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Current Placement 
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Legal Authority: 

330.1755 (5) Each office of recipient rights established under this section shall do all of the 

following: 

  (a) Provide or coordinate the protection of recipient rights for all directly operated or 

contracted services. 

  (b) Ensure that recipients, parents of minor recipients, and guardians or other legal 

representatives have access to summaries of the rights guaranteed by this chapter and 

chapter 7a and are notified of those rights in an understandable manner, both at the time 

services are initiated and periodically during the time services are provided to the recipient. 

  (c) Ensure that the telephone number and address of the office of recipient rights and the 

names of rights officers are conspicuously posted in all service sites. 

  (e) Ensure that each service site is visited with the frequency necessary for protection of 

rights but in no case less than annually. 

 

 

Interpretation: 
The rights office is responsible for assuring rights protection is provided to recipients of 

services in ALL services settings (residential, CMH offices, partial program, etc.) The 

requirement for visiting services sites is once each year (not to exceed 395 days from the 

previous visit). Effective May 1, 2109, a service site where there is a contract, but no 

placements, does not have to be visited. However, your agency must have a written process 

for informing the CMH rights office when a recipient is placed at a service site that is currently 

not in the site review cycle. In order to assure adequate rights protection is available it will 

be the responsibility of ORR to visit, or to assure that a visit is conducted, at that site within 

10 business days.  


