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Rural Health Centers (RHC’s) 

Q: Does the T-code need to be on line 1 of the UB or institutional claim format?   

  

A: For RHC’s the T1015 can be reported on any service line. If the claim counts as an 

encounter containing at least one qualifying visit code with a count of 1 or higher, the 

claim will be reimbursed on the T1015 service line only.   

  

Q: Can all charges including lab charges for RHC be billed on the UB04 or 

institutional claim format?  

  

A: All services rendered within the four walls of the clinic, using the clinic billing NPI must 

be reported on the institutional claim format, except for Maternal Infant Health Program 

services. If the codes are considered technical components the appropriate modifier 

must be reported. Some lab services may not reflect an encounter but could still be 

reimbursed at $0.00.  

  

Q: When a Licensed Master Social Worker (LMSW) provides behavioral health 

services in a rural area but at a site that is not a designated an RHC, do the claims 

still require a cosigner? The claim is in the professional format?   
  

A: For all non-clinic-related questions please contact Provider Support at 1-800-292-

2550 or by email at ProviderSupport@Michigan.gov. 

  

Q: When billing the T1015 code does the charge amount need to be billed on the T 

code or the Evaluation and Management (E/M) code?   

  

A: The charges can be billed on the E/M codes or all rolled up into the T1015.  

Please Note: The T1015 should never be priced at the facilities Perspective Payment 

Method (PPS)/ All-Inclusive Rate (AIR). All submitted charges should be the actual 

service charge(s). 

   

Q: Do the Medicaid Health Maintenance Organization (HMO) providers follow 

Medicaid Fee for Service (FFS) rules?   
  

A: The Medicaid HMOs must at least follow Medicaid FFS policy, but they can have 

more policies put in place as well. For clinic billing, the HMO’s will/should never 

reimburse claims at the PPS/AIR but instead, pay the claims based on the Medicaid fee 

screens or the contracted rate between the HMO and the clinic. Some clinics may see 

that each HMO reimburses claims differently and that is to be expected depending on 

mailto:ProviderSupport@Michigan.gov
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the clinics contract with the HMO. The PPS/AIR will be reimbursed at the time of cost 

settlement for any HMO encounter claims (Medical or Dental).   

  
Return to Top  

     

Federally Qualified Health Centers (FQHC’s) 

Q: Medicare claims are not getting crossed over to Medicaid. How do we resolve 
that?  

 
A: Medicare crossover claim information can be found in the Medicaid Provider Manual, 
Coordination of Benefits chapter, Section 4- Crossover Claims.  

 
For specific claim questions regarding crossover claims and why the crossover may not 
be occurring, please contact Provider Support by calling 1-800-292-2550 or email 

ProviderSupport@Michigan.gov. 
 
 

Q: Why are our claims not being uploaded to HMOs? 
 
A: For questions regarding Health Plan claims and being uploaded for cost settlement 

reasons please contact your Auditor.  
 
Q: Do Medicare claims crossover to Medicaid if Medicare applies charges to the 

deductible and there is no payment from Medicare? 
 
A: Yes, the crossover may still occur since Medicaid has liability on the claim due to the 

coinsurance or deductible amounts being reported.  
 
Q: Should the original submitted charges for the G code be reduced by the 

amount of the commercial insurance OR should the full G code charge be 
submitted? 
 

A: The claim should be submitted to Medicaid with the full claim amount submitted 
charges. Once the claim is adjudicated and if it is determined that the claim counts as an 
encounter, CHAMPS will reduce the reimbursement by subtracting the actual primary 
payment that was made.  

 
Q: What should be the service date on an antepartum visit and what should the 
from and to date be?  

 
A: The service dates for antepartum services depend on how the facility decides to bill, 
as long as Medicaid Policy is followed.  

https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-71547_4860_78446_78448_78458-476286--,00.html
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• The delivery date can be used as the To/From dates of service, with all other 

dates of service reported in the claim notes section. Or; 

• A span date can be reported at the header to reflect the dates of service 
rendered. If this route is taken, remember that each date of service will need to be 

reported at each service line level for the claims to be reimbursed correctly.  
 
