
	Subject: Aerial Work Platforms

	Topic:  Inspections

	Question:  Where does it state that daily checks must be performed as part of an operators daily pre-inspection?

	Answer: MIOSHA has two standards addressing aerial lifts one is a General Industry standard the other is a Construction standard. The appropriate standard you would utilize is based on the work performed.  These standards have an identical rule that requires following manufacturers or owners operating instructions and safety rules, which nearly universally state that the aerial lift shall be inspected prior to use or prior to use each shift.

Moreover, in the Construction standards, MIOSHA has a rule which applies to all construction operations that requires employers to have an accident prevention program. Part of that program requires inspections of equipment.  Although the rule does not specify aerial work platforms, nor does it indicate a frequency of inspection, that rule could certainly be understood to mean that it is necessary to inspect such a potentially dangerous piece of equipment as an aerial lift every shift.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 32. Aerial Work Platforms / R 408.43216 Operating procedures. Rule 3216 (1) The aerial work platform shall be used only in accordance with the manufacturers or owners operating instructions and safety rules.

Part 1. General Rules / R 408.40114 Employer responsibilities; accident prevention program. Rule 114. (2) An accident prevention program shall, at a minimum, provide for all of the following:
(b) Inspections of the construction site, tools, materials, and equipment to assure that unsafe conditions which could create a hazard are eliminated.


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 58. Aerial Work Platforms / R 408.15839 Operating procedures. Rule 5839. (1) The aerial work platform shall be used only in accordance with the manufacturers or owners operating instructions and safety rules.

	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  N/A

	Additional Resources: For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at 517-284-7720 or submit a Request for  Consultative Assistance (RCA).
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