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This is in response to your inquiry concerninQ applicability of the lobby act 
(the "Act"), 1978 PA 472, to communications with arlministrative agencies. T~e 
specific facts and questions you raise are set out and answererl below. 

1. "A \~ritten communication may sometimes be addressed to the 
atlmi ni strat i ve agency, such as the I nsurance Bureau, without bei ng 
tlirecterl to any specific person. Can such a communication ever 
constitute lobbying?" 

The Department is unable 
additional information. 
guidance. 

to provide a specific answer to this question without 
However, the following tllscussion Is provided for your 

"lobbying" is defined in section 5(2) of t~e Act (MCl 4.415) as "communicating 
rllrectly with an official in the executive branch of state govern~ent ••• for 
the purpose of influencing •.• arlministrative action." Pursuant to section 
5(9), "official in the executive branch" includes elected state officeholders, 
members of state boards and commissions, and unclassified employees who serve in 
policymaking capacities. Sections 2(1) and 6(3) of the Act (MCl 4.412 and 
4.416) taken together inrlicate that "administrative action" is any action 
requirinq the exercise of I)ersonal .iudgment. 

Generally, a written communication is lobbying only if the purpose of the com­
munication is to influence administrative action and the communication is 
addressed to a specific public official or group which inclutles public offi­
cials. 

2. "Administrative agencies will invite comments reqarrling a proposed 
rule. Hill a response thereto constitute lobbying?" 
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( 
As previously indicated, lobbying includes any communication with an official in 
the executive branch for the purpose of influencing administrative action. The 
Act makes no distinction between communications which are in response to an 
invitation or request for information and those which are initiated by the com­
municator. 

"Administrative action" is defined specifically in section 2(1) as the 
"proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat 
of a nonministerial action or rule by an executive agency or an official in the 
executive branch of state government." (emphasis arided) Thus, a person who 
responds to an agency's request for comments on a proposed rul e is 1 obbyi ng if 
1) the response attempts to i nfl uence the agency's act i on on the rul e or the 
rule's content, and 2) the response is directed towards a public official or a 
group, such as a hearing panel, which includes an official. 

3. "Regulatory action and policy results from statutory mandate and 
authority as well as various court decisions. It is only natural that 
opinions differ as to the proper legal interpretation of a statute or 
court ruling. Would a communication with a public official in an 
administrative agency, such as the Insurance Aureau, discussing what 
the proper legal interpretation of the law or ruling is, constitute 
1 obbyi ng?" 

Communications with an official in the executive branch which are for the pur­
pose of influencing an agency's interpretation of a statute or court ruling 
generally are lobbying. However, section 2(1) of the Act indicates that persons 

,who attempt to i nfl uence admi ni strati ve acti on whi ch is reached by means of a 
"quasi-judicial determination" are not lobbying. Therefore, communications con­
cerning the proper construction of a-$tatute or decision which occur in the 
course of an administrative hearing or other quasi-judicial proceeding are 
exempt from the Act's reporting requirements. 

4. "Insurers 'are required by law to make a number of filings with .the 
Insurance ~ureau. I presume that under normal circumstances, this 
would not be considered lobbying." 

In order to lobby an administrative agency, .there must be an attempt to 
influence administrative action by directly communicatinq wit~ an official in 
the executive branch. As indicated earlier, administrative action includes only 
nonministerial decisions. Thus, pursuant to sections 2(1) and 6(3), attempts to 
influence actions which are performed "in a prescribed manner under prescribed 
circumstances in obedience to the mandate of legal authority, without the exer­
ci se of personal judgment regardi n9 whether to take the acti on" are not 
lobbying. Filing documents with the Insurance Rureau mayor may not be 
lobbying. However, your question is too indefinite to provide a specific 
answer. 

5. "I nsurance agents are requ i red by 1 aw to be 1 i censed by the 
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Insurance Bureau. Can this appl ication procedure ever becoPle 
1 obbyi ng?" 

Pursuant to Chapter 12 of tne Insurance Code of 1956, 1956 PA 21R, as amended 
(MCL 500.1200 et seq.), an insurance agent cannot be refused a license without a 
hearing. SectTOn-q[ of the Administrative Procedures Act, 1969 PA 306, as 
amended (MCL 24.291) provides that a licensing determination which is preceded 
by notice and an opportunity for hearing is a contested case and therefore 
governed by formal administrative hearing requirements. While the paraPleters of 
the quasi-judicial exemption discussed in the response to question 3 have not 
been determined, it is clear that decisions in contested cases are the result of 
"quasi-judicial determinations authorized by law." As such, decisions relating 
to an insurance aqent license application are exempt from the definition of 
"administrative action" found in section 2(1), and communications relating to 
the decision are not lobbying. 

6. "An insured may forward a complaint to the Insurance Bureau or 
other administrative agency. Tne aqency then may require the insurer 
to explain its position regarding the matter. Would the response to 
the agency's request be considered lobbying." 

