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Safe Start for Health Care:  Outpatient Health Care Facilities,  
Ambulatory Care Settings, Dentistry, and Veterinary Medicine 

 
Frequently Asked Questions (FAQs) 

  
Executive Order 2020-110, EO 2020-97, Related EOs,  

and Other Guidelines  
 
When allowed to reopen, all licensees must comply with Executive Orders, local health 
department orders, and local ordinances regarding protocols related to the Coronavirus 
(Covid-19) pandemic.  Please be aware that this FAQ is a working document and subject to 
change as future guidance and recommendations are provided by CDC, CMS, OSHA, 
MIOSHA, MDHHS, Public Health, and other authoritative entities.  Further, please note that 
this FAQ does not constitute legal advice.  Licensees are encouraged to seek legal counsel to 
ensure their operations comply with all applicable laws, rules, and executive orders. 
 
General Questions: 

1. Q:  Does this Executive Order allow personal care services to reopen? 
A:  Establishments offering non-essential personal care services, must remain closed 
under EO 2020-110. “Non-essential personal care services” includes hair, nail, tanning, 
massage, traditional spa, tattoo, body art, and piercing services, and similar personal 
care services that involve close contact of persons. This does not include restrictions on 
medical services to be provided for medical treatment as determined by a licensed 
medical provider which are performed in a health care setting. 

 
The rescission of EO 2020-17 allows outpatient health care facilities, ambulatory care 
settings, physician offices, dental offices, and veterinary medicine to no longer postpone 
non-essential procedures. Personal care services performed in non-health care settings 
are not allowed to resume. 
 
The state convened a health and wellness workgroup focused on spas, massage 
therapy, acupuncture, personal trainers, wellness centers, etc. to identify and 
recommend start safely requirements and recommendations for these facilities and 
personal care services.  This workgroup along with the workgroup focused on 
cosmetology and barber establishments have completed their proposed requirements 
and recommendations which are being reviewed for further consideration by other 
departments and agencies.   
 
As other industries and services are re-opened or expanded to start safely, further 
guidance and updated FAQs will be issued to reflect such changes.  

 

FAQs – Safe Start for Health Care 
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2. Q:  How often should special hours be scheduled for highly vulnerable patients? 
A:  Special hours should be held at least once per week. 
 

3. Q:  What types of facilities fall under “outpatient health care facilities”? 
A:  For purposes of Executive Order 2020-97 and this FAQ along with LARA’s guidance 
documents, outpatient health care facilities are ambulatory care settings including, but 
are not limited to,  non-hospital based clinics (e.g., cancer treatment centers), urgent 
care centers, public health clinics,  physician practices, federally qualified health 
centers, ambulatory surgical centers, and freestanding surgical outpatient facilities as 
licensed under Part 208 of the Public Health Code, Public Act 368 of 1978 as amended. 
 
Outpatient health care facilities will be referenced throughout this document which 
includes the facility and physician/health clinic settings as described above in this 
section of the FAQ.   

  
4. Q:  Where should signs be posted? 

A:  Signs should be posted at all entrances to the outpatient health care facility, dental 
office, and veterinary clinic in a manner that an individual can read them before 
entering.  

  
5. Q:  Do outpatient health care facilities, dental offices and veterinary clinics that 

are allowed to open under Sec. 9 of the order also need to abide by the 
requirements in Sec. 1? 
A: Yes. Also, providers in these facilities and health care settings should be looking at 
other relevant EOs that outline requirements.  Links to those EOs are listed under the 
Resources section of this FAQ document. 

 
6. Q:  Do outpatient health care facilities, dental offices and veterinary clinics that 

are allowed to open under Sec. 9 of the order also need to abide by the 
requirements in Sec. 7 for offices? 
A:  No.  Section 7 is intended for non-clinical office settings versus clinical settings.  

 
7. Q:  What if it is not feasible to ask patients to wait in their cars until the time of 

the appointment?  Is it acceptable to allow patients in the waiting room if chairs 
are properly separated by at least six feet? 
A:  If a patient cannot wait in his/her vehicle, the outpatient health care facility, dental 
office or veterinary clinic may have the patient wait in a designated waiting area so long 
as social distancing is practiced and the surfaces and waiting room chairs are properly 
separated at least 6 feet apart and cleaned after each patient sits in the chair.  
 

8. Q:  What should I do if a patient refuses to wear a face covering?  Can I deny 
treatment? 
A:  If a patient refuses to wear a face covering, the practitioner should use their best 
clinical judgement to determine if the patient is in need of treatment for the scheduled 



 

 
06/01/2020 LARA – FAQs Health Care    Page 3 of 5 

 
 

appointment or if it is an emergency situation and handle accordingly.  The provider 
should have a plan in place to address such situations to help maintain the safety of 
other patients and reduce potential spread of COVID-19. It is also recommended that 
the clinician document in the patient’s medical record refusal of wearing a face covering 
or mask and that treatment had to be provided regardless.  Also, providers should offer 
face coverings to patients who arrive without them.  

