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September 4, 1981

John T. Morberg, Director
House Fiscal Agency

Roosevelt Building, 3rd Filoor
222 Seymour

Lansing, Michigan 48901

Dear Mr. Morberg:

Your letter asking for a confirmation of your conclusion that staff members
of the House Fiscal Agency are not reauired to register and report pursuant
to the lobby act (the "Act"), 1978 PA 472, has been referred to me for a
response,

In your letter you set forth the statutory authority of the llouse Fiscal
Agency. You also indicate that the Governing Board of the House Fiscal Agency
has approved a policy and procedure manual which specifies the functions of
the agency as:

1. providing service to the House Appropriations Committee
regarding all legislative fiscal matters, and

2. providing service regarding fiscal information to all
nmembers of the House of Representatives.

You also state that:

"The staff, on behalf of the Agency or the committee, cannot
originate or inplement policy."

Based on the above you conclude that the staff of the House Fiscal Agencv is
not required to register and renort pursuant to the Act because thev tunction
in a “"nonpolicvmakina capacitv.”
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John T. Morberg
Page two

Section 5(10) of the Act (MCL 4.415) defines the term "Official in the
legislative branch" as follows:

"(10) 'Official in the legislative branch' means a member of
the legislature, a member of an official body established by
and responsible to the legisiature or either house thereof, or
employee of same other than an individual employed by the state
in a clerical or nonpolicy-making capacity."

This definition is used in the Act to delineate persons with whom direct
communication for the purpose of influencing official action may result in an
expenditure to be reported. A determination that an employee of the House
Fiscal Agency acts in a "nonpolicy-making capacity" simply means that a
1obbyist or lobbyist agent is not required to report expenditures made in
communicating directly with the staff member.

The Secretary of State in the course of preparing for the implementation of the
Act has asked the members and various official bodies established by the
Legislature to forward the names of policymaking employees. This was done

so that a list could be prepared that would notify the lobbying comnunity

which legislative empioyees act in a policymaking capacity. Based on your
response employees of the House Fiscal Agency will not be included on the

list of policymaking legislative employees.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruiing.

Very truly yours,

Phillip T. Frangos
Director
Office of Hearings and Legislation
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