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To: 
County Training Committees, Fire Departments and Fire Organizations
From:
Joseph A. Grutza, Manager, Bureau of Fire Services/Fire Fighter Training Division
Date:
February 28, 2014
RE:
Fireworks Safety Fund Elective Training Grants (Revised)
With the passage of the Michigan Fireworks Safety Act 256 of 2011, a fireworks safety fund was created. The fireworks safety fund is underwritten by a 6% safety fee on the sale of consumer grade and low-impact fireworks (28.458, Section 8). 28.461 Section 11 of the Act describes the fund and establishes the guidelines for its use. Sec 11 (4)(a) says ”One hundred percent of the money received from the fireworks safety fees under section 8 to be used for the training of fire fighters under the direction and approval of the firefighters training council established under the firefighters training council act 1966 PA 291, MCL 29361 to 29.377”
For fiscal year 2014, $1,000,000.00 was appropriated to the Michigan Fire Fighters Training Council (MFFTC) from the fund for fire training. At a Special Meeting of the MFFTC on September 5, 2013, the following training budget was adopted for Fiscal year 2014:
Basic Training/Officer Training   
$830,000
FEMA Grant Match   

  $75,000   
Elective Training Fund (ETF)
  $95,000
Total



        $1,000,000
Each county was awarded $10,000 for Level I basic training and officer training. $75,000 was set aside to fund a matching requirement for a FEMA grant application for improved database technology by the Bureau. This Q. and A. will address the third category, the Michigan Fire Fighter Training Council Elective Training Fund grant.
Fireworks Safety Fund Elective Training Grants

Questions and Answers
Q. 
What is a Fireworks Safety Fund  ElectiveTraining Grant?
A.
The MFFTC set aside a portion of the Fireworks Safety Fund to be distributed through grants. The grant process will provide an opportunity to fund non-MFFTC sanctioned training or training not reimbursed with county funding. An Elective Training Fund Grant may be used to pay for instructors and course ancillary expenses including equipment. 
Q.
Who is eligible for the grant?

A.  
Any fire department, county training committee, regional training center, local mutual aid group, independent fire training organization, or recognized state fire organization may apply.
Q.
How much is currently available for grants? 
A. 
As of February 28, 2014 approximately $25,000 remains available for these grants.

Q. 
How do I apply for a grant?

A. 
An entity requesting a grant will fill out the official request form and budget template and submit it along with supporting information to the manager of the Bureau of Fire Services Fire Fighter Training Division (BFS/FFTD). The manager will review applications for completeness and forward the requests to MFFTC for their consideration.
Q.
How will the MFFTC determine who receives the grant?

A.
The Council will be guided by the language in the act which states the fund will be used for “fire training”. Once they determine it meets this standard, other criteria used will be: 
· Has county allotted funding been considered for this request? 
· Is it quality training?  
· Will it fulfill a training or program need? 
· Is this training not available through other resources? 
· Will the number of those trained justify awarding the grant? 
· Is the training a benefit to the fire service in the applicant’s area? 
· Has the applicant considered consolidation of either presenters or attendees to provide maximum outreach and/or cost savings? 
· If it is an ongoing program, is it sustainable after the grant is expended?  
As with other fire grants, your narrative should address these areas as well any other points you feel will increase your chances for success.
Q. 
What is the dollar limit for each grant?

A. 
There is no dollar limit for each grant. The MFFTC will focus on maximum return for every dollar. MFFTC reserves the right to award grants in full or in part depending on the nature of the grant request and/or the grant fund balance.
Q. 
Will grant requests exceed the resources available?

A. 
This is a real possibility. The MFFTC realizes the demand for quality fire training could exceed the budgeted amount. This should not discourage you from requesting your grant. The MFFTC could receive future appropriations from the fireworks safety fund and assign it to the grant program.
Q. 
Can county funding and elective training funds be combined in the grant request?

A. 
Yes. Unused county funds may be part of your grant request. The county training chairperson will need to sign off on your use of county funds in your grant request.
Q. 
Can the Elective Training Fund be used for regular MFFTC courses?

A. 
Yes.

Q. 
Can county funds be used for non-MFFTC courses?
A. 
Yes, but the request should be made through the ETF grant request form with a full description of the training. If the training is approved for use of county funds, it will be placed on a preapproved, county funding eligible list. 
Q. 
Are there other costs that may be covered by an Elective Training Fund grant?

A. 
Yes. Training equipment, speakers or presenters, student or instructor mileage and meals, books, conference fees, program startup costs etc. are eligible. Remember the law states it must be for fire training. The grant requestor will need to meet this standard in their narrative.

Q. 
What will I need to do if I am successful in receiving a grant?

A. 
If you are successful in receiving a grant you will be notified by BFS/FFTD via e-mail. The grant awardee must be registered for electronic fund transfer (EFT) with the State of Michigan. Upon expending the grant award, the awardee will submit a payment request to the BFS/FFTD. All payment requests must include an itemized description of all expenses with receipts that correlate with the submitted budget. Reimbursement will match the itemized expense total and cannot exceed the original grant amount. 

Q. 
What else will I need to do if I receive a grant?

A. 
Once you have completed the program as described in your grant, you will need to submit a report to the MFFTC detailing the success of your program. Your report will aid the MFFTC justify these training dollars in their Annual Report. This report is to be submitted with your payment request.
Q. 
What are the application timelines?

A. 
Your request for an ETF grant, must include the application form, your narrative, and must be received at the BFS/FFTD office 21 days in advance of the next regular MFFTC meeting. The mailing address is:  P.O. Box 30700, Lansing, MI 48910. If your application does not arrive in the office by the deadline, it will be considered at the following MFFTC meeting. Applications will be considered in the order they are received in the manager’s office.
Q. 
May I attend the meeting where my grant request is being considered?

A. 
Yes. In fact, grant applicants are encouraged to attend in order to be available if further information on your request is required. Although everyone is welcome to attend the MFFTC meetings, comments and/or letters of support from elected officials is discouraged. The MFFTC will award grants based on the submitted narrative.
LARA is an equal opportunity employer/program.  
Auxiliary aids, services and other reasonable accommodations are available upon request to individuals with disabilities.
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