Q: We bill telehealth (audio only) with modifier GT and place of service 02. We 

currently do not put a claim note on the claim, the claims are getting paid. Is the 
claim note really necessary as long as the GT modifier and 02 place of service is 
on the claim?  

 
A: Per policy MSA 20-13 a claim note should be reported on the claim, letting MDHHS 
know that the services rendered were provided via audio-only. MSA Policy should 

always be followed due to post-payment review or audit. Providers may want to review 
the incorrectly billed claims with their legal team to confirm their next steps to reconcile 
the already billed and reimbursed claims. 

 
Q: We have a few claims that are in suspended status. We are not sure why and 
what causes this. What can we do to get these claims processed?  

 
A: For specific billing questions please contact Provider Support by calling 1-800-292-
2550 or email ProviderSupport@Michigan.gov. 

 
Q: We bill our claims on the institutional format, if we are using the Place of 
Service (POS) 02, will we still get our AIR for these?  

 
A: For Institutional claims, there is no field to reflect the POS 02; however, the correct 
modifier should be used and if done via audio-only the claim note should be reflected as 

well. The AIR will be reimbursed if the qualifying visit code counts as an encounter with a 
visit count of 1 or higher on the Clinic Institutional Billing fee screen, and is also listed on 
the COVID-19 Response or Telemedicine fee screen. All clinic claims unless billing for 

dental or MIHP should be billed on the institutional claim format. 
 

Q: If we bill a telehealth service and the patient comes in to give a sample will that 
service be paid as Medicaid Fee for Service? For example, a urine analysis . 
 
A: Again, only the PPS/AIR is reimbursed for all clinic claims given the qualifying visit 

(E&M) code being billed in conjunction with a visit code has a count of 1 or higher. If the 
qualifying visit code has a count of zero, the claim will be reimbursed at $0. 
 

Please contact Provider Support at 1-800-292-2550 or email 
ProviderSupport@Michigan.gov so we can better assist you in your question.  

 

Return to Top  

https://www.michigan.gov/documents/mdhhs/MSA_20-13_684352_7.pdf
https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-71547_4860_78446_78448_78458-476286--,00.html
https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-71551_2945_42542_42543_42546_42551-490078--,00.html
https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-71551_2945_42542_42543_42546_42551-523789--,00.html
https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-71551_2945_42542_42543_42546_42551-151022--,00.html
https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-71547_4860_78446_78448_78458-476286--,00.html
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Tribal Health Centers (THC’s) 

Please note all of the questions asked regarding THC’s during the Clinic Billing: 

101 webinar required additional, claim-specific review or clarification and were 

addressed on a 1-on-1 basis. 

For questions regarding THC billing, please contact Provider Support by calling 1-800-

292-2550 or email ProviderSupport@Michigan.gov. 

Return to Top  

Resources  

• Clinic Billing Webinar: https://somdhhs.adobeconnect.com/pibuh5f93b62/  

• Provider Support 

o Phone: 1-800-292-2550 

o E-mail: ProviderSupport@Michigan.gov 

o Webpage: www.Michigan.gov/MedicaidProviders  

 

• Medicaid Provider Alerts: https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-

71547_4860_78446_78448_78458---,00.html  

 

• Medicaid Provider Manual: http://www.mdch.state.mi.us/dch-

medicaid/manuals/MedicaidProviderManual.pdf  

    

https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-71547_4860_78446_78448_78458-476286--,00.html
https://somdhhs.adobeconnect.com/pibuh5f93b62/
https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-71547_4860_78446_78448_78458-476286--,00.html
http://www.michigan.gov/MedicaidProviders
https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-71547_4860_78446_78448_78458---,00.html
https://www.michigan.gov/mdhhs/0,5885,7-339-71547_4860_78446_78448_78458---,00.html
http://www.mdch.state.mi.us/dch-medicaid/manuals/MedicaidProviderManual.pdf
http://www.mdch.state.mi.us/dch-medicaid/manuals/MedicaidProviderManual.pdf

