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RE: Lansing Ice & Fuel, Declaratory Ruling

Dear Mr. Knaggs:

You have requested a declaratory ruling as to whether Lansing Ice & Fuel (LIF) is engaged in
counstruction work within the meaning of the construction safety standards promulgated under
the Michigan Occupational Safety and Health Act (MIOSHA) 1974 PA 154; MCL 408.1001 et
seq; MSA 17.50(1) et seq. when it is in the process of refueling construction equipment at a
construction site, You state that LIF “is a petroleum, [ubricant, heating oil, gasoline, diesel fuel
and propane company engaged in the business of residential, commercial and industrial
petroleum distribution.” (Request for Declaratory Ruling, 1), You also indicate that the sole
business of LIF “is the distribution of petroleum products”, that it does not engage in
construction work, and that it is properly classified “as a Bulk Petroleum Storage 5171 and/or
Petroleum Distribution 5172" pursuant to the standard industrial classification manyal (SICM),

(Request for Declaratory Ruling, 47 13 & 23).

Under § 63 of the Administrative Procedures Act of 1969, MCL 24.263; MSA 3.560(163), an
agency is authorized to issue a declaratory ruling “as to the applicability to an actual state of
facts” of the statute or a rule administered by the agency. A declaratory ruling is subject to
judicial review in circuit court. MCL 24.264; MSA 3.560(164).

The question of whether the construction safety standards can be applied to an employer whose
primary business is not construction was decided in Great Lakes Steel Division v Department of
Labor, 191 Mich App 323; 477 NW2d 124(1991). There, the petitioner, a steel manufacturer,
was cited by MIOSHA for violating several of Michigan’s construction safety standards
involving construction activities. Petitioner contested the citation on the grounds that the
.construction safety standards only applies to construction work and that as a manufacturer the

standards did not apply to its operations.

The Administrative Law Judge agreed with Petitioner and dismissed the citations. On review,
the Board of Health and Safety Compliance and Appeals reversed the decision of the
Administrative Law Judge concluding that the construction safety standards apply to the work
performed notwithstanding the SICM classification of the employer, The Petitioner filed a
petition for review in circuit court and the court reversed the decision of the Board and reinstated
the holding of the Administrative Law Judge. The Circuit Court held that the construction



Clifford A. Knaggs
Page 2
December 27, 2000

standards did not apply because petitioner was not primarily engaged in construction operations.

On appeal, the Court of Appeals agreed with the holding of the Board and upheld the citations.
In reaching this result, the Court described the relevant issue in the following manner:

The MIOSHA provides for the promulgation and enforcement of construction
- safety standards, MCL 408.1019; MSA 17.50(19); MCL 408.1013; MSA
17.50(13). Section 19 provides that the construction safety standards are
designed to protect employees “engaged in construction operations.” MCL
408.1004(4); MSA 17.50(4)(4) defines “construction operations” as follows:

‘Construction operations’ means the work activity designated in
major groups 15, 16, and 17 of the standards industrial
classification manual, United States bureau of the budget, 1972

edition.

The purpose of the standard industrial classification system is to facilitate the
collection, tabulation, presentation, and analysis of data relating to
establishments. Another purpose is to promote uniformity and comparability in
the presentation of statistical data collected by various agencies of the United
States government, state agencies, trade associations, and private research
organizations. The SICM classifies businesses by industry, A business’ “primary
activity” determines its industry. Industries are categorized-into groups, which
form major groups, which are then classified into divisions. Major groups 15, 16,
and 17 fall within the construction division. :

Each industry classificd under major groups, 15, 16, and 17 contains a list of
specific activities. If a business is “primarily engaged” in one of the enumerated
activities, it is classified under that industry. Accordingly, a business conducting
arLactivity designated as construction would nonetheless not be classified under -
the construction division if the business’ “primary activity” is not construction....

In this case, petitioner was engaged in construction activity at the time it receiyed
the citations. However, petitioner clearly is not “primarily engaged” in
construction. Petitioner is primarily engaged in manufacturing. The issue for
decision is whether the MIOSHA construction safety standards apply to all
construction activities designated under major groups 15, 16, and 17 of the SICM
or to activities of businesses so classified under those major groups. Simply put,
did the Legislature intend that the standards be applied according to the activity
performed by the employee or the industry under which the employer is
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classified? 191 Mich App at 325-327

The Court held:

The pertinent statutory language in this case is MCL [408.]1004(4); MSA
17.50(4)(4). That provision applies the construction safety standards to “work
activity” designated in major groups 15, 16, and 17 of the SICM. We find that
the statute unambiguously applies the construction safety standards to
construction activities without regard to the employer’s classification. The
definition of “construction operations” does not contain any indication that the

standards are to be applied according to the employer’s clagsification. (Emphasis
added). Id. at 327.

