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Frequently Asked Questions 
National Fire Incident Reporting System 

 
 

1. Question:  Who can I contact with questions pertaining to the National Fire Incident 
Reporting System (NFIRS)? 

 
Answer:  The Bureau of Fire Services (BFS) serves as Michigan’s state program manager 
for the United States Fire Administration (USFA).  You can contact the BFS for NFIRS 
related questions by telephone at 517-241-0691 or by e-mail at nfirs@michigan.gov.  

 
2. Question:  How often are fire departments required to report incidents to NFIRS?  

 
Answer:  Per Public Act (PA) 207 of 1941, (MCL 29.4(1)), all fire departments are required 
to submit a complete fire incident report of the fire immediately after the occurrence of fire 
within the official’s jurisdiction resulting in loss or life or property.  The bureau urges 
compliance with the statute and recommends, at minimum, incidents are reported on a 
monthly basis and are due by the 15th of each month following the incident.  For example:  
An incident that occurred in January must be reported by February 15th.  It is encouraged 
that reports are submitted frequently to ensure accurate and timely reporting.   
 
Note:  It is important that fire departments do not wait until the end of the year to submit all 
of their incident reports.  As a reminder, one of the eligibility requirements for receiving 
federal grant money and/or fire investigation training through the Michigan State Police is 
that fire departments participate in and are compliant with the NFIRS program.   

  
3. Question:  Are fire departments required to submit a monthly report even if the 

department did not respond to any incidents during that timeframe?  
 
Answer:  Yes.  If your department had no activity (incidents) for the month, you must 
indicate so on the “No Activity” section of the electronic NFIRS report.  This response will 
indicate that your department is actively participating in the NFIRS 5.0 system as mandated 
by PA 207 of 1941.  The incident (report) date should indicate the last day of the month in 
which your department had “no activity”, i.e. 1/31/15. The incident number should be 
entered as seven zeros (0000000). 
 

4. Question:  Can a fire department import multiple months in one file? 
  
Answer:  Yes.  Multiple months may be imported into one file depending on the size 
however; keep in mind to be in compliance with the NFIRS reporting requirements fire 

http://www.usfa.fema.gov/index.html
mailto:nfirs@michigan.gov
http://legislature.mi.gov/doc.aspx?mcl-Act-207-of-1941
http://michigan.gov/msp
http://legislature.mi.gov/doc.aspx?mcl-Act-207-of-1941
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departments are required to report incidents on a monthly basis.  Refer to the NFIRS 5.0 
Bulk Import Utility Information Page for more information.   

5. Question:  Are there Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) 
concerns when reporting fire department incident data to NFIRS? 

 
Answer:  No.  It is the USFA’s view that per Chapter 49 of U.S. Code, Section 2208, which 
provides for the collection of data for the reporting of disease, injury and arguably public 
health surveillance, investigation and intervention, the number of injuries and/or deaths 
resulting from fire as well as the maximum available information on the specific cause, 
nature and property loss of such incidents are reportable under Section 1178 of HIPAA of 
1996.  Consequently, it is USFA’s position that provision of this information to NFIRS would 
not be a violation of HIPAA and therefore, will continue to collect the existing data 
elements. 

 
6. Question:  I tried logging into my department’s NFIRS account and received a 

message indicating that my account is locked.  What do I do? 
  
Answer:  To meet the Federal Emergency Management Agency’s (FEMA) security 
requirements for the protection of application and information access, NFIRS 5.0 includes a 
daily account “last login” check which will deactivate an account that has not been 
accessed for 45 days.  An account will also become locked (deactivated) after three (3) 
unsuccessful login attempts.  To have your account reactivated, please contact BFS by 
telephone at 517-241-0691 or by e-mail at nfirs@michigan.gov to have your account reset. 
 

7. Question:  Do I need to change my NFIRS account password? 
 
Answer:  Yes.  The USFA requires passwords to be changed every 89 days.  For 
assistance with resetting your NFIRS password you may contact BFS by telephone at 517-
241-0691 or by e-mail at nfirs@michigan.gov. 
 

8. Question:  Are there specific password requirements for NFIRS 5.0? 
 
Answer:  Yes.  Password must be 8 to 15 characters long.  Passwords must include at 
least 1 number and 1 special character. You cannot use the following characters: @, #, or  
?.  Additionally, you cannot use and of your previous 8 passwords.  
 

9. Question:  Which electronic reporting software can be used?  
 
Answer:  Any software approved by USFA may be used to generate and/or upload reports. 
NFIRS 5.0 software is available as a free desktop or web-based application from the USFA.  
Free software provided by the USFA may be downloaded at the following link:   
 
NFIRS Web Tools - User Services  
 
NFIRS standard-compliant products can also be purchased from approved fire software 
vendors.  To view a list of active and registered vendors, click on the following link:   

https://www.nfirs.fema.gov/webtools/biu/biuinfo.shtm
https://www.nfirs.fema.gov/webtools/biu/biuinfo.shtm
http://www.hhs.gov/ocr/privacy/index.html
https://www.fema.gov/what-does-it-take
mailto:nfirs@michigan.gov
mailto:nfirs@michigan.gov
http://www.nfirs.fema.gov/NFIRSWebTools/UserServices/home/userHome.do
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NFIRS - Vendors 

10. Question:  Are fire departments required to notify BFS of fire related deaths?  
 
Answer:  Yes.  Any fire-related civilian death must be reported to BFS within 48 hours of 
the death using the Fatal Fire Report.  Completed forms may be sent via e-mail to the 
nfirs@michigan.gov account or by fax to 517-332-1427.  The NFIRS Civilian Casualty 
Module must also be completed when completing the NFIRS report. 
 

11. Question:  Are property and content loss values required to be documented on my 
incident report?  
 
Answer:  Yes.  Property and content loss for fires must be included on your incident report.  
You may contact your local assessor’s office for assistance with estimating property or 
content values.   A helpful website that may aid in providing vehicle estimated values is 
Kelley Blue Book. 
 

 Kelley Blue Book – for vehicle estimates  
 

12. Question:  Is it required to add the fire department’s identification number (FDID) and 
the NFIRS incident report number of the fire department that received mutual aid?  
 
Answer:  At the state level, Michigan requires departments receiving aid to add the FDID 
number of the fire department that provided aid to their NFIRS report however, the incident 
number of the department that provided aid is not required to be added at this time.  FDID 
numbers are available on the BFS website in the Fire Service Directory. 
 

13. Question:  Is it required to add the fire department’s identification number (FDID) and 
the NFIRS incident report number of the department providing mutual aid? 
 
Answer:  At the state level, Michigan requires departments providing mutual aid to add the 
FDID number and incident numbers of the fire department that they provided mutual aid to 
on their NFIRS report.  FDID numbers are available on the BFS website in the Fire Service 
Directory. 
 

14. Question:  How will fire departments be notified of any changes or updates to the 
NFIRS Program?  
 
Answer:  Any changes, announcements or updates will be posted on the NFIRS section of 
the BFS website or sent via e-mail to the department contact on record from the 
nfirs@michigan.gov account. 

 

https://www.nfirs.fema.gov/system/activevendors.shtm
http://www.michigan.gov/documents/lara/FATAL_Report_Form_443549_7.pdf?20141215133423
mailto:nfirs@michigan.gov
http://www.kbb.com/
http://www.dleg.state.mi.us/fire_directory/
http://www.dleg.state.mi.us/fire_directory/
http://www.dleg.state.mi.us/fire_directory/
http://www.michigan.gov/lara/0,4601,7-154-35299_42271_67128---,00.html
mailto:nfirs@michigan.gov

