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Permit-by-Rule for Storm Water from Construction Activities 
Frequently Asked Question (FAQ) 

INTRODUCTION 
Construction activities that disturb one or more acres of land and have a point source discharge 
of storm water to waters of the state (streams, rivers, lakes, and wetlands) are required to obtain 
a National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES) permit from the Michigan 
Department of Environment, Great Lakes, and Energy’s (EGLE) Water Resources Division (WRD.  
The WRD has adopted a process called “Permit-by Rule” (Rule 323.2190, promulgated under 
Part 31, Water Resources Protection, of the Natural Resources and Environmental Protection 
Act, 1994 PA 451, as amended [NREPA]) for issuing the necessary storm water coverage. 
Permit-by Rule “streamlines” the permitting process and is dependent upon the applicant first 
obtaining Part 91 coverage (Part 91, Soil Erosion and Sedimentation Control, of the NREPA), i.e., 
obtaining a Soil Erosion and Sedimentation Control (SESC) permit from the appropriate Part 91 
permitting agency or being designated an Authorized Public Agency (APA). 

For sites disturbing one to five acres, the applicant/permittee receives automatic storm water 
coverage upon the applicant obtaining a Part 91 permit (or undertaking the project as an APA). 
Although the coverage is automatic, the permittee must comply with the requirements of Permit-
by-Rule. 

For sites disturbing five or more acres, the applicant/permittee must obtain a Part 91 permit (or 
undertake the project as an APA) and submit an application through MiWaters for Notice of 
Coverage (NOC) to the WRD. Along with the NOC application, the applicant/permittee must 
submit a copy of the SESC permit, approved SESC plan, site location map, and the $400 permit 
fee. The permittee must also follow the requirements of Permit-by-Rule, including regular 
inspections of the soil erosion controls by a certified storm water operator. 

FAQ 

https://ars.apps.lara.state.mi.us/AdminCode/DownloadAdminCodeFile?FileName=R%20323.2101%20to%20R%20323.2197.pdf&ReturnHTML=True
https://ars.apps.lara.state.mi.us/AdminCode/DownloadAdminCodeFile?FileName=R%20323.2101%20to%20R%20323.2197.pdf&ReturnHTML=True
https://ars.apps.lara.state.mi.us/AdminCode/DownloadAdminCodeFile?FileName=R%20323.2101%20to%20R%20323.2197.pdf&ReturnHTML=True
https://mienviro.michigan.gov/ncore/external/home
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1. How do I know if my construction activities require a permit according to the federal 
Phase II Storm Water Regulations? 
All construction activities that meet the following criteria are subject to Permit-by-Rule 
requirements: 

1. There will be a total earth disturbance of one of more acres. 
2. The site will have a point source discharge of storm water to waters of the state, either 

directly or through a separate storm sewer.  

Note: Only construction activities that have land disturbances of five acres or more will need to 
apply for coverage under Permit-by-Rule from the State of Michigan. One to five acres are 
covered automatically. Both scenarios require a site to have a certified construction storm 
water operator. 

2. What is considered an earth disturbance? 
An earth disturbance means a man-made change in the natural cover or topography of the land. 
This may include such activities as road widening, complete road surfacing that disturbs the soil, 
new construction, cut and fill activities, construction on lands previously used for agriculture, and 
drain construction activities. 

3. What is a Certified Storm Water Operator? 
A Certified Storm Water Operator is an individual who has been certified by EGLE as having a 
minimum level of knowledge concerning the inspection and utilization of soil erosion and 
sedimentation control measures at construction sites. 

4. How can I become a Certified Storm Water Operator? 
The training materials and written examinations for certification are available online through 
EGLE Water Resources Division (WRD).  Anyone who studies the material and passes the 
examination may become a Certified Storm Water Operator for construction activities.  Training 
information and materials can be obtained from EGLE-WRD, Construction Storm Water and Soil 
Erosion and Sedimentation Control web page at Michigan.gov/SoilErosion. 

5. Who will be responsible for hiring Certified Storm Water Operators for construction 
activities? 
The permittee is responsible for providing a Certified Storm Water Operator for the construction 
site. The permittee may designate any individual certified by EGLE. 