Here, it is contended that LIF is not subject to the construction safety standards because it does
not fall within the major groups 15, 16, and 17 of the SICM. This type of claim was rejected by
the Court in Great Lakes Steel which recognized that the SICM “was established to classify
businesses for statistical purposes”. 191 Mich App at 327. The involved statute, MCL

~ 408.1004(4); MSA 17.50(4)(4) “unambiguously applies the construction safety standards to
construction activities without regard to the employer’s classification™. /d.

Thus, LIF’s primary classification as a Bulk Petroleum Storage 5171 and/or Petroleum
Distribution 5172 is not determinative to the issue of whether it is engaged in construction work
when it is in the process of delivering fuel and refueling construction equipment at a construction
site. Rather, it is the act of refueling that must be considered when determining which MIOSHA

standard must be followed.

The general rule is that mere delivery alone to a construction site is not considered construction
work, In West Allis Lime & Cement.Company, 1971-1973 CCH OSHD 9 15,703 (No. 1324,
1973), affirmed 1974-1975 CCH OSHD { 19,155 (No. 1324, 1974), the respondent, a cement
company, was cited by OSHA for violating a construction safety standard. The administrative
Jlaw judge summarized the facts as follows: :

A ready-mix concrete truck with a revolving drum at the rear, owned by
Respondent, drove onto the construction site about 150 feet, backed down a
declining roadway approximately 500 feet down to and underneath the building
structure, then continued to back under the building structure approximately 150°
feet to a position at a material hoist. The driver got out, walked to the rear of the
vehicle and adjusted a trough to rest above a material bucket. He then operated
control levers at the rear of the truck, discharging the concrete into the bucket.
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When the bucket was filled, the driver stopped the flow of concrete, allowed the
bucket to be raised by means of a hoist to various floors of the structure, and
awaited its return. This operation was continued until the vehicle was empty.
Thereafter, the vehicle backed up a short distance, the driver washed out the
truck, assembled the trough, and drove forward approximately 150 feet leaving
the construction site. The vehicle was on the site approximately 30 minutes. The
vehicle did not have a reverse signal alarm nor was there an observer present to
signal that it was safe for the vehicle to back up.

The Respondent contested the citation on the ground, inter alia, that it was not subject to

the construction standards because it was not engaged in “construction work”, The '
Administrative Law Judge rejected this claim on the grounds that because the cement driver
performed a variety of functions in discharging his load, that these functions “were an integral
part and cannot be separated from construction activity”, id. at p 21,004, See, National
Engineering and Contracting Company v Occupational Safety and Health Review Commission,
838 I'2d 815, 818 (CA 6, 1987).

The Administrative Law Judge concluded:

_ Tam of the opinion that the activity engaged in is of sufficient magnitude to be
considered construction work within the meaning of 29 CFR 1910.12(b). Ata
construction site, the men work in a noisy environment, attention directed to their
work tasks, and often oblivious to vehicles on the site. The inherent danger
arising from a vehicle backing a considerable distance without an alarm or
signalmen is the very hazard the standard was intended to eliminate. Indeed, the
danger would be magnified by excluding some vehicles from the standard
requirement thereby lulling employees into a false sense of security. /d.

Here, in a similar vein, there are inherent risks involved arising from delivering and refueling
construction equipment, while the equipment is running, at a construction site, Those hazards
include, but are not limited to, fires, explosions, unexpected movement of the equipment by the
equipment operator, and fuel spills. A purpose of the construction safety standards is to protect
the employer’s drivers who are exposed to construction equipment, left running, while handling
flammable and/or combustible fuel. The involved activity does constitute construction work
because the refueling process constitutes an integral and necessary part of the construction work
being performed. In other words, without the use of the construction equipment being refueled,
the construction work could not have been performed. Therefore, refueling is a necessary act in
furtherance of the overall construction work activity.
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In conclusion, the Department of Consumer and Industry Services declares that based on the
information you provided in your letter of February 24, 2000, LIF is engaged in construction
work within the meaning of the construction safety standards promulgated under the MIOSHA
when it is in the process of refueling construction equipment at a construction site.

Sincerely,

¢
Douglas R. Farle, Director
Bureau of Safety and Regulation

cC: Kal Smith
Diane Phelps
Richard Gartner_



