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A Department of Environmental Quality (DEQ) Policy and Procedure cannot establish regulatory 
requirements for parties outside of the DEQ. This document provides direction to DEQ staff 
regarding the implementation of rules and laws administered by the DEQ. It is merely 
explanatory; does not affect the rights of, or procedures and practices available to, the public; 
and does not have the force and effect of Jaw. 

INTRODUCTION, PURPOSE, OR ISSUE: 

The "satellite accumulation' rule, Michigan Administrative Code (MAC) R 299.9306(2), provides 
specific requirements for hazardous waste stored at or near the point of generation. The 
requirements are: (1) a satellite accumulation area is limited to 55 gallons of accumulated 
waste; (2) distinct satellite accumulation areas may be in close proximity; and (3) each 
hazardous waste container in the satellite site must be marked with the words "Hazardous 
Waste" and the hazardous waste number or chemical name. The purpose of this policy 
guidance document is to describe the provisions of the rules, the extent of its application, and 
how the Office of Waste Management and Radiological Protection (OWMRP) has resolved 
certain issues. 

AUTHORITY: 

R 299.9306(2) of the administrative rules promulgated pursuant to Part 111, Hazardous Waste 
Management, of the Natural Resources and Environmental Protection Act, 1994 PA 451, as 
amended (NREPA) states: 

A generator may, without a construction permit or an operating license issued 
pursuant to part 111 of the act and without complying with of subrule (1) of this 
rule, accumulate as much as 55 gallons of hazardous waste or 1 quart of an 
acute hazardous waste that is identified in table 203a, 204a, 204b, or 205a, or a 
severely toxic hazardous waste identified in table 202 in containers at or near 
any point of generation where wastes initially accumulate and which is under the 
control of the operator of the process that generates the waste if he or she 
complies with C.F.R. §§265.171, 265.172, and 265.173 and marks his or her 
containers with the hazardous waste number of the waste and the words 
"Hazardous Waste." A generator may substitute the chemical name for the 
hazardous waste number of the waste on his or her containers at or near the 
point of generation to comply with this subrule. A generator who accumulates 
hazardous waste, an acute hazardous waste that is listed in table 203a, 204a, 
204b, or 205a, or a severely toxic hazardous waste that is listed in table 202 in 
excess of the amounts listed in this subrule at or near any point of generation 
shall, with respect to that amount of excess waste, comply, within 3 days, with 
the requirements of this subrule or other applicable provisions of this part. 
During the 3-day period, the generator shall continue to comply with the 
requirements of this rule. The generator shall mark the container that holds the 
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excess accumulation of hazardous waste with the date that the excess amount 
began accumulating and the hazardous waste number of the waste. 

POLICY: 

1. Each satellite accumulation area is limited to 55 gallons of accumulated waste. 

The development of the satellite accumulation area rule is quite clear that each satellite 
accumulation area is limited to 55 gallons. The rule as initially proposed contained the 
55-gallon limit and the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) explicitly considered 
comments to expand the volume amount. See 49 Federal Register (FR) 49568-49569 
(1984). 

The volume limits of the satellite accumulation rule apply to the aggregate quantity of rut 
wastes at a satellite site, not for each individual waste stream. Thus, a maximum of 
55 gallons of all wastes, regardless of the number of containers and discrete waste 
streams, may be accumulated at an individual satellite site, not 55 gallons for each waste 
stream1. 

In pertinent part, R 299.9306(2) provides that "[a] generator may ... accumulate as much 
as 55 gallons of hazardous waste or 1 quart of acute hazardous waste ... or a severely 
toxic hazardous waste ... in containers at or near any point of generation where wastes 
initially accumulate ... " (emphasis added). The volume is described in absolute terms 
("as much as"), while multiple containers ("containers") and waste streams ("wastes") are 
contemplated. 

This interpretation is consistent with the genesis of the rule. In developing the federal rule 
upon which R 299.9306(2) is based, the EPA determined "that the accumulation of up to 
55 gallons of nonacutely hazardous waste is reasonable and safe and does not pose a 
threat to human health or the environment. Accumulation of the amount in excess of 
55 gallons is covered by this rule and, after 3 days, by the requirements of §264.34(a) or 
by the requirements of Part 264 or 265" [40 FR 49569 (1984)]. Initially the EPA had 
considered setting a limit of 1 container at each satellite location instead of setting a waste 
volume limit; however, the EPA believed that protection of health and the environment is 
more closely associated with the quantity of accumulation at each location than the 
number of containers used to accumulate the waste. [48 FR 119 (1983)]. 

2. Distinct satellite accumulation areas may be in close proximity. 

R 299.9306(2) refers to a satellite site as being "at or near any point of generation where 
wastes initially accumulate and which is under the control of the operator of the process 
that generates the waste .... " 

1 Note that more than 55 gallons may be in a given satellite accumulation area during the 72 hours after the 55 gallon 
limit is reached that is allowed for transportation to a standard storage area. Such containers must be marked with 
the date that the excess accumulation began. See 49 FR 49569 (1984). 



OFFICE OF WASTE MANAGEMENT AND RADIOLOGICAL PROTECTION 
POLICY AND PROCEDURE 

Number: OWMRP-111-02 
Subject: Satellite Accumulation Areas 

Page 3 of 5 

The concept of a satellite accumulation area recognizes the practical stages in waste 
generation: "Satellite areas are those places where wastes are generated in the industrial 
process or the laboratory and where those wastes must initially accumulate prior to 
removal to a central area" [49 FR 49570 (1984)]. The EPA specifically recognized that 
"the 55-gallon threshold applies to each satellite area where hazardous wastes are 
accumulated. One manufacturing plant, therefore, may have several satellite areas on­
site where as much as 55 gallons may be accumulated" [48 FR 120 (1983)]. 