6. Under the federal Transportation Act of 1991, municipalities that serve populations 
of less than 100,000 were not required to get storm water discharge permits for 
any construction activity they owned or operated. Does this exemption still exist? 
No. The exemption expired on March 10, 2003, with the implementation of Phase II of the 
federal Storm Water Regulations. All construction owned and operated by public entities 
(municipalities, school districts, etc.) with earth disturbances of one acre or more, with a 

https://www.michigan.gov/egle/outreach/water-operator-training-courses/cswo-sesc-prd-exam-and-recertification
http://www.michigan.gov/soilerosion
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discharge to waters of the state are subject to the same regulation as privately owned 
developments. 

7. Is a county drain or roadside ditch cleanout a regulated earth disturbance? 
Maintenance activities to restore the original grade or hydraulic capacity on projects of one to 
five acres of disturbance are exempt from Permit-by-Rule requirements. However, maintenance 
projects of more than five acres are required to comply with Permit-by-Rule. 

8. What is the application procedure for obtaining coverage under Permit-by-Rule for 
sites over five acres? 
The applicant must first obtain the appropriate SESC Permit or be a Part 91 designated APA. 
The completed NOC form, site map, a copy of the SESC Permit, and permit fee must be received 
in MiWaters before any construction begins at the site. The permittee is deemed to have the 
required coverage if the NOC is administratively complete. 

9. What activities require a SESC Permit? 
A permit is required for any earth changes that disturbs one or more acres or is within 500 feet 
of a lake or stream. Exempted activities include plowing and tilling for crop production and 
some logging and mining activities. Access roads to the logging and mining sites and ancillary 
activities associated with logging and mining operations are not exempt. The removal of clay, 
gravel, sand, peat, or topsoil is not considered metallic mineral mining and therefore requires a 
permit. 

10. Who do I contact to get an SESC Permit for my construction activities? 
The responsibility for enforcing the SESC Program has been delegated to the County 
Enforcement Agency (CEA). In some cases, this responsibility has been taken over locally buy 
cities or townships, which are known as Municipal Enforcement Agencies (MEA). If you do not 
know who issues SESC permits in your area, you can contact local governmental units such as 
county drain commissioners, road or building departments, or you can contact your district 
EGLE staff. 

11. Is there a different application procedure for obtaining coverage under Permit-by-
Rule for sites of less than five acres? 
Yes, construction sites that disturb between one and five acres, or are less than one acre but 
are part of a total plan of development or sale between one and five acres, do not need to meet 
the submittal requirements of the Permit-by-rule (i.e., NOC permit application and permit fee). 
These sites have automatic coverage under the Permit-by-Rule requirements if they have an 
SESC permit or APA status. However, these sites must still meet the compliance requirements 
of Permit-by-Rule. 

https://www.michigan.gov/egle/-/media/Project/Websites/egle/Documents/Programs/WRD/About-Us/Staff-SESC.pdf
https://www.michigan.gov/egle/-/media/Project/Websites/egle/Documents/Programs/WRD/About-Us/Staff-SESC.pdf
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12. Is there a fee for storm water coverage when you submit a NOC for sites over five 
acres? 
Yes, there is a one-time fee of $400 for each NOC request submitted to EGLE. Authorization to 
discharge storm water does not begin until the administratively complete NOC application, one-
time fee, copy of the SESC Permit and site map have been received by EGLE (through 
MiWaters). 

Note:  Storm water fees are established by state statue and are subject to change. 

13. Is there a fee for storm water coverage for sites that are less than five acres in size? 
There is no EGLE permit fee for sites less than five acres in size, but there may be fees required 
by the SESC Agency. 

14. Will I have to submit any forms to EGLE for sites that are less than five acres in 
size?  
It is not necessary to submit a NOC to EGLE for site that are less than five acres in size; 
however, the permittee is required to keep inspection logs for up to three years and must 
submit them to EGLE for review, if requested. 

15. Under Permit-by-Rule, who must be the permittee? 
The construction permittee must be the landowner or the recorded easement holder of the 
property or APA of the construction activity is under the control of an APA.  