 
9. Q:  What caregivers are eligible to attend appointments with patients? What about 

spouses/ partners? 
A:  One caregiver may attend the appointment with a patient.  A spouse or partner is 
permissible if the spouse or partner is the caregiver for the patient. The caregiver will 
have to go through the same screening and follow the protocols as the patients.  See 
EO 2020-72 for additional guidance.   

 
10. Q:  We have two entry sites – one for patients with suspected COVID-19 and the 

other for all other patients.  Is this allowable? 
A:  Yes.  If a clinician is needing to treat a patient that is suspected to have COVID-19, 
the provider may treat the patient so long as the patient is in an insolated area and will 
not be in contact with other patients.  The provider will want to include in their plan for 
maintaining infection control in such instances.   

 
11. Q:  What if I don’t believe a patient’s condition is properly managed via 

telemedicine?  Do I have to still have to try that method before seeing the patient 
in-person? 
A:  This is where a practitioner needs to use his/her best clinical judgement in terms of 
the manner in which the patient will be provided treatment whether by telemedicine or 
by an in-person appointment with the practitioner.  While it is recommended to continue 
to use telemedicine wherever possible, if a practitioner believes it is important to see the 
patient for an in-person appointment, then that is up to the decision of the practitioner.   
 

12. Q:  How often do we need to take the temperature of all employees?  Daily? 
Weekly? Multiple times throughout the day? 
A:  EO 2020-97 requires that daily employee screening protocols be implemented but 
does not specifically require temperature checks for all covered industries.  It is 
recommended that health care employers continue to monitor federal, state, and local 
guidelines should temperature checks become a mandatory screening requirement.  

 
13. Q:   When screening staff, what are the guidelines for fever to send staff home? 

A:  The CDC’s guidance available at https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-
ncov/hcp/guidance-risk-assesment-hcp.html includes information about risk 
assessments for health care staff and states the following guidance for temperature: 

• Individuals with COVID-19 have had a wide range of symptoms reported – 
ranging from mild symptoms to severe illness, cough, shortness of breath or 
difficulty breathing, fever, chills, muscle pain, sore throat, and new loss of taste or 
smell.  This list is not all possible symptoms. Other less common symptoms have 
been reported, including gastrointestinal symptoms like nausea, vomiting, or 

https://gcc01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fhcp%2Fguidance-risk-assesment-hcp.html&data=02%7C01%7Cgaedekek%40michigan.gov%7Ce47395e7be654255b0b408d7fdc36847%7Cd5fb7087377742ad966a892ef47225d1%7C0%7C0%7C637256888023450733&sdata=w17bby8tnXkPoT7WyAV0v%2FVdH4h64zyiczWIPoum4SQ%3D&reserved=0
https://gcc01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fhcp%2Fguidance-risk-assesment-hcp.html&data=02%7C01%7Cgaedekek%40michigan.gov%7Ce47395e7be654255b0b408d7fdc36847%7Cd5fb7087377742ad966a892ef47225d1%7C0%7C0%7C637256888023450733&sdata=w17bby8tnXkPoT7WyAV0v%2FVdH4h64zyiczWIPoum4SQ%3D&reserved=0
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diarrhea. 
• Fever is either measured temperature >100.0oF or subjective fever.  
• Note that fever may be intermittent or may not be present in some patients, such 

as those who are elderly, immunosuppressed, or taking certain medications (e.g., 
NSAIDs). Clinical judgement should be used to guide testing of patients in such 
situations.  

• Respiratory symptoms consistent with COVID-19 are cough, shortness of breath, 
and sore throat. Medical evaluation may be recommended for lower 
temperatures (<100.0oF) or other symptoms (e.g., muscle aches, nausea, 
vomiting, diarrhea, abdominal pain headache, runny nose, fatigue) based on 
assessment by occupational health or public health authorities. 

 
14. Q:  Am I allowed to require my staff members to get tested for COVID-19 before 

returning to work? 
A: Yes. On April 23, 2020, the Equal Employment Opportunity Commission (“EEOC”) 
issued guidance authorizing employers to administer a COVID-19 test before allowing 
staff member to enter the workplace, confirming that such activities do not violate the 
ADA. The results from any staff member’s COVID-19 test should be kept confidential by 
the health care employer, unless the staff member voluntarily authorizes the release of 
his or her medical diagnosis. Consistent with staff member screenings, a provider’s 
ability to require staff members to undergo COVID-19 testing may depend on the 
continued declaration of national and Michigan state of emergencies and/or any future 
guidance by state or federal public health authorities. 
 

15. Q:  Is it safe to eat or drink in the health care office or clinic? For doctors, health 
care workers, and staff? For patients?  
A:  Yes, as long as the outpatient health care facility, dental office, or veterinary clinic do 
not share the food and drinks (e.g., potluck meals).  Office breakroom surfaces, chairs, 
tables and other areas where staff are touching should be cleaned frequently.  Any 
drinking fountains or self-service beverages for patients should be prohibited.   

