
Payments in Lieu of Taxes (PILT) 

Q & A 

 

Note: This document is applicable to DNR PILT under the “purchased lands” provisions.   
 

1.  Question:   Can PILT bills be submitted in the summer? 

 

Answer:  No. Public Act 604, 2012 provides for a single billing per 

year per taxing authority for all Department of Natural Resources 

(DNR) property. 
 

2.  Question:   When do PILT bills need to be submitted? 

 
Answer: Per Public Act 604 of 2012, DNR PILT bills should be 

provided by December 1 to your county.  Taxing authorities are to 

submit a single statement including all DNR purchased land parcels in 

their jurisdiction. A breakdown of millage rates must be supplied with 

bills including an explanation for “Others”.  Counties will forward the 

PILT bills to Treasury no later than December 15.  If an assessing 

district does not submit a statement under this subsection by January 1, 

the amount payable to that assessing district shall be reduced by 5% for 

each month or portion of a month after January 1 that the statement is 

late. 
 

3.  Question:   Who can I contact at the Department of Treasury if I have questions 

regarding PILT Billings or Payments? 

 
Answer: Lisa Harry at (517) 241-4358  

Mailing address: 
Michigan Department of Treasury 
PILT Program 

PO Box 30722 

Lansing, MI 48909 

 
Or electronically to:  TreasuryPILT@michigan.gov 

 

4.  Question:  How do I distribute monies received to current year millages? 

 
Answer:  The local tax collecting unit shall distribute the amount 

received in the same manner and in the same proportions as general ad 

valorem taxes collected.   See sample distribution sheet on DNR web 

page. 
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5.  Question:   When will the Department of Treasury make PILT payments on DNR 

purchased lands for a tax year? 

 
Answer:  The state treasurer shall annually forward a separate payment 

in the amount of the assessment to each affected assessing district in 

the county by February 14 for any assessing district that has submitted 

an accurate statement as required by PA 604 of 2012 Sec. 2154. 

 
(5) Beginning 2013, this state shall make payment in full to 

all local assessing districts under this section.  Beginning 

2014, if this state does not make payment in full to all local 

assessing districts, the delinquent amount that this state failed 

to pay is subject to penalty and interest as for delinquent taxes 

under the general property tax act, 1893 PA 206, MCL 211.1 

to 211.155. 

 
6.  Question:   Do school millages need to be broken out? 

Answer:  Yes.  Public Act 604 of 2012 stipulates that school taxes are to be 

paid from the School Aid Fund (SAF).  Therefore, each school millage rate 

must be specified as school millage rate so funds can be obtained from the 

SAF for payment.  The Department of Treasury will issue one warrant/EFT 

for all assessments, including the SAF share, to each jurisdiction. (See 

Exhibit 1 for required billing detail and format) 
 

7.  Question:   Can DNR property “revert” and be turned over to the county for 

collection? 

 
Answer:  No. There is no legal authority for State owned property to be 
subject to either reversion or other lien.  While payment in lieu of taxes are 
determined similar to taxes, all government lands are exempt from the 
property tax and these payments are not “taxes.” 

 

8.  Question:   How is the “property valuation” determined? 

 

 Answer:  Beginning in 2013, Section 8 of PA 603, 2012 required the 

property valuation determined by the Commission is to be the greater of:      

a.  The prior year value established by the commission (which cannot 

increase each year by more than the CPI as defined in the Constitution or 

5%, whichever is less). 

 b.  The taxable value calculated under MCL 211.27a which is the lessor of 

the following: Prior year taxable value minus any losses, multiplied by the 

lessor of 1.05 or the inflation rate multiplier, plus any additions or the 

property’s state equalized value. 
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9.  Question:   What millage rates should be used in the billing? 

 
Answer:   Current Rates.  If current rates are not provided, a new 

bill will need to be submitted with the correct rates before a 

payment will be issued. 

 

10.  Question: Can State Education Tax (SET) be included on PILT bills? 

 
Answer:  No.  Public Act 603 of 2012 does not provide authority to local          

units to bill or for the payment of SET.  SET assessments should not appear        

on the PILT billing statement; a new bill will need to be submitted if 

included before a payment will be issued. 

 

 11.  Question:  Can School Operating be included on the PILT bills? 

 

Answer:  No, a new bill will need to be submitted if included before a 

payment will be issued. 

 

 12.  Question: Can special assessments or special improvements be included on  

              PILT bills? 

 
Answer:  Yes, they need to be specifically identified as such, whether 

they are billed as a rate or a lump sum.  If they are not identified they 

will not be paid unless a revised bill has been received. 

 

 13.  Question: Can administrative fees be included on PILT bills? 

 
Answer:  No, a new bill will be need to be submitted before a payment 

will be issued. 
 

14.  Question: If the DNR acquires new property, how will it be valued and when will a 

PILT statement be required? 

 
Answer:  For the first full year of PILT, the valuation will be based upon 

½ of the true cash value.  DNR pays the taxes for the year of acquisition. 

After that, a PILT statement should be submitted.   
 

15.  Question: What if the PILT bill sent has a higher/lower taxable value than the   

   taxable value set by the State Tax Commission? 

 
Answer: The Department of Treasury will only pay on the value 

assessed by the State Tax Commission.    A new bill will need to be 

submitted with the correct taxable values before a payment will be 

issued. 

 
These questions and answers are intended to provide guidance to general questions 
pertaining to interpretation of P.A. 603 and 604, 2012 and only reflect an attempt by 
Treasury to facilitate the statutory requirements. For additional information please 
see the State Tax Commission’s Bulletin 8 of 2013 located on their website. 
 


