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Frequently Asked Questions 
State-Certified Fire Inspectors 

1. Question:  How do I become a state-certified fire inspector?

Answer:  In order to become a state-certified fire inspector you must:

a) Obtain a Certified Fire Inspector 1 certification from the National Fire
Protection Association (NFPA).

b) Meet the certification requirements as outlined in Rule 29.502 of the Fire
Inspector Certification Rules.

c) Fill out the State Certified Fire Inspector Application (Form BFS-997) in
its entirety and send the completed form to the mailing address listed
below.  In section A, be sure to select “new certification”.  Also include a
copy of your NFPA Certified Fire Inspector 1 certification with your
application.

LARA/Bureau of Fire Services
Attn:  Rhonda Howard
P.O. Box 30700
Lansing, MI  48909

2. Question:  Who do I contact to get the NFPA Certified Fire Inspector 1
certification?

Answer:  Information regarding this program is available on NFPA’s website at
www.nfpa.org.  Preparatory classes and certification exams are also conducted
through the Michigan Fire Inspector’s Society (MFIS).  Information regarding
upcoming programs is also available on their website at www.mfis.org.

3. Question:  I have a Fire Inspector 1 certification through another organization.
Can that be used as an equivalency to the NFPA Certified Inspector 1
certification?

Answer:  Equivalencies are determined by NFPA.  You may contact their Certification
Department by telephone at 617-984-7432 or by e-mail at cfi@nfpa.org to verify.

http://www.nfpa.org/
http://www.nfpa.org/
http://w3.lara.state.mi.us/orr/Files/AdminCode/25_10024_AdminCode.pdf
http://w3.lara.state.mi.us/orr/Files/AdminCode/25_10024_AdminCode.pdf
http://www.michigan.gov/documents/BFS_dleg_bccfs_scfirein_165676_7.pdf?20150721153028
http://www.nfpa.org/Training-and-Events/By-type/Certifications/Certified-Fire-Inspector-I
http://www.mfis.org/education.html
mailto:cfi@nfpa.org
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4. Question:  Why do I need to become state-certified if I’ve been certified through 
NFPA, ICC or another national organization?  

 
Answer:  The state-certified fire inspector program is designed primarily for delegation 
of state fire safety inspections to local fire departments.  At this time, the only program 
that has an inspection delegation process is the Fireworks Program. 
 

5. Question:  How long is my state-certification good for?  
 

Answer:  Rule 29.507a(1)(a) of the Fire Inspector Certification Rules states that a 
certification is granted for a period of not more than 3 years and that all certificates will 
expire on the same 3-year cycle.  For example:  If an inspector becomes state-certified 
on January 1, 2016, his/her certification will expire on December 31, 2018.  If an 
inspector becomes certified mid-cycle, his/her certification will expire at the end of the 
current 3-year cycle.   

 
6. Question:  What do I need to do to maintain my state certification?  
 

Answer:  Per Rule 29.506 of the Fire Inspector Certification Rules, an inspector must 
complete a minimum of 10 continuing education points per year and not less than 60 
points in a 3-year recertification period.  A maximum of 30 points may be given for 
distance learning courses. 

 
If you become certified in the middle of a 3-year certification cycle, your required 
continuing education points will be prorated for the remainder of the current 
certification cycle. 

 
7. Question:  How do I know how many credits I have?   
 

Answer:  Effective January 1, 2016, the Bureau will no longer track individual 
inspector credits.  Pursuant to R29.505, Rule 5(a):  A state-certified fire inspector shall 
do the following: 

 
(a) Keep track of his or her continuing education points on a form prescribed 

and furnished by the Bureau of Fire Services. 
 
At each Bureau-approved training, a CFI Program Attendance Roster will need to be 
signed as a record of your attendance.  In addition, all in attendance for the entire 
program will be issued a Continuing Education Verification sheet with the program 
name, approval number, assigned CE credits, and the instructor’s signature.  This is 
your documentation to maintain in the event that you are selected for an audit after 
applying for recertification.   
 
