed as a beneficial use by-product.  Is it expected that each waste stream (i.e. 

shakeout, shot blast, cores, molding sand, air pollution control dust, etc.) will be tested individually or 
is the testing required on a composite of all the various streams generated by each foundry? 

A15: It is the responsibility of the generator to determine whether or not his sands meet the designation of 
a beneficial by-product. If the generator has knowledge that all of the individual sand waste streams 
are very similar, then he can collect a representative sample of the mixture for beneficial by-product 
determination testing. If he does not know for certain that the individual components are similar, or if 
he is unsure, it is best to test each of the individual sand waste streams initially to determine whether 
or not it is appropriate to combine them for subsequent characterization purposes. Ultimately the 
responsibility for proper characterization of the foundry sand is the responsibility of the generator. 

 
Q16: Can the MDEQ consider for approval as a beneficial use byproduct or inert material a material that 

leaches contaminants above the most restrictive of the health based drinking water standard, the 
aesthetic criteria, or the groundwater/surface water interface (GSI) criteria? 

A16: Yes.  While Section 11553(3)(e)(ii) and 11553(5)(c) require that the material cannot form an 
unacceptably contaminated leachate, under Sections 11553(4) and (6), the MDEQ may consider 
other criteria that are protective of public health and the environment for that material and use. An 
unacceptably contaminated leachate would be one that exceeds either the Part 201 generic 
residential groundwater drinking water criteria (which include both health-based and aesthetic 
criteria) or surface water quality standards under Part 31 (which include the GSI criteria) 

 
Q17: Can the MDEQ consider for approval as a beneficial use byproduct or inert material a material that 

poses a direct contact health hazard to humans? 
A17: Yes.  While Section 11553(3)(e)(i) and 11553(5)(b) require that the material cannot pose a direct 

contact health hazard to humans, under Sections 11553(4) and (6), the MDEQ may consider other 
criteria that are protective of public health and the environment for the material and use. For 
example, a means to eliminate this pathway, such as clean cover and deed restrictions, may be a 
consideration. 

 
Q18: How is the GSI criteria developed? 
A18: A calculation is performed based on either the pH or hardness of a potential receiving surface water 

body. The excel spreadsheet for this calculation (see Footnote (G) GSI/ GSIPC Calculation) can be 
found under Operational Memoranda and Guidance (Cleanup Criteria Requirements) at 
www.michigan.gov/deqlandcleanup (select “Site Investigation and Remediation.”)   

 
 
 

http://www.michigan.gov/mdard/0,4610,7-125-1569_16993_19405---,00.html
http://www.michigan.gov/mdard-licensing
http://www.michigan.gov/deq/0,4561,7-135-3311_4109_9846_30022-251790--,00.html
http://www.michigan.gov/deq/0,1607,7-135-3311_4109---,00.html
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Q19: What parameters currently have GSI criteria that are dependent on pH or hardness of the receiving 
surface water body? 

A19: Acetate, acetic acid, barium, beryllium, cadmium, chromium (III), copper, lead, manganese, nickel, 
zinc, and pentachlorophenol. 

 
Q20: Since the GSI criteria for a number of parameters are based on the hardness or pH of any potential 

body of water that may be near a site where beneficial use by-products, inert material, source 
separated materials, etc. are used, is there a way to use default hardness values based on location 
in Michigan as a starting point to calculate the GSI criteria? 

A20: Yes, the following hardness values may be used as a starting point to determine the GSI criteria. 
a. Any discharges directly to any of the Great Lakes in the Lower Peninsula (Lake Michigan, Lake 

Huron, or Lake Erie), a hardness value of 100 mg/l would be a conservative hardness value.  
b. A regional hardness value for the entire Upper Peninsula would be 50 mg/l. 
c. A regional hardness value for the upper portion of the Lower Peninsula north of a line crossing 

the state from approximately where M-46 crosses the state, a hardness value of 100 mg/l would 
be a conservative value. 

d. A regional hardness value for the lower portion of the Lower Peninsula south of a line crossing 
the state from approximately where M-46 crosses the state, a hardness value of 150 mg/l would 
be appropriate. 

 
Q21: What would the GSI criteria look like using the default hardness numbers from above? 
A21: Yes, the following hardness values may be used as a starting point to determine the GSI criteria. 

  Parameter 
GSI (μg/l) 

Hardness = 
50 mg/l 

GSI (μg/l) 
Hardness = 

100 mg/l 

GSI (μg/l) 
Hardness = 

150 mg/l 

Residential 
health based 
drinking water 

standard 
(μg/l) 

Aesthetic 
criteria 
(μg/l) 

      
Barium 210 440 670 2,000 NA 
      
Beryllium 0.41 2.4 6.7 4 NA 
      
Cadmium 1.3 2.2 3 5 NA 
      
Chromium (III) 42 74 100 100 NA 
      
Copper 5 9 13 1,000 1,400 
      
Lead 12 21 29 4 NA 
      
Manganese 1,100 2,000 2,800 860 50 
      
Nickel 29 52 73 100 NA 
      
Zinc 66 120 170 2,400 NA 
      

 
Q22: If a contaminant leaches from a material in excess of the default GSI (from Q21), is it possible to use 

site specific pH or hardness to calculate the allowable GSI? 
A22: Yes, you may use site specific criteria from receiving water adjacent to where a waste material could 

be used. 
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Q23: If a contaminant leaches above the devault GSI or site specific GSI (using the calculation from Q20 
and Q21) is it still possible to use a material? 