 
Veterinary Medicine: 

1. Q:  Can companion animals contract and spread COVID-19? 
A:  The CDC has indicated that it is aware of a small number of animals, including dogs 
and cats, that were reported to be infected with COVID-19.  Limited information is 
available to characterize the spectrum of clinical illness associated with COVID-19 
infection in animals.   Clinical signs thought to be compatible with COVID-19 infection in 
animals include fever, coughing, difficulty breathing or shortness of breath, lethargy, 
sneezing, nasal/ocular discharge, vomiting, and diarrhea.  Still, it is thought that the 
greatest risk of COVID-19 exposure comes from person-to-person transmission through 
respiratory droplets from coughing, sneezing, or talking. 
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Additional Considerations & Resources: 
1. Providers should review protocols and recommendations developed by the following: 

• CDC https://www.cdc.gov/ 
• OSHA https://www.osha.gov/ 
• MIOSHA www.michigan.gov/leo  
• DHHS https://www.michigan.gov/coronavirus 
• Review specific health professional state and national association websites. 

 
2. Template for common screening protocols may be found at: 

• MIOSHA www.michigan.gov/leo  
 

Requirements: 
1. In addition to these best practice recommendations and considerations, providers 

should be aware that the following EOs outline requirements for not only your specific 
practice but in some EOs may also be applicable to all businesses who are returning to 
work safely regardless of the industry type.  These are ones you will want to fully review 
and implement the appropriate sections to maintain compliance: 

 
• Executive Order 2020-36 (COVID-19) - State of Michigan 

 
• Executive Order 2020-72 (COVID-19) - State of Michigan 

 
• Executive Order 2020-82 (COVID-19) - State of Michigan 

 
• Executive Order 2020-86 (COVID-19) - State of Michigan 

 
• Executive Order 2020-97 (COVID-19) - State of Michigan 

 
• Executive Order 2020-110 (COVID-19) - State of Michigan 

 
Questions: 

1. Questions about creating a preparedness plan for your facility or office, please contact 
the following:   

 
• MIOSHA:  855-SAFEC19 (855-723-3219). 

 
Any questions that providers may have during the COVID-19 pandemic or regarding this 
specific FAQ, please email questions to the following: 

• LARA-COVID-19-Questions@michigan.gov  

https://www.cdc.gov/
https://www.osha.gov/
http://www.michigan.gov/leo
https://www.michigan.gov/coronavirus
http://www.michigan.gov/leo
https://www.michigan.gov/whitmer/0,9309,7-387-90499_90705-524136--,00.html
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwikuszK-8fpAhXBHM0KHTnbDdUQFjABegQIChAD&url=https%3A%2F%2Fwww.michigan.gov%2Fwhitmer%2F0%2C9309%2C7-387-90499_90705-527985--%2C00.html&usg=AOvVaw0vFx0963LZbUjGgKEkxw77
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwikuszK-8fpAhXBHM0KHTnbDdUQFjABegQIChAD&url=https%3A%2F%2Fwww.michigan.gov%2Fwhitmer%2F0%2C9309%2C7-387-90499_90705-527985--%2C00.html&usg=AOvVaw0vFx0963LZbUjGgKEkxw77
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwich_bW-8fpAhXKG80KHZbJB1kQFjAAegQIAxAB&url=https%3A%2F%2Fwww.michigan.gov%2Fwhitmer%2F0%2C9309%2C7-387-90499_90705-529190--%2C00.html&usg=AOvVaw3q3Tk8wNiW9sXZUZDN_jFb
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwich_bW-8fpAhXKG80KHZbJB1kQFjAAegQIAxAB&url=https%3A%2F%2Fwww.michigan.gov%2Fwhitmer%2F0%2C9309%2C7-387-90499_90705-529190--%2C00.html&usg=AOvVaw3q3Tk8wNiW9sXZUZDN_jFb
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjF7vfi-8fpAhVGXM0KHerHAfgQFjAAegQIChAB&url=https%3A%2F%2Fwww.michigan.gov%2Fwhitmer%2F0%2C9309%2C7-387-90499_90705-529458--%2C00.html&usg=AOvVaw0U9k_VxyISpK-c50whNu-0
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjF7vfi-8fpAhVGXM0KHerHAfgQFjAAegQIChAB&url=https%3A%2F%2Fwww.michigan.gov%2Fwhitmer%2F0%2C9309%2C7-387-90499_90705-529458--%2C00.html&usg=AOvVaw0U9k_VxyISpK-c50whNu-0
https://content.govdelivery.com/attachments/MIEOG/2020/05/21/file_attachments/1456637/EO%202020-97%20Emerg%20order%20-%20Workplace%20safeguards%20-%20re-issue.pdf
https://www.michigan.gov/whitmer/0,9309,7-387-90499_90705-530620--,00.html
mailto:LARA-COVID-19-Questions@michigan.gov
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