Installer Servicer
Frequently Asked Questions

The following questions and answers are provided to clarify the requirements for installing and
maintaining a manufactured home in the State of Michigan. The industry is regulated by the
Mobile Home Commission Act, 1987 PA 96, which has been amended several times since its
inception. The Bureau of Construction Codes (BCC), Building Division, is responsible for
enforcement and licensing under the act. The Mobile Home Commission Act and the
Manufactured Housing General Rules may be obtained by contacting the BCC at (517) 241-9313
or by going to the bureau's website at www.michigan.gov/bee, choosing “Divisions” on the left
side of the screen, then choosing “Building Division (includes Manufactured Housing).”

1. Q: Michigan law requires all homes to have an occupancy permit from the local unit of
government prior to the buyer moving into their home. How does this affect
manufactured homes, modular homes, mobile homes, park models, and RV’s?

A: A manufactured home, modular home, mobile home, or park model on a permanent or
temporary foundation requires a certificate of use and occupancy, RV’s are recreational
vehicles and ate not subject to a certificate of use and occupancy unless they are
converted to a permanent dwelling,

2. Q: Can a municipality require hard wired smoke detectors to be added to HUD built
homes?

A: No, if it is for the installation of a new or used HUD home that is built to the National
Manufactured Home Construction and Safety Standards Act of 1974 and the smoke
detectors are properly maintained,

3. Q: Can a municipality limit the age of a home that can be placed within its jurisdiction?

A: No, the home must meet the Manufactured Home Construction and Safety Standards
Act of 1974 or be certified by HUD to be approved for occupancy and to be placed on a
new site. For mobile homes built prior to June 15, 1976, a label certifying compliance to
the Standard for Mobile Homes, NIFPA 501, ANSI 119.1, in effect at the time of
manufacture is required, as identified in the Michigan Residential Code, Appendix E
(definitions).



4. Q: Michigan statute requires an installer servicer to install a home according to the
manufacturer’s installation requirements. Can a municipality impose its own rules on the
installation of a home under its jurisdiction?

A No, the home shall be installed in accordance with the manufacturer’s installation
instructions and Michigan code. The Manufactured Housing General Rules are also
applicable for installations within a manufactured home community.

5. Q: What happens if the manufacturer’s installation manual is not available?

A: The Manufactured Housing General Rules 602 (1) and (2) have specific instructions
that must be followed if the manufactured home does not have a manufacturer’s
installation manual.

6. Q: If a person or company holds a State of Michigan residential builder’s license, does
this allow them to work on a manufactured home without an installer servicer license? If
yes, what is the residential builder’s license limited to?

A: Yes, a residential builder’s license allows the licensee to work on any residential
structure that is being constructed, enlarged, altered, repaired, moved, or demolished, or
that changes the occupancy of a building or structure. Electrical, plumbing, or
mechanical work cannot be performed without having a contractor’s license in these
disciplines.

7. Q: Can a licensed installer servicer install crossover connections on a manufactured
home within a manufactured home community? What if the home is located on private

property?

A: Yes, electrical, mechanical and plumbing crossover connections can be made by a
licensed installer servicer within a manufactured home community. However, a licensed
installer servicer may only make the initial connection from the factory for a calculated
load less than 50 amperes. Any subsequent disconnects and necessary reconnects within
a manufactured home community must be made by a licensed electrician,

If the manufactured home is located on private property, all electrical, mechanical, and
plumbing work must be performed by licensed electrical, mechanical or plumbing
contractors, or by the homeowner who performs the work themselves.



8. Q: Is an installer servicer license required to repaint or reseal a roof on a manufactured
home?

A: No, the Mobile Home Commission Act and the Manufactured Housing General Rules
do not require an installer servicer license to repaint or reseal a roof.

9. Q: Can a homeowner do his/her own instailation of his/her home within a manufactured
home community or located on private property?

A: Yes, as indicated in Bureau of Construction Codes’ Technical Bulletin No. 2, for the
building installation, “Homeowners may secure a permit to complete the work for the
installation of a unit in a manufactured home community or on private property, provided
the homeowner completes the work.”

10. Q: Does an installer servicer license altow the removal of lead paint within a home?

+

A: No, federal EPA rules requite compensated contractors to rececive training and
certification for the removal of lead based paints on homes built before 1978.

11. Q: What work is a licensed electrical contractor, licensed mechanical contractor, or
licensed plumbing contractor authorized to perform while working on a multi-section
manufactured home within a manufactured home community or located on private
property?

At A licensed electrical contractor, licensed mechanical contractor, or licensed plumbing
contractor may perform work within their individual discipline in which they are duly
licensed to perform on a manufactured home regardless of whether the manufactured
home is in a manutactured home community or on private property.