16. When should I obtain Permit-by-Rule coverage? 
The NOC may be submitted any time prior to the start of construction.  Permit-by-Rule begins 
immediately upon submittal of an administratively complete NOC application. 

17. Are sand and gravel mining activities covered under the Permit-by-Rule? 
These operations are ineligible for coverage under Permit-by-Rule if materials are transported 
from the site to be used at other locations.  Such operations will need to apply for industrial 
storm water coverage if the storm water that comes in contact with overburden or raw materials 
discharges to waters of the state. Coverage can be usually obtained under the Industrial 
General Storm Water Permit. 

18. Do I need Permit-by-Rule coverage for areas where excavated soils are deposited 
off site? 
Yes, a storm water discharge permit is needed if the off-site spoil piles disturb one or more acres. 

19. Can I apply for the United States Environmental Protection Agency (USEPA) General 
Permit for construction activities? 
EGLE is the NPDES storm water permitting authority in Michigan. The USEPA does not issue 
permits for construction activities in Michigan. 
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20. If someone other than the landowner or recorded easement holder currently holds 
the SESC Permit for a construction site, can the site obtain coverage under Permit-
by-Rule? 
No. The SESC Permit must be transferred to the landowner’s name, and an NOC must be 
submitted to EGLE for coverage under the Permit-by-Rule as soon as possible. The SESC Permit 
requires the permit to be issued to the landowner or easement holder. 

21. What is the permittee responsible for under Permit-by-Rule? 
The permittee must comply with all of Michigan’s Permit-by-Rule requirements; however, two 
core requirements are: 

1. The permittee must be in compliance with the requirements of their SESC Permit 
2. They must have the soil erosion control measures at the site inspected by a Certified 

Storm Water Operator to ensure that they are working correctly. The inspections of the 
soil control measures once per week and within 24 hours of a precipitation event that 
results in a storm water discharge from the site. If there is a rain event inspection 
conducted during the week, this can substitute for the regular weekly inspection. Logs or 
records of the inspection must be kept, indicating the condition of the controls and any 
corrective actions taken. 

Note:  This applies to all sites with earth disturbances of greater than one acre with a discharge 
to the waters of the state. 

22. Do weekly inspections need to be performed during periods when construction has 
ceased, and the site has been stabilized for the winter, and the soil is frozen? 
EGLE recognizes that during inactive periods when the construction site has been stabilized for 
the winter and temperatures below freezing predominate, runoff and subsequent erosion are 
not likely to occur.  During these periods, the construction permittee may certify in the 
construction log, without performing an on-site inspection, that weather and soil conditions are 
such that runoff from the site are not likely to occur. Because of the stabilization nature of the 
site and the inactivity, EGLE will consider the requirement for inspection of the construction site 
to be met by this evaluation of weather and soil conditions at the site.  On-site inspections shall 
resume as soon as there is any change in conditions that may allow runoff to occur. 

23. If storm water discharges from a construction site for several days following a rain 
event, does the site need to be inspected each day this occurs? 
Only one inspection is required following a rain event (within 24 hours of the occurrence), 
regardless of the length of time it takes for all of the runoff to leave the site. However, it may be 
in the permittee’s best interest to continue checking the SESC measures in place to ensure 
proper performance as the Part 91 Rules require that SESC measures be maintained daily, and 
Permit-by-Rule requires that the site be in compliance with the SESC permit at all times and 
that the SESC measures be properly maintained. 
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24. Will SESC agents have increased responsibilities under the Permit-by-Rule? 
No, compliance responsibilities regarding Permit-by-Rule are enforced through EGLE, not the 
local SESC agent. 

25. Will County and Municipal Enforcing Agencies of the SESC Program be responsible 
for notifying EGLE of violations of Water Quality Standards or the Permit-by-Rule? 
There is nothing in the Permit-by-Rule that increases the responsibility of an SESC agent or 
agency. However, voluntary submittal of such information is welcomed. 

26. If I violate the SESC Permit, am I automatically violating the Permit-by-Rule? 
Yes. Compliance with the Permit-by-Rule requires the permittee to be in compliance with their 
SESC permit or their APA control plan for the site.  

