	Subject:  Ladders & Other


	Topic:  Safety Inspections of Equipment


	Question:  We have our employees do Health & Safety inspections on things like, step ladders, stairs, railings, chains, slings, etc.

I have been told it is an OSHA requirement that the person doing the inspection must sign the work order but I have been unable to find this in writing. Can you point me in the right direction?


	Answer:  While there are many MIOSHA standards that require inspection of equipment (e.g.: Part 4 - Rule 443. (1) A ladder shall be inspected before its use and after it has fallen or been involved in an accident to determine its condition) very few require that these inspections be documented.  Fewer still require that the identity of the person that performed the inspection be included.

Of course, you would need to check the specific MIOSHA standard that applies to the equipment, tools, etc being inspected to determine if there is a requirement for inspection and if the inspection must be documented.  But, as indicated above MIOSHA seldom requires that an inspection be documented and rarely requires that the name of the person be provided.

It would, however, be considered a best practice to document all inspections and to include the identity of the person that performed the inspection.    



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 4. Portable Ladders, Part 6. Fire Exits, 
Part 8. Portable Fire Extinguishers, Part 21. Powered Industrial Trucks, & Part 38. Hand and Portable Power Tools.


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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