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1. Why is CHAMPS Provider Enrollment asking for the 
Managing Employee Name and Social Security Number? 

 

 

Following the implementation of the CHAMPS Provider Enrollment subsystem in 
March 2008, a federal audit cited MDCH for failure to screen managing employee 
personnel against the U.S. Department of Human Services (HHS), Office of Inspector 
General (OIG) list of persons excluded from participation with Medicaid, Medicare or 
other federally funded healthcare programs. 
. 

 
2. How will this information be used? 

 
 

This information will be used to validate that a person is not listed on the U.S. HHS, 
OIG list of Excluded Individuals/Entities (LEIE) from participation with the Medicaid, 
Medicare or other federally funded health care programs. The OIG LEIE requires 
name and social security number as verification elements. The OIG LEIE exclusion 
database is the same database many healthcare providers use to screen their 
employees. 

 

 
 

3. What will happen if MDCH does not collect this information? 
 
 

Failure to comply will result in MDCH receiving a federal penalty. 
 
 
 

4. What if the Managing Employee refuses to provide this 
information to MDCH? 

 

 

Failure to provide this information to MDCH will result in the 
termination of the practice/organization’s Medicaid enrollment. 
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5. How will MDCH protect the Managing Employee’s 
Information? 

 
 

MDCH staff will be able to view this information as outlined in Question #2 and are 
bound to the privacy regulations stipulated by the Health Insurance Portability and 
Accountability Act (HIPAA) of 1996. In addition to MDCH access, only those 
persons that have domain rights to the practice/organization/business as 
CHAMPS Full Access or Provider Enrollment Access will be able to view this 
information. 

 

 
 

6. Our practice is very small and we do not have a Managing 
Employee, can the physician’s name and SSN be used 
instead? 

 

 

In the event that a medical practice does not have a Managing Employee/Billing 
Supervisor/Manager and the physician/owner functions in this role, that person’s 
name and SSN may be reported. 

 

 
 

7. Where can I obtain more information about this 
requirement? 

 

 

For more information refer to the Code of Federal Regulations: 42 CFR Parts 
1001 – 1003. For State of Michigan regulations, refer to Michigan’s Social Security 
Number Privacy Act: MCL 445.83(3)(a)(i) – (iii). 
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