27. When is the construction site considered to be stabilized? 
The site is considered stabilized when all permanent control structures haven been installed, 
maintenance for the permanent controls have been arranged, vegetation is well established, 
and temporary controls have been removed.  

28. Under Permit-by-Rule, what am I responsible for after the construction activity is 
completed? 
Once the site has been stabilized and the SESC Permit has been terminated, the permittee 
must submit a Notice of Termination (NOT) in MiWaters. This terminates coverage under Permit-
by-Rule. The inspections can be discontinued at that time. Logbooks of the inspections must be 
kept on file and available for inspection for three years following termination. 

29. What are the requirements under the Permit-by-Rule if I do not submit a NOT? 
You will be in violation of Permit-by-Rule, and you must continue to Utilize a Certified Storm 
Water Operator for weekly inspections until the NOT is submitted. 

30. What if the SESC Permit expires or is terminated before the construction site is 
stabilized? 
The NOC would also expire, and all discharges of storm water from the site to waters of the 
state would be in violation of Part 31, Water Resources Protection, of the NREPA. A new SESC 
Permit, as well as an NOC, should be submitted to obtain the appropriate coverage. 

31. How long is the Notice of Coverage effective? 
Coverage under Permit-by-Rule expires after five years, as long as the SESC Permit has 
remained active. However, as most SESC Permits expire after one year, SESC Permits need to 
be renewed prior to the expiration and the updated SESC Permit submitted through MiWaters 
for the renewal of the NOC. The SESC Permit will need to be renewed until the site has been 
stabilized.  
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32. What is meant by a “larger common plan of development or sale”? 
A “larger common plan of development or sale” is a contiguous area where multiple separate 
and distinct construction activities may be taking place at different schedules under one plan. 
For example, if a developer buys a 20-acre lot and builds roads, installs pipes, and runs 
electricity with the intention of constructing homes or other structures sometime in the future, 
this would be considered a common plan of development or sale. If the land is parceled off or 
sold, and construction occurs on plots that are less than five acres by separate, independent 
builders, this activity would still be subject to storm water permitting requirements if the smaller 
plots were included on the original site plan. 

33. Does construction activity encompass repaving of roads? 
Repaving or grinding the road surface is not regulated under the Storm Water Program unless 
one or more acres of underlying and/or surrounding soils are cleared, graded, or excavated as 
part of the operation. 

34. Is clearing of lands specifically for agricultural or silvicultural purposes a regulated 
construction activity under 40 CFR 122.26 (b) (14)(x)? 
No. Although the clearing of the land may be greater than one acre, any amount of clearing for 
agricultural or silvicultural activities (orchards, cultivated crops, pastures, range lands, and 
forest lands) is not required to obtain coverage under Permit-by-Rule.  However, this exemption 
only applies if the clearing of the land is solely for agricultural or silvicultural activities. This 
exclusion does not include earth disturbances from the construction of barns, buildings, or from 
Concentrated Animal Feeding Operations. 

35. Is the installation of conservation practices to control non-point source pollution 
activities from agricultural or silvicultural activities a regulated construction activity 
under 40 CFR 122.26 (b)(14)(x)? 
No. Earth disturbances associated with the installation of conservation  practices associated 
with agricultural or silvicultural activities are not required to obtain coverage under Permit-by-
Rule. Examples of these practices may include grassed waterways, diversions, water and 
sediment control basins, terraces, grade stabilization structures, lined waterways, and forest 
harvest trails and landings. 

 

 

This publication is intended for guidance only and may be impacted by changes in legislation, rules, policies, and 
procedures adopted after the date of publication. Although this publication makes every effort to teach users how 
to meet applicable compliance obligations, use of this publication does not constitute the rendering of legal 
advice. 

EGLE does not discriminate on the basis of race, sex, religion, age, national origin, color, marital status, disability, 
political beliefs, height, weight, genetic information, or sexual orientation in the administration of any of its 
programs or activities, and prohibits intimidation and retaliation, as required by applicable laws and regulations. 

To request this material in an alternate format, contact EGLE-Accessibility@Michigan.gov or call 800-662-9278. 
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