The Bureau also provides a CFI Continuing Education Record form for you to 
document your CE credits for your renewal application.  This form is available on the 

http://www.michigan.gov/lara/0,4601,7-154-42271_59975---,00.html
http://w3.lara.state.mi.us/orr/Files/AdminCode/25_10024_AdminCode.pdf
http://w3.lara.state.mi.us/orr/Files/AdminCode/25_10024_AdminCode.pdf
http://www.michigan.gov/documents/lara/Program_Attendance_Roster_375009_7.pdf


Page 3 
Rev. 9/5/17 

 

Fire Fighter Training Division's page of the Bureau website.  Refer to the State 
Certified Fire Inspector section for a link to the form. 
 

8. Question: How do I renew my state certification? 
 
Answer:  Pursuant to R29.505, Rule 5:  A state-certified fire inspector shall do the 
following: 
 

(a)  Keep track of his or her continuing education points on a form prescribed   
and furnished by the Bureau of Fire Services. 

(b) Furnish documentation of education, experience, and training upon 
request of the Bureau of Fire Services. 

(c) Complete and submit an application for recertification to the Bureau of 
Fire Services along with evidence of continuing education not already 
reviewed by the Bureau of Fire Services at the end of the 3-year 
certification period.  

(d) Report all misdemeanor and felony convictions to the Bureau of Fire 
Services upon conviction. 

 
9. Question: If I am selected for an audit, what will I need to provide to document 

my continuing education points? 
 
Answer: You will be required to provide copies of your Continuing Education 
Verification sheets for all of the programs attended.  This information will be matched 
to both your CFI Continuing Education Record and the CFI Program Attendance 
Rosters to validate the credits claimed. 
 

10. Question: What do I do if my state certification has lapsed?  
 

Answer:  Rule 29.502a of the Fire Inspector Certification Rules includes a provision 
for inspectors whose certification has lapsed for not more than 6 years.  To be 
recertified, you must complete all continuing education points required since the 
expiration date of the certification and not later than 90 days following the submission 
of a State Certified Fire Inspector Application.  If your certification has lapsed for more 
than 6 years, you must comply with the certification requirements as a new inspector.  
If you have maintained your NFPA Certified Fire Inspector 1, provide a copy of your 
current certification with the State Certified Fire Inspector Application to reactivate 
your certification. 

 
11. Question:  I didn’t receive my new certification card.  What do I need to do? 

 
Answer:  First, ensure that you completed and submitted the application form properly 
to the Bureau.  If your recertification was denied, you will receive a letter detailing the 
reason(s) why your certification was not renewed.  If you did not receive a letter you 
can send an inquiry to LARA-CFI@michigan.gov or by calling 517- 241-2807. 
 

http://www.michigan.gov/lara/0,4601,7-154-42271_42325---,00.html
https://www.michigan.gov/documents/BFS_dleg_bccfs_scfirein_165676_7.pdf
http://w3.lara.state.mi.us/orr/Files/AdminCode/25_10024_AdminCode.pdf
http://www.michigan.gov/documents/BFS_dleg_bccfs_scfirein_165676_7.pdf?20150721153028
http://www.michigan.gov/documents/BFS_dleg_bccfs_scfirein_165676_7.pdf?20150721153028
http://www.michigan.gov/documents/BFS_dleg_bccfs_scfirein_165676_7.pdf?20150721153028
mailto:LARA-CFI@michigan.gov
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12. Question:  I’ve recently moved.  What do I need to do to update my state-certified 
fire inspector information? 

 
Answer:  You must complete and submit an application form to the Bureau.  Be sure 
to select “change of address” in section A of the application and complete section B 
with your updated information.  You may submit the form by e-mail to LARA-
CFI@michigan.gov or by mail to: 
 
LARA/Bureau of Fire Services 
Attn:  Rhonda Howard 
P.O. Box 30700 
Lansing, MI  48909 

 
 
 

mailto:LARA-CFI@michigan.gov
mailto:LARA-CFI@michigan.gov