A23: Yes, you may be able to get a mixing zone determination that may allow contaminants to leach in 
excess of the calculated GSI criteria based on the specific criteria of a potential receiving body of 
water.  To explore this option, contact Christine Alexander at 517-284-4670. 

 
 
OTHER 
 
Q24: Can pavement or broken concrete produced by a beneficial use by-product be an inert material? 
A24: Yes.  While Subsection 11551(6) limits the use of beneficial use by-products to the same roadway in 

which they were originally used, pavement and broken concrete specifically are inert under 
Subsection 11504(2)(e), regardless of whether they were produced from virgin materials or 
beneficial use by-products. 

 
Q25: Can concrete and brick containing lead-based paint be used as an inert material or beneficial use 

by-product under 11504(2)(e)(ii), or 11553(3), (4), (5), or (6)?  
A25: Yes.  The DEQ can consider, on a case-by-case basis, petitions to exempt materials coated with 

lead-based paint.  The DEQ will also consider issuing a generic exemption at a later date if sufficient 
analytical information is generated from multiple petitions. One method historically used to 
demonstrate that the material meets the inert criteria was a mass balance calculation on the total 
amount of lead paint compared to the total amount of painted material. 

 
Q26: What amount of fly ash or economizer ash can be present in bottom ash used for cold weather road 

abrasive in 11506(1)(r)? 
A26: Fly ash or economizer ash content is not limited, but the mixture must meet MDOT standards. 
 
Q27: What are the differences in land applying paper mill sludge under: 

a. a self-declaration under old rule 114? 
b. an agricultural use approval (AUA) under rule 111? 
c. the beneficial use statute? 

A27: The following chart shows differences between the various approval pathways. 

Required Information/Action Self-
Declared1 AUA Ben Use 

By-Product 
Sludge testing  X X X 
Application at agronomic rates X X X 
Annual reporting X2 X X 
Petition DEQ for approval  X  
Register sludge with MDARD   X 
Notify adjacent land owners and township of land 
application X2 X  

Maintain isolation distance for application from 
property lines, surface water, roads, etc. X2 X  

Verify exempt from creating a “facility” under Part 
201 if done in accordance with Part 115   X 

Site details, including plat map, address for use, 
latitude, longitude, owner’s name, etc. X2 X  

1  These self-declared designations are no longer available to generators but those in place remain in place 
until forfeited by the generator. 

2 Some self-declaration petitions for approval include these items. 
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Q28: The new legislation lists stamp sands as a beneficial use by-product appropriate for use in 

asphalt/concrete, as fill material under an impervious surface, or as cold weather road abrasive.  Are 
historical piles and deposits of stamp sands in violation of the speculative accumulation and other 
storage requirements under Subsection 11551(1)? 

A28: No.  The storage requirements would apply when the stamp sands are removed from their historical 
disposal locations and intended for beneficial use 1 or 2.  The storage requirements are not 
applicable to stamp sands used as a cold weather road abrasive. 

 
Q29. What materials have limits on the period of storage? 
A29: The following materials have limits on the period of storage: 

• Beneficial use by-products under Section 11551(b) 
• Source separated materials under Section 11506(6) 
• Yard clippings under Section 11521(4)(c)(iii) 
• Low-hazard industrial waste stored at the site of generation in uncontained waste piles under 
• Rule 129(2)(a) 

 
Q30: Who determines if testing is required on soils under 11504(2)(c)(i)? 
A30: The owner of a property makes this decision for upland soils based on knowledge of the property. 
 
Q31. Who determines if testing is required of dredged sediments under 11504(2)(c)(i)? 
A31: The testing of dredged sediments is addressed in the MDEQ’s Dredge Sediment Review policy and 

procedure Number 09-018 found at www.michigan.gov/documents/deq/deq-policy-09-
018_414753_7.pdf (currently being revised to comply with the beneficial use statute). 

 
Q32: Can two or more listed beneficial use by-products be mixed during use? 
A32: Mixing two or more beneficial use by-products for the same use is not prohibited.  However, the 

mixture must still satisfy all applicable requirements for that beneficial use (e.g., Section 11551 
requires that they be used in accordance with generally accepted engineering, industrial, or 
commercial standards). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
This publication is intended for guidance only and may be impacted by changes in legislation, rules, policies, and procedures adopted after the date 
of publication. Although this publication makes every effort to teach users how to meet applicable compliance obligations, use of this publication 
does not constitute the rendering of legal advice. 
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