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A Department of Environmental Quality (DEQ) Policy and Procedure cannot establish regulatory 
requirements for parties outside of the DEQ. This document provides direction to DEQ staff 
regarding the implementation of rules and laws administered by the DEQ. It is merely 
explanatory, does not affect the rights of or procedures and practices available to the public, 
and does not have the force and effect of law. DEQ staff shall follow the directions contained in 
this document. 

ISSUE: 

Part 127, Water Supply and Sewer Systems, of the Public Health Code, 1978 PA 368, as 
amended and the administrative rules promulgated thereunder, referred to as the Groundwater 
Quality Control Rules (State Well Code), states that buried pressure tanks may be used if the 
manufacturer's unit is approved, in writing, by the director. Wherefore, the DEQ is responsible 
for evaluating and approving buried pressure tanks for use in Michigan. 

The DEQ is responsible for evaluating pitless well adapters and units to determine if they 
comply with state regulations. Pitless adapters and pitless units are devices used to make 
sanitary below grade connections to well casings for installation of a water service line. They 
permit termination of the well casing above ground surface, protect the water from temperature 
extremes, and provide access to the well for maintenance and repair. Pitless adapters eliminate 
the need for well pits, which are a health and safety hazard. 

Other equipment, such as well caps, hand pumps, and yard hydrants, shall be evaluated and 
approved prior to use in the state of Michigan. 

AUTHORITY: 

Michigan Public Health Code, 1978 PA 368, as amended, Part 127, Groundwater Quality 
Control Rules, R 325.1642 

Michigan Public Health Code, 1978 PA 368, as amended, Part 127, Groundwater Quality 
Control Rules, R 325.1656(2) 

EQ0106 (10/2017) 
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STAKEHOLDER INVOLVEMENT: 

Pitless Adapters and Units: Original Guidance document was approved by the Well Driller 
Advisory Board on January 16, 1967. The document was updated on April 30, 1984, and a draft 
policy was completed on January 1, 1994. Based on manufacturers' input, an additional update 
to the policy was presented with subsequent approval to the Water Well Advisory Committee on 
June 14, 2018. 

Buried Pressure Tanks: Original Guidance document (Department Letter No. 36-2), dated May 
5, 1966, was adopted by the Well Driller Advisory Board on January 16, 1967. 

DEFINITIONS: 

A pitless adapter is affixed to the permanent well casing below the frost line. A pitless unit 
includes the upper portion of the casing and is installed by threading or welding to the 
permanent well casing below the frost line. 

POLICY: 

Criteria for approval of pitless well adapters and units by the DEQ are as follows: 

1. Pitless units shall have either a threaded or welded connection to the well casing. 
Compression-type connections to the well casing are not permitted. The pitless unit casing may 
not be a smaller diameter than the well casing. 

2. Clamp-on (saddle style) pitless adapters shall be designed so that the gasket between the 
saddle portion of the adapter and the well casing is pressurized with water from the pump such 
that any water leakage will be from the pressure system outward . 

3. After the portion of the pitless adapter that is attached to the pump drop pipe is removed from 
the well, there shall be no part(s) of the adapter protruding into the interior of the casing. 

4. Pitless adapters and units shall provide for venting of tlie casing, except for those designed 
for single-pipe deep well jet pump systems. 

5. Pitless units or adapters for jet pump systems must provide connections for concentric piping 
to meet the concentric piping provisions of R 325.1654, Rule 154, of the Groundwater Quality 
Control Rules promulgated under Part 127. 

6. All components in contact with potable water shall be constructed of materials that will not 
leach harmful contaminants into the water at levels exceeding drinking water standards and will 
not impart taste or odor to the water. Manufacturers must provide documentation that the 
product meets the definition of "lead free" as defined in the Federal Safe Drinking Water Act. 
Materials shall meet industry accepted standards or the manufacturer must present a body of 
evidence showing that the materials meet the provisions of R 325.1640, Rule 140, of the 
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Groundwater Control Rules promulgated under Part 127. Compliance with ANSI/NSF Standard 
61 or FDA food grade approval of materials is recommended for approval. 

7. Manufacturers shall submit all of the following to the DEQ: 

a. A letter requesting evaluation of the product that gives the product model name, model 
number(s), casing sizes, and pump type for the product. 

b. Detailed installation instructions and promotional literature for the product. 

c. An actual model of the pitless adapter or unit or scaled shop drawings. The model adapter 
will be retained by the DEQ unless the manufacturer specifically requests that it be returned . 

8. Weather-tight and vermin-proof caps shall be provided with all pitless adapters and units. 

9. Well caps that accompany a pitless adapter or unit designed for submersible, shallow well jet, 
two-pipe deep well jet, or reciprocating pumps shall meet the well cap and vent design criteria in 
R 325.1657, Rule 157, and R 325.1658, Rule 158, of the Groundwater Quality Control Rules. 

10. Support brackets (brackets that rest on the top of the casing or affix to the casing) for 
submersible pump installations shall have provisions for attachment of electrical wires for 
grounding of the pump. 

Criteria for approval of buried pressure tanks by the DEQ are as follows: 

1. Buried tanks shall be constructed of metal at least 3/16" in thickness or other material that is 
equal in strength, life expectancy, and resistance to corrosion. 

2. All connections to the tank shall be welded or threaded. 

3. The exterior and interior of tanks may be coated to prolong life and prevent rusting. If an 
interior coating or bladder is used, it shall be free of contamination, nontoxic, and not capable of 
producing tastes or odors, and it shall also meet or surpass ANSI/NSF standard 14, 60, or 61 as 
required in R 325.1640, Rule 140, of the Groundwater Quality Control Rules. 

4. Dewatering and special air charging devices are not required under the regulation but should 
be incorporated in the design of the installation. Such connections and facilities shall 
incorporate anti-contamination protection in their entirety. 

5. Buried pressure tanks shall not be used in areas where their location will penetrate the 
groundwater or be subjected to undue flooding conditions. If a slab-type home is required due 
to high groundwater condition, a buried pressure tank should not be approved for such home. 

The above criteria are not retroactive. Pitless adapters and units approved by the DEQ prior to 
January 1, 1994, are acceptable for use in Michigan. 
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PROCEDURES: 

Step Who Does What 
1. Manufacturers Apply this policy when submitting water well equipment for 

evaluation and approval. 
2. DEQ, DWMAD Apply this policy when evaluating pitless adaptors and units for 

staff compliance with R 325.1642. 
3. DEQ, DWMAD Apply this policy when evaluating buried pressure tanks for 

staff compliance with R 325.1656. 
4. DEQ, DWMAD Add the water well equipment that meets the criteria to the 

staff Water Well Equipment Approved List located under the 
Documents Section on the DEQ/Water/Drinking Water/Water 
Well Construction Web page. 

DIVISION DIRECTOR APPROVAL: 

Eric £ZED?.r 
Drinking Water and Municipal Assistance Division 


