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This is in response to your letter raIsIng questions with respect to the 
appl ication of the lobby act, 1978 PA 472 (the "Act") to the members of the 
Governor's Commission on Jobs and Economic Development. 

The Commission was established by executive order. It has no policymaking or 
administrative authority. It is a private sector advisory body which reviews 
the recommendations of the Cabinet Council on Jobs and Economic Development. 
The members of the Commission are leaders associated with business and labor. 
Some of the members are associated with entities which have registered as lob­
byists pursuant to the Act. You have raised four issues with respect to the 
Commission and its members which are discussed in the succeeding pages. 

"1. Whether a member of tile commission is a 'public official' as that 
term is defined in MCl 4.416(2);" 

The critical element in responding to this issue is the nonpolicymaking, nonad­
ministrative nature of the Commission's activity. The definition of public 
official is found in section 6(2) of the Act (r~Cl 4.416), which reads: 

"Sec. 6. (2) 'Publ ic official' means an official in the executive or 
legislative branch of state goverment." 

The definition of "official in the executive branch" of state government set 
forth in section 5(9) of the Act (MCl 4.415) specifically excludes those who 
serve "in a clerical, nonpol icymaking, or nonadministrative capacity." The 
Governor's Commission on Jobs and Economic Development is an advisory body 
without administrative or policymaking authority. Therefore, membership on the 
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Commission cannot be construed to make the member a public official pursuant to 
the Act. 

"2. Whether, if a commission member is a 'public official,' his/her 
lobbyist employer must include in its periodic reports food or 
beverage provided to the commission member at the expense of the 
employer or must refrain from providing the commission member enter­
tain~ent·or other perquisites at the expense of the employer or orga­
nization;" 

As indicated in the answer to 1 above, it is clear that the members of the 
Commission are not public officials; thus, food and beverage provided for them 
are not to be reported under the Act. 

"3. Whether communication between the commission or any of its members 
and the Governor or public officials in the executive office may be 
'lobbying' as that term is defined in MCl 4.415(2);" 

As an advisory body the Governor's Commission on Jobs and Economic Development 
is expected to review the recommendations of the Cabinet Council on Jobs and 
Economic Development as well as to carry out other advisory functions assigned 
by the Governor., 

Even though the members of the Commission are unpaid they perform advisory func­
tions similar to those of employees in the Office of the Governor. The 
Department of State has consistently interpreted the Act to exclude com­
munications between employees and public officials for whom they work. Members 
of the Commission are not lobbying when they are carrying out their duties on 
the Commission. 

"4. Whether the acquiescence of a commission member's employer or 
organization to the member's service to the commission during the mem­
ber's normal working hours comprises compensation of the commission 
member 'for lobbying' or an expenditure by the employer or organiza­
tion 'for lobbying.'" 

Pursuant to the response to number 3 above compensation received while carrying 
out the member's Commission duties is not reportable as a lobbying expense even 
though the organization paying the compensation is a lobbyist. The Commission 
is not engaged in lobbying when advising the Governor. However, it should be 
noted that the Commission could become a lobbyist if it compensated or reim­
bursed its members or others to lobby public officials outside the Office of the 
Governor. 

It should also be borne in mind that Commission members who use the com­
munication opportunities afforded by membership on the Commission to attempt to 
influence administrative or legislative action on beha1 f of their employers will 
trigger the recordkeeping and reporting requirements of the Act if they are com-
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pensated or reimbursed in excess of $250.00 for lobbying during a 12 month 
period. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
rul ing. 

Very truly yours, 

~·7~ 
Phillip T. Frangos 
0; rector 
Office of Hearings and Legislation 
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