
Frequently Asked Questions About PCRS by HIV Prevention 
Educators 

Q. Do community-based agencies or case managers under contract to  
     MDCH to perform HIV prevention activities have a responsibility to  
     provide/offer PCRS services to their HIV-infected clients? 
 
A. Yes: MCL 333.5133 requires agencies under contract to provide/offer  

PCRS. The legal statute states: Upon receipt of a positive HIV test result, the testing 
site shall proceed with PCRS in the same manner in which a local health department 
would proceed as described in section 5114a (3) to (5). Note: Departmental 
recommendations restrict investigations of partners or clients to local health 
departments only. Refer to your agency’s program standards. 

 
Q. Can case managers or community-based agency workers refer a  

client into the local health department for the purpose of PCRS     
      without requiring the client to sign a consent form? 
 
A. Exemptions to Michigan’s confidentiality law allows for the referral of  

clients to the health department without a signed release for one or more of the 
following reasons: 1) to protect the health of an individual; (2) to prevent further 
transmission of HIV; an (3) to diagnosis and care for a patient. 

 
Q. Can a worker employed by a community-based agency to provide 

HIV prevention services be held legally responsible for disclosing 
client information to the health department for the purpose of 
PCRS? 

 
A. Again, exemptions within Michigan’s confidentiality law allow for the  

release of HIV information for the purpose of PCRS. Community-based agencies are 
immune from civil or criminal liability and administrative penalties. (MCL 333.5131 
(6). 

 
Q. What exactly is partner elicitation? 
A. The process of obtaining identifying information about an at-risk  

sexual or needle-sharing partner of an individual who has been diagnosed as having 
HIV or AIDS. This identifying information should include any physical 
characteristics and/or logistical data to aid in the confidential notification of the at-
risk partner for the purpose of PCRS.        

   
Q. What tools are available to make a client or partner referral to the local  

health department for assistance with PCRS? 
 

A. Agencies may use the HIV/AIDS case report (50.42A) to make a HIV  
diagnosis and request assistance with PCRS. Agencies may also complete the 
Confidential Request for Local Health Department Assistance for Partner Counseling 
and Referral Services (DCH – 1221). Note: Completion of the DCH – 1221 does not 
replace the required completion of the HIV/AIDS case report form (50.42). 