While the EPA indicated that one facility may have multiple satellite accumulation areas, it 
did not explicitly indicate how close those areas could be to each other. The closest the 
EPA came to such a discussion was in response to a comment concerning "a generator 
storing 55-gallon drums 5 feet apart along the wall of his facility in an attempt to 
circumvent further regulatory responsibilities." [49 FR 49568 (1984)] The EPA found that 
this does not meet the requirements of the rule. 

The key phrase in this scenario is "in an attempt to circumvent further regulatory 
responsibilities." In developing the satellite accumulation rule, it is clear that the EPA was 
attempting to walk a fine line between pragmatic, temporary storage of hazardous waste 
where it was generated and waste accumulations that are unsafe because they do not 
meet the full generator storage requirements. See 49 FR 49568-49572 (1984). 

The EPA resolved the appropriateness of the cited example, therefore, because the 
satellite accumulation area was laid out for the purposes of avoiding full storage 
requirements, rather than due to operational requirements related to facility layout and 
process requirements. In subsequent communications, the EPA has confirmed that "a 
case-by-case analysis is necessary to determine whether a generator is accumulating 
more than 55 gallons of waste at one satellite area, or whether a generator has more than 
one satellite area." Sylvia K. Lowrance, Director, Office of Solid Waste, EPA, to T.R. 
Kirck, Fehr-Graham & Associates, August 2, 1989. 

This raises the question of what factors are used to determine whether or not a given 
instance of satellite accumulation is permissible. First, of course, the accumulation must 
meet all requirements of the satellite accumulation rule: It must be: (1) at or near the 
point of generation where the waste initially accumulates, (2) under control of the operator 
of the process that generates the waste, and (3) marked as required. In addition, the area 
must be placed so as to provide a practical method for initial accumulation given the 
manner and process by which it is generated. This determination is made based on 
factors such as: (1) distance and ease of travel between the point of generation and the 
satellite accumulation area, (2) safety of the operator and nearby workers, and 
(3) protection of the satellite accumulation area from disruption by equipment, machinery, 
or other workers. Finally, the practicality of alternative methods or configurations for 
satellite accumulation should be considered. If it appears that such alternatives would 
meet the purposes of satellite accumulation while avoiding large accumulations in adjacent 
areas, then that may be an indication that the generator has designed the area in order to 
circumvent the requirements of full generator storage. As indicated above, satellite 
accumulation designed for that purpose is not permitted. 
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In short, the generator should be able to explain to an inspector why the chosen satellite 
accumulation configuration meets the interests of safety, practicality, and convenience 
without constituting a method of circumventing general storage requirements. 

This line of analysis has concluded that, in some situations, it is permissible to store 
multiple 55-gallon drums adjacent to one another (e.g., 4 drums of different wastes in 
distinct satellite accumulation areas) and in others it is not (e.g., 4 drums of the same 
waste in 1 accumulation area). It is recognized that this raises an important question: If 
the EPA set the 55-gallon limit per satellite accumulation area based, in part, on safety 
concerns, what is the functional difference between one area with multiple 55-gallon 
drums and multiple adjacent areas with single drums? While there may be some 
differences, it is believed that they are likely to be mino�. Nonetheless, in the interest of 
providing some flexibility to waste generators, it is believed appropriate to draw the 
distinction discussed herein. It is also believed that there should be relatively few 
instances in which the factors discussed above will dictate several adjacent or proximate 
satellite accumulation areas. However, if experiences with adjacent or proximate satellite 
accumulation areas indicate that safety is a real concern, the OWMRP will consider 
amending the Part 111 administrative rules to require additional protections, such as 
secondary containment, for such areas. Issues relating to safety concerns at satellite 
accumulation areas should be discussed in the Resource Conservation and Recovery Act 
of 1976 (RCRA) Committee. 

3. Specific storage requirements apply to satellite storage. 

R 299.9306(2) requires only that the words "Hazardous Waste" and the hazardous waste 
number or chemical name of the waste must be marked on each container in the 
hazardous waste storage area. Contingency plans and training plans are not required, 
ibid., but are still advisable. However, "when waste generated in a satellite area is 
transported to a storage area the training and contingency plan requirements will apply." 
Ibid. 

If the volume limitation is exceeded at a satellite accumulation site, the containers must be 
marked with the date the excess accumulation began and then within 3 days moved to the 
central accumulation area that meets the requirements of R 299.9306(1) and 
40 C.F.R. §§262.34(a) or R 299.9306(4) and 40 C.F.R. §262.34(b). This may be within 
the same room, but it must be a totally and easily identified separate area from the satellite 
accumulation area. The EPA has expanded this guidance for one specific circumstance: 
when hazardous wastes are generated through periodic cleaning of product vessels, the 
resulting drums are commonly removed from the clean-out area within 2 to 3 days and, 
therefore, the need to comply with the regulatory requirements for 90-day accumulation 
poses an unreasonable burden. Under the rule, a generator would have 3 days after the 
first 55 gallons are accumulated in which to comply with either 40 C.F.R. §262.34(a) for 

2 One such difference may be in reducing the risk of spillage: It may be necessary to handle multiple waste streams 
in multiple standard containers to reduce spillage; it is not necessary to handle the same waste in multiple containers 
for that purpose. Another difference is preventing the mixing of different waste streams. 
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continued on-site accumulation or other hazardous waste management standards, as 
appropriate. The EPA believes this would alleviate the problems that generators 
experience with complying with 40 C.F.R. §262.34(a) during maintenance of product 
vessels [48 FR 120 (1983)]. 
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