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This is in response to your inquiry concerning the 100hy act (the "Act"), 1978 
PA 472. I understand that you were sent information on January 25, 1984, con­
cerning your first qUflstion so I will not further discuss tne rlflfinition of 
loobyist and lobbyist agent except as necflssary to answer your other 
questions, which will he discussed he10w. 

1. As part of the activities of your organization, and "as a matter of 
process, formal hearings on complaints are requesterl of the. Director of MDPH 
or MOSS." Are such requests 10bhying? 

2. "Is picketing of the state offices or legislature considererl 
1 obbyi ng?" 

3. "Is attendance at meetings of public bodies considered 10hhying? 
When such a meeting is attended and a statement marle, is only the time making 
the statement counten as lobbying, or the full time of attendance?" 

"Lobbying" is rlefined in section 5(2) of the Act (MCL 4.415) as " ••• com­
municating directly with an official in the executive branch of state govflrnment 
or an official in the legislative branch of state government for the purpose of 
influencing legislative or anministrative action." As was pointed out in the 
"Overview" sent to you earlier, many of the terms used in section 5(2) are also 
specifically defined for the purposes of the Act. 

Generally, formal hearings before the Director of the Michigan Department of 
Public Health or the Michigan Department of Social Services arfl arlministrative 
proceerlings which are governed oy 1969 PA 306 - the Administrative Procerlures 
Act. Such act i oos may seem to be inc 1 uderl i 0 the above defi nit i on as a type 
of action which may be influencerl; however, section 2(1) of the Act (MCL 
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4.412(1)) provides that "Arlministrative action <ioes not include a quasi­
judicial determination as authorized by law." The Michigan Court of Appeals in 
Pletz v Secretary of State, 125 Mich App 335 (1983) discusserl this exemption 
at page 352, stating: 

"We consider that the exemption removes contesterl matters before arlmi­
nistrative officers, such as referees, fJearing officers and com­
Missioners, from the scope of the lobby law." 

"Quasi-jurlicial" has been held to mean: 

"A term applied to the action, discretion, etc. of public arlministra­
tive officers, who are required to investigate facts or ascertain the 
existence of facts, and draw conclusions from them, as a hasis for 
their official action, and to exercise discretion of a judicial 
nature." Illack's Law Dictionary (4th Ed.) P 1411 (1968) 

The Court in Pletz also cited with approval the following rlefiniti.on from People 
ex rel Clardy v Ilalch, 268 Mich 196, 200 (1934): 

"When the power is conferrerl by statute upon a commission such as the 
public utilities, or a board such as the department of labor and 
industry, to ascertain facts and make orders foun<ied therein, they are 
at times referrerl to as quasi judicial bodies, but their members are 
in no sense judicial officers within the meaning of that term as used 
in the exception in the constitutional provision •••• " (emphasis 
added) . 

From a communication on March 5, 1984, with staff, I understanrl that you are 
concerned about "formal hearings on complaints" as well as appeals which go 
rlirectly to the directors of the departments you mentionerl. It is the 
Department's position that whenever an arlversarial administrative matter has 
commenced and the controversy is slaterl for resolution through the arlministra­
tive hearing process, the exemption founrl in section 2(1) applies. While there 
may he some question about specifically where that exemption commences, (that 
is, the minimum contact required to trigger the exemption) it'is the 
Department's position that the exemption clearly applies to the "Mary Rogers" 
conference (or "COfllP 1 i ance conference" or "i nforma 1 conferencp." or "opportunity 
to show compliance conference", however it may he rlesignated by a particular 
entity) requirerl by the Court of Appeals in Rogers v State Boarrl of Cosmetology, 
68 Mich App 751 (1976). The appeal you rlescribe would appear to fall within the 
above exemption; whether or not the exemption applies earlier is not being 
answered at this time, but will be discussed on a case hy casp. basis. 

Your second question concerns "picketing of the state offices or legislature." 
Such picketing has consistently been viewerl by the Courts as symbolic speech and 
the Department will do nothing to require reporting or limit it unless it falls 
clearly within the activities captured by the statutory definition of 
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"lobbying." That is, the only time picketing will he considered lobbying is 
when it constitutes "communicating directly with an official in the executive 
branch •• , or... the legislative branch of state government for the pur­
pose of influencing legislative or administrative action •••• " The phrase 
"to influence legislation" was defined in New Jersey State Chamber of Commerce v 
N.,). Election Law Enforcement Commission, fl2 NJ 57, 79; 411 A 2d 168 (1980) 
(quoted with approval in Pletz v 50S, 125 Mich App at 350): 

"Accordingly, we conclune that the meaning to be ascrihen to this ter­
minology is activity which consists of direct, express and intentional 
communications with legislators undertaken on a substantial hasis by 
indivinuals acting jointly for the specific purpose of seeking to 
affect the introduction, passage, or defeat of, or to affect the con­
tent of legislative proposals." 

In short, only when picketing falls within this narrowly defined area will it 
constitute lobbying and be subject to the Act. 

Recause you failen to specifically describe the nature of the "picketing of the 
state offices and legislature" about which you inquired, It is difficult to be 
more specific. You indicated in a telephone conversation that the type of 
picket i ng you have in ml nd inc 1 udes pi cket i ng to support or oppose specific 
legislation or more general topics and that the picketing may be done either by 
paid employees or volunteers or a combination, may be directed at a group (i.e., 
the legislature, one house or a committee) or at an individual and may take the 
form of (for example) a march in front of the Capitol. Rased upon this general 
description it is difficult to conceive of any way those types of picketing 
could ever fall within the regulatory scheme of the Act. Only when the 
picketing clearly consists of "communicating directly with an official in the 
execut i ve branch • • • or • • • 1 egi slat i ve hranch of state goverment for the 
purpose of influencing legislative or administrative action," as defined in the 
Act, wi 11 it he caught up in the requi rements of the Act. 

You should also be advised that even when the activity falls within the purview 
of the Act, many expenditures are still exempt from the reporting requirments of 
the Act. For example, travel, food and heverage, and uncompensated, unreimbursed 
volunteer efforts are all excluded from the Act. 

Your final question concerns meetings of public hodies, and you wonner if atten­
dance at such meetings is considered lohbying. Simply monitoring legislation is 
not lobbying; hence, attending the meeting of a puhlic hony to observe the pro­
ceedings is not lohbying. However, when a person makes a direct communication 
intenden to influence legislative or administrative action to a group which 
includes one or more public officials, the compensation paid or received for the 
time spent in attendance is an expenditure for lobbying or compensation received 
for 1 obbyi ng. I n other words, not on ly must the time spent actua 11y speak i ng he 
counted, but also the time during which the speaker is in attendance and the 
puhlic body is discussing the issue which the speaker addressed. For example, 
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assume you are a lobbyist agent and are compensated to attend a two hour 
legislative committee meeting. Assume further the committee spends one and a 
half hours discussing hills you are not interested in and thirty minutes 
discussing the bill which interests you. If you speak on your bill before the 
committee during a portion of the thirty minute period, you must report your 
compensation for thirty minutes. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling. 

Very truly yours, 

t:&.Z,~ 
Oi rector 
Office of Hearings and Legislation 

PTF/cw 


