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MEMORANDUM 
 

 

DATE:         March 16, 2020  

 

TO:   Local and Intermediate School District Superintendents 
  Public School Academy Directors   

 
FROM:  Dr. Scott M. Koenigsknecht, Deputy Superintendent  

P-20 System and Student Transitions 
  
SUBJECT:  EMC Requirements During COVID-19 Closure 

 
 

The governor has ordered the closure of all schools in the state as of  
Monday, March 16, 2020.  The expected re-opening date is Monday, April 6, 2020.  
This includes all Early Middle College (EMC) programs directly run by ISDs and based 

in local education agencies. Dual enrollment courses held on college campuses are at 
the discretion of the ISD, local school district and postsecondary provider.  

 
Frequently Asked Questions (FAQs) have been developed and posted to the OCTE 
website (also attached) to clarify EMC requirements during this unprecedented 

situation.  The FAQs on the OCTE website will be updated as necessary, as the 
situation evolves.  

 
For questions regarding this memo, please contact Lisa Seigel, Education Consultant 

at seigell@michigan.gov.  
 
Attachment  

 
cc:  Michigan Education Alliance  
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Early Middle College (EMC) 

Question and Answers 

COVID-19 

 

 

This Question and Answer document is specific to the period of time while school 

districts are closed due to COVID-19.  

 

1. Are Early Middle College students permitted to participate in dual enrollment 

courses?  

 
Districts will need to evaluate their situation as it relates to the governor’s 

Executive Order EO 2020-05 effective March 16, 2020.  If the postsecondary 

course was offered at a K-12 building, then item #2 from the Executive Order 

would require the program to close or be offered at a different location.  If the 

class has more than 250 students at a postsecondary site, then it would be in 

violation of item #1 in the Executive Order and could not be held. 

 

2. Are districts permitted to carry over Section 61b funds? 

 

Yes. 

 

3. Are EMC students permitted to participate in work-based learning?  

 

See MDE CTE Question and Answer document posted to the MDE website on 

March 16. 

 
 

https://gcc01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.michigan.gov%2Fwhitmer%2F0%2C9309%2C7-387-90499_90705-521595--%2C00.html&data=02%7C01%7CPylesB%40michigan.gov%7C8ccc00c23ce248d8b31108d7c77ad032%7Cd5fb7087377742ad966a892ef47225d1%7C0%7C0%7C637197202595033029&sdata=qztW64GVZUyj7wItxQGlXQitDGIsJ9s62uiTRFUnUow%3D&reserved=0

