
MICHIGAN DEPARTMENT o F S TAT E 

RICHARD H. AUSTIN • SECRET ARY OF STATE 

STATE TREASURY (WILDING 

February 22, 1984 

George F. Hill 
Consumers Power