Again, this question is too indefinite to provide a specific answer. Additional 
facts are needed to determine whether the response is lobbying. 

7. "Most businesses do not hire professional lobbyists. However, an 
employee may be required to Plake a cOPlmunication which meets the defi­
nition of lobbying. If such an employee is paid on a salary basis and 
no additional compensation is provided for the lobbying activity, must 
any portion of the employee's salary be considered in determininq 
whether said employee or the employer have met the monetary threshold 
amounts established by the Act." 

"Lobbyist" and lobbyist agent" are defined in section 5(4) and (5) as follows: 

"Sec. 5. (4) 'Lobbyist' means any of the following: 
(a) A person whose expendi tures for 1 obbyi ng are more. than 

$1,000.00 in value in any 12-month period. 
(b) A person whose expenditures for lobbying are more than $250.00 

in value in any 12-month period, if the amount is expended on lobbying 
a single public official. 

* * * 
(5) 'Lobbyist aqent' means a person who receives compensation or 
reimbursement of actual expenses, or both, in a combined amount in 
excess of 5250.00 in any 12-month period for lobbyinq." 

The $1,000 and $250 thresholds are calculated pursuant to rules 21 and 22, 1981 
AACS R4.421 and R4.422. These rules state: 
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"Rule 21. For the Jluroose of determining whether a person's expen­
ditures for lobbying are more than $1,000.00 in value in any 12-month 
period, or are more than $250.00 in value in any 12-month period if 
expended on lobbying a single public official, the following expen­
ditures shall be combined: 

(a) Expenditures made on behalf of a Jlublic official for the pur­
pose of influencing legislative or administrative action. 

(b) Expenditures, other than travel expenses, incurred at the 
request or suggestion of a lobbyist a~ent or Iqember of a lobbyist, or 
furnished for the assistance or use of a lobbyist agent or member of a 
lobbyist while engaged in lobbying. . 

(c) The compensation paid or payable to lobbyist agents, employees 
of the lobbyist, and members of a lobbyist for that portion of their 
time devoted to lobbying. 

Rule 22. For the purpose of determining whether a person receives 
compensation or reimbursement for actual expenses, or both, in a com­
bined amount in excess of $250.00 in any 12-month period for lobbying, 
the following compensation and reimbursement shall be combined: 

(a) Reimbursement for expenditures made on behalf of a public offi­
cial for the Jlurpose of influencing legislative or administrative 
action. 

(b) Reimbursement for expenditures, other than travel expenses, 
made to influence legislative or administrative action. 

(c) Compensation received for that portion of time devoted to 
I obbyi nq. " ( emphas i s added) 

The above-quoted provisions indicate that compensation paid to an employee for 
lobbying must be included when calculating the thresholds established in sec­
tion 5, even though the employee is hired on a salary basis to perform duties 
other than lobbying. If the employee receives more than $250 in a 12 month 
period for time devoted to lobbying, the employee must register as a lobbyist 
agent. Assumi nq no other I obbyi ng expendi tures are made, the employer is 
required to register as a lobbyist if the $250 paid to the employee is for 
lobbying a single public official, or if in any 12 month period the employee is 
paid more than $1,000 for time spent lobbying. 

8. "This question is predicated on an affirmative answer to number 6 
(sic). A business may belong to a trade organization. As a member, its 
emp I oyee may engage in I obbyi ng acti vi ty on behalf of the trade orga­
nization. If no compensation is received for the lobbying activity, 
but it is done on the member-employer's time, must any of the 
employee's salary be considered in relation to the threshold amounts." 

Section 5(7} of the Act exempts certain persons from the definitions of 
"lobbyist" and "lobbyist agent." Specifically, section 5(7)(d} provides: 

"Sec. 5. (7) Lobbyist or lobbyist aqent does not include: 

I 
r. 

I 
• 

f 
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(d) A member of a lobbyist, if the lobbyist is a membership organi­
zation or association, and if the member of a lobbyist does not 
separately qualify as a lobbyist under subsection (4)." 

If the trade organization in your example is a lobbyist, section 5(7)(d) indica­
tes the member-employer does not become a lobbyist or lobbyist agent unless the 
employer separately qualifies as a lobbyist. In order to qualify as a lobbyist 
under section 5(4), the employer must make expenditures of more than $1,000 in a 
12 month period for lobbyinq or more than $250 on lobbyinq a sin~le public offi­
cial. As indicated in the response to question 7 (and not to question 6), the 
salary paid to an employee for time devoted to lobbying is an expenditure for 
lobbying. Therefore, the exemption found in section 5(7)(d) does not apply, and 
compensation paid for that portion of the member-employer's time devoted to 
lobbying must be counted towards the Act's thresholds. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling. 

Very truly yours, 

JL . ? 
Phi1~ Frangos 
Director 
Office of Hearings 

PTF/cw 

and Legislation 

I 
I 

ri 
I, 
II 


