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This Consultant Advisory is to serve as an addendum, in question and answer format, to 
respond to inquiries received regarding Consultant Advisory 2014-1, Mandatory 
Requirements for the Submittal of Financial Prequalification Information, dated January 7, 
2014.  
 
Q.1. Should the determination of Net MDOT Revenue be based on the cash or 

accrual basis of accounting? 
A.1.  Net MDOT revenue should be determined using the accrual basis of accounting.  

To clarify Consultant Advisory 2014-1, Process and Procedures, Paragraph 2 is 
now revised to read: 

 
“Net MDOT revenue is defined as a consultant’s accrued revenue from MDOT 
contracts, earned as both a prime consultant and as a subconsultant, less 
expenses accrued for subconsultant services for MDOT work.  Net MDOT 
revenue is based on the consultant’s most recently completed fiscal year.”   

 
Q.2.  If a consultant receives a cognizant letter from another state Department of 

Transportation, will MDOT require the consultant to submit all of the information 
previously submitted to the cognizant agency? 

A.2. No, not all of the previously submitted information is required to be submitted to 
MDOT. However, the consultant is still required to submit, at a minimum,  the 
indirect costs rate schedule, financial statements and chart of accounts, a 
sample time sheet, a sample project cost report, contact persons, listing of 
audits received in the last three (3) years, MDOT’s signed attestation statement, 
certified labor rates, and any procedures asked for in the Financial 
Prequalification Questionnaire.  

 
Q3. Does the consultant need to complete and submit the AASHTO Internal Control 

Questionnaire? 
A3. No.  The consultant needs to complete and submit only the appropriate Financial 

Prequalification Questionnaire located on MDOT’s website and related 
documents. 

 
Q.4.   What are the basic requirements for overhead audits? 
A.4. Overhead rate audits should comply with generally accepted government 

auditing standards (GAGAS).  It is strongly suggested that those performing 
overhead rate audits follow the guidance in the  
2012 AASHTO Uniform Audit & Accounting Guide.  In addition, a thorough 
understanding of the accounting requirements within Title 48, Part 31 of the 
Code of Regulations,  which serves as the basis of accounting for overhead rate 
schedules, is strongly suggested.   

 
Q.5.  Are overhead rate audits subject to review? 
A.5.  Yes. Overhead rate audits are subject to a quality review as a result of MDOT’s 

risk assessment activities or random selection.  Consequently, MDOT might 
request access to working papers to perform quality reviews of overhead rate 
audits.  All audit working papers are subject to copying, scanning, and/or 
electronic submission by/for MDOT as part of MDOT’s efforts to ensure the 
quality of audit efforts and reports.  
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