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Rev. Stanley Carter 
Liberty Christian Chapel of Ypsilanti 
6130 South Miami 
Ypsilanti, Michigan 48197 

Dear Rev~rend Carter: 

LANSING 

MICHIGAN 48918 

Thi sis in response to your 1 etter concerni ng ~1i chi gan' s ne\'1 l.obbyi st 
Registration and Reporting Act, 1978 PA 472 ("the Act"), and the proposed 
administrative rules developed to implement the Act. 

In' your 1 ettel', you questi oned vlhether the Act's prohi biti on aga i nst the 
gi vi ng of gi fts vloul d prevent a 1 obbyi st agent from gi vi ng a paperback 
book to a legislative aide. Section 4(1) of the Act defines "gift" 
to mean anything of value, the value of \'Ihieh exceeds $25.00 1n any 
one-month period. Thus, if the lobbyist agent gives a single book valu('d 
at less than $25.00 to an aide, and gives nothing else within the next 
one-month (30-day) peri od, the agent Vii 11 not fa 11 \'Ii thi n the proscri ption 
of the Act. 

You also inquire as to \·;hether J.lcohol (cocktails, beer, and wine) provided 
to a number of public officials at a "get acquainted" party constituted a 
gift." I vlOuld again dra\'I your attention to section 4(1) of the Act \'Ihich 
states that: ,., ." 

'.1., .. <: ~ I) /7 I, 

"Gift does not include: 

* * * 
"( d) A breakfast, 1 uncheon, di nner, or other refreshment 

consisting of food and beverage provided for 
immediate consumption." 

f 



I{(~v. Stanley Cal'ter 
['.l(le hlo 

Th(»'e lIlay, hOI-leVe)', b(~ )'('pol't.inCl implications stemming from such activities. 
Sect"ion 8(2) of the J\ct !)rovides that: 

"( 2) Expend i tLII'es for food and beverage provi ded a pub 1 i c 
offi ci a 1 shall be repo)'ted if the expendi tures for 
that public official exceed $25.00 in any month 
covered by the report or $150.00 duri ng that 
calenda)' year from Januill'y 1 through the month 
covered by the report. The report shall include 
the name and the title or office of the public 
offi ci a 1 and the expenditures on that pub 1 i c 
official for the months covered by the report 
and for the year. Hhere more than 1 pub 1 ic 
official is provided food and beverage and a 
single check is rendered, the report may reflect 
the average amount of the check for each publ ic 
official. If the expenditures are as a resuH 
of an event at \~hich more than 25 public officials 
were in attendance, or, are a result of an event 
to ~/hich an enti re standing committee of the 
legislature has been invited in 11riting to be 
informed concerning a bill ~/hich has been assigned 
to that standing committee, a lobbyist or a lobbyist 
agent shall report the total amount expended on 
the public officials in attendance for food and beverage 
and shall not be required to list individually. 
In reporting those amounts, the lobbyist or 
lobbyist agent shall file a statement providing 
a description by category of the personS in 
attendance and the nature of each event or 
function held during the preceding reporting period." 

You stated in addition, that there appears to be no provision in the rules 
I'/hich require that a lobbyist be notified when a complaint has been filed 
against him 01' hel'. Hhile it is true that the rules thel~selves contain no 
such requirement, the Act provides in section 14(2) that: 

"Notice shall be given to a person within 5 days 
after a sworn complaint is filed against a person. 
Notice shall include a copy of the SI'lorn complaint." 

You also asked \'ihy registration forms and reporting statements have not yet 
been provided to lobbyists by the Department of State. Please be advised that 
the Act, although signed by the Governor, is not yet fully operational. The 
registration and reporting provisions \'/ill be effective only after administrative 
rules have been formally promulgated. The Depa)'tment is and has been for 
some time deeply involved in the rule promulgation process. However; in all 
likelihood, the /lct \'Iill not take effect until sometime early next year. 

You lastly inquired as to the reporting obligations of lobbyists with 
"meagre means."" The Legislatul'e in the J\ct anticipated the problems of small 
and part-time lobbyists and pl'Ovided an exemption for them. Section 5(4) and 



I:e,v. Stanley (;:\I·tel' 
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~ (~) 0 r Lhe I\e Lind i ca te Lha L il 'j obby i 5 ti s a pel'SOII whose cxpencli ttlJ'CS fell' 
lobbyilltJ exceed $1,000.00 ;:1 ye,\I', or S2S0.00 a yeul' if expended on a 
s'illy1e public officied, The lid also pl'ovides that d lobbyist a9C!nt 
is a person \-lilo l'eee i ves Co,llpCnSi.l t i all or' expense re i muu rsement in exces s 
of ~2~U.OO in any one-ycilr pel'iod. These provis'ions, \-Ihen read together, 
I·Jill result in a determination that a number of lobbyists I;ith limited 
finances do not fall I'lithin tile purvie\-I of the Act, 

A copy of this Act is enclosed for your use. 

Please note that this response is for informational purposes only and does 
not constitute a declaratory rul ing. 

Very tl'uly yours, 

tJb~/J d. JUr<&{}'''L--
Phill ip f. Frangos, Director 
Officci of Hearings and Legislation 

PTF / CI'I 

Enc. 

cc: Richard H. Austin 
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