NSP1 FAQs

The following questions and answers are in response to MSHDA grantee inquiries.  The answers address MSHDA specific procedures inclusive of NSP regulations.
09.02.10

Question:  With NSP1 most of our demolitions were privately owned properties.  However, a few of the demolitions were blighted houses owned publicly by the County Treasurer or the County Land Bank.  In OPAL we indicated that the removal of blight by way of the demolition was the end use. Since these units are publicly owned, there is no lien placed on these properties.  These properties continue to be owned by the County Treasurer or Land Bank. 

The County is now being approached by individuals who desire to acquire the vacant land.  Are we required to have the sale of these vacant parcels approved by MSHDA and provide MSHDA what the use of the property will now be?  Or, is the County free to sell the parcels as opportunity to do so presents itself?

Answer:  The County is free to sell its publically owned property, with demo as the end use, without specific MSHDA approval if the project is completed and closed out on OPAL.  

The following items must be completed and checked off on the OPAL Activity Tracking Checklist to close out the project:

· The Activity Budget and Activity Information has been submitted and approved 

· A “before” picture has been uploaded 

· MSHDA has received and reviewed all documents required for disbursement of funds 

· The Activity Completion Information checklist has been completed and checked off 

· The Contractor Information Form is completed and checked off. 

· The balance of the activity must be $0 on OPAL.  If money has been spent but not drawn, you must do a draw.  OR, if you have funds left over that will not be draw against this activity, you will need to reduce the activity budget to the amount you actually expended. 

04.28.11
Question: What happens when a buyer’s bank orders an appraisal and it comes back for less than the listing price?

Answer:  There are several things to consider in this situation.  First, banks are under new regulatory pressure to “wall off” loan officers from appraisers in an effort to combat abuses that helped lead to the foreclosure crisis, so there may be limited opportunities to discuss different value determinations with the bank’s appraiser.  Additionally, there may be legitimate reasons that the bank’s appraiser reaches a different value.  For example, the market in the neighborhood may have continued to decline as the most current comparable sales available may have been at lower prices.  On the other hand, it is possible the bank’s appraiser was not aware of or placed different value of specific features of NSP assisted homes—such as the increased energy efficiency or removal of lead based paint—as compared to “normal” homes on the market.

When there is a difference in the listing price and the bank’s appraisal, grantees should first obtain a copy of the bank’s appraisal to compare it to the one they used to set the price.  If there are substantial differences or errors, the consortium member should work with the buyer to point out those differences and ask the bank to discuss the discrepancies with their appraiser.

Ultimately, however, there may be situations when the bank’s appraiser holds firm and the NSP consortium member has to decide whether to sell the house at the lower price or let the sale fall through.  In most cases, if the difference in relatively small (less than 10%), grantees should document the reason for adjusting the sales price and proceed with the sale.  In cases where the difference is large (more than 10%), grantees should consult their CD Specialist who can review the context of the specific case and if need be approve a reduction in the sales price.
04.28.11

Question: Under what conditions are payment and performance bonds required for NSP funded projects?

Answer: Federal requirements at 24 CFR Part 85 require payment and performance bonds for construction contracts in excess of $150,000 (note that the federal “simplified acquisition threshold” was recently increased from $100,000 to $150,000, resulting in changes to the point at which bonding is required.  However, some references on the HUD website still refer to the $100,000 figure.)

However, 24 CFR 85.36(a) also requires that states follow their own standards when those standards are more stringent than the federal requirements.

Furthermore, state law (MCL 129.201) require payment and performance bonds for all construction contracts of $50,000 or more in the case of publicly owned buildings—which would include an NSP funded project where title is held by an local unit of government or land bank.  Notably, contractors, subcontractors, and suppliers cannot place construction liens on publicly owned properties either.

There is no specific state law requirement for payment and performance bonds in the case of construction contracts for privately held buildings.  In such cases the construction lien act helps protect subcontractors and suppliers.

So, the trigger payment and performance bonding differs depending on who owns the property:

When a unit of government (including both Cities and Land Banks) holds title to the property, payment and performance bonds will be required for all construction contracts of $50,000 or more. (Note that this analysis holds true regardless of whether the project is funded with NSP2, NSP1 other HUD funding, or even state funding, so grantees may need to evaluate their non-NSP programs that involved real estate development to ensure they are in compliance with state law.)

When NSP funds are being provided to a developer that holds title to the assisted property, payment and performance bonds are required for all construction contracts of $150,000 or more.
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