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MEMORANDUM 
 

 

DATE:         March 16, 2020  

 

TO:   Local and Intermediate School District Superintendents 
  Public School Academy Directors   

 
FROM:  Dr. Scott M. Koenigsknecht, Deputy Superintendent  

 P-20 System and Student Transitions 
  
SUBJECT:  CTE Requirements During COVID-19 Closure 

 
 

The governor has ordered the closure of all schools in the state as of  
Monday, March 16, 2020.  The expected re-opening date is Monday, April 6, 
2020.  This includes all state-approved career and technical education (CTE) 

programs directly run by ISDs and based in local education agencies.  
 

Frequently Asked Questions (FAQs) have been developed and posted to the OCTE 
website (also attached) to clarify CTE requirements during this unprecedented 
situation.  The FAQs on the OCTE website will be updated as necessary, as the 

situation evolves.  
 

For questions regarding this memo, please contact either Dr. Jill Kroll, OCTE 
supervisor, at krollj@michigan.gov or Dr. Joanne Mahony, OCTE supervisor, at 

mahonyj@michigan.gov.   
 
Attachment  

 
cc:  Michigan Education Alliance  
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Career and Technical Education 

Question and Answers 

COVID-19 

 

This Question and Answer document is specific to the period of time while school 

districts are closed due to COVID-19. 

 

 

 

1. May the region pay hourly employee wages funded with Perkins? 

Yes. 

 
2. May the districts pay hourly employee wages funded through Added Cost Section 

61a.1 program improvement?  

Yes. 

 
3. Are regions permitted to carry over Perkins funds? 

 

No, not at this time.  The Federal Government may change this at some point in 

time. 

 

4. Are districts permitted to carry over Added Cost Section 61a.1 funds? 

No, not at this time.  The Federal Government may change this at some point in 
time. 

 

5. Are districts permitted to carry over Section 61b funds? 

Yes. 

 
6. Are CTE state approved Cosmetology students eligible to earn clock hours and 

minimum practical applications (MPAs) through an online learning platform?  

No, not at this time.  The Federal Government may change this at some point in 

time. 
 

7. May the second CTE program advisory committee meeting requirement be 

removed to support social distancing?  

Yes. State Approved CTE programs will only be required to hold one program 

advisory committee meeting for the 2019 -2020 school year. Teachers are 
encouraged to hold the 2nd meeting through a virtual format.  

 
8. Are students permitted to participate in work-based learning?  

 

No.  

  

Section 5-P of The Michigan Department of Education Pupil Accounting Manual 

states that work-based learning (WBL) experiences, apprenticeships, and 

internships must occur during scheduled classroom time.  These training 



 

 

placements include capstone, unpaid, in-district, classroom labs/clinicals, and 

less-than-class-size experiences.  Because school buildings will be closed to 

personnel and students, for the prevention of COVID-19, districts will not be able 

to perform the required monitoring aspects of work-based learning.  

 

Furthermore, it is recommended that WBL coordinators keep details regarding 

the excused absences on the student’s training and pupil accounting records. For 

additional questions pertaining to work based learning contact Dana Hughes, 

Work Based Learning Coordinator, Office of Career and Technical 

Education, at 517-335-0359; or via email at hughesd9@michigan.gov.  Pupil 

Accounting questions can be forwarded  to Brian Ciloski, Specialist, State Aid 

and School Finance, Office of Financial Management at 

CiloskiB@michigan.gov.   

 

Students who wish to work during the shutdown must have an approved Youth 

Employment Permit in place prior to start of employment.  The State of Michigan 

Department of Labor and Economic Opportunity, Wage and Hour Division 

enforces the Youth Employment Standards Act 90 of 1978.  Act 90 regulates the 

employment of minors under 18.  Please visit their website at: 

https://www.michigan.gov/leo/0,5863,7-336-78421_94422-510667--,00.html 

for more information, including work permits and posters about workplace 

safety.   

 

Questions related to Youth Employment Permits may be directed to Division 

Manager, Jennifer Fields, at 517-284-7800; or via email at fieldsj@michigan.gov.  

 

9. Can a student obtain a youth employment work permit from the issuing officer to 

work on his/her own time (instead of WBL) during the shutdown period? 

 

Yes.  

 

Questions related to Youth Employment Permits may be directed to Division 

Manager, Jennifer Fields, at 517-284-7800; or via email at fieldsj@michigan.gov.  
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