12. Q: What should I do if a municipality does not recognize my State of Michigan installer
servicer license?

A: Request the municipality to contact the Bureau of Construction Codes to verify
licensure and explain the type of work an installer servicer may perform.
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Q: Can a municipality charge for a local license to operate within their jurisdiction? Can
they charge an additional fee to register my license?

A: If “local license” means “registration to operate within their jurisdiction”, then the
answer is yes. Some municipalities have ordinances which allow them to charge a fee to
become registered as a contractor or business having authority to pull certain types of
permits or conduct business. This local registration process involves verification of
identification and licensing credentials for placement on a list of contractors or businesses
which are pre-approved to pull permits or conduct business. This initial registration
allows the municipal clerks to more quickly determine exactly what types of permits may
and may not be issued.

Q: In a manufactured home, is a permit required to replace windows, doors, cabinets, and
carpeting?

A: A building permit is required to replace windows and doors per R105.1 and R105.2 of
the Michigan Residential Code. The code does not require a permit to replace cabinets
and carpeting, unless related structural changes or repairs are being made to
accommodate the cabinet or carpet replacement. In all cases, it is recommended that you
check with the local enforcing agency to determine whether a permit is required.

Q: What is the requirement regarding the removal and replacement of a furnace and/or
water heater as it relates to a HUD built home?

A: A permit is always required for furnace and water heater replacements. A mechanical
contractor license is required for the replacement of a furnace and/or water heater, A
plumbing permit may also be required for the replacement of a water heater. Check with
your local mechanical inspector for more specific guidance.

Q: When will the bureau encourage local units of government to offer permits
electronically?

A: The bureau and the State Construction Code Act encourage efficiency whenever
possible. Currently there is no requirement for local jurisdictions to offer electronic
submittal and processing of permit applications.
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Q: What are the requirements regarding support (hangers) for spacing on plastic or metal
flex water lines?

A: The Michigan Plumbing Code (Table 308.5) provides a table for the maximum
spacing requirements of piping materials.

. Q: What does an installer servicer license allow a licensee to perform as it relates to a

manufactured home being installed in a licensed community?

A: An installer servicer license allows the ability to obtain a building permit to construct
the piers, install, level, and anchor the home. The license may also allow for obtaining
the mechanical, plumbing and electrical permits to make basic water, drain, piping, and
electrical connections as long as these connections do not involve any alterations to the
leads on the home, as installed by the manufacturer, nor any alterations to the on-site
water line, sewer riser and electrical pedestal provided by the licensed community.
Hook-ups for gas, cable TV, etc., must be coordinated with those specific service
providers. Discussion with your local building department prior to the commencement of
every installation will generally minimize mistakes, misunderstandings, and delays.

Q: If' a home is located in a manufactured home community, does an installer servicer
license allow for a permit to be obtained for the following:

Install or disconnect air conditioning? No

Build a garage, shed or carport? No

Build a handicap ramp? No, unless the cost is less than $600.

Install a sealed combustion water heater? No, this must be done by a licensed
mechanical and plumbing contractor.

Install energy code efficiency windows? Yes

Install or disconnect a furnace? No, this work must be done by a licensed
mechanical contractor.
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Q: Does the Mobile Home Commission Act have a $600 exemption from licensure
similar to the Occupational Code, 1980 PA 2997

A: No, the Occupational Code, 1980 PA 299, states that a residential builder’s license is
not required when the total cost of improvement is less than $600.00. There is no mention
of the $600 threshold in the Mobile Home Commission Act.



21. Q: Can a community manager or maintenance personnel refurbish or rebuild an older
home that is owned by a community without an installer servicer license?

At No, an installer servicer license or residential builder’s license is required to rebuild a
home. Certain aspects of the building project may be exempt from permits and licensing,
such as carpeting, painting, etc. The homeowner exemption is based on cach individual
licensing statute,

22. Q: Can the municipality require a manufactured home community owner to remove

cracked concrete on a vacant lot?

A: Yes, but only if the cracked concrete is causing a hazard or creates an unsafe
condition related to the road or a walkway.

23. Q: Must a crane operator possess an installer servicer license to install a home on a
foundation?

At No, a crane operator who is setting a home is not subject {o the licensing requirements
of the Mobile Home Comunission Act or Occupational Code.

24. Q: What are the limitations of an installer servicer license when it comes to private
property?

A: A licensed installer servicer may transport the home {o the private property if they
have the appropriate license; they may set the home on the foundation; compiete the
building set-up connections; and they may also obtain the building permit if authorized
by the owner. A licensed installer servicer may not perform other building-related,
electrical, mechanical or plumbing work on private property outside of a manufactured
home community,

25. Q: Can a municipality require a ground fault interrupter to be added to a HUD built
home?

A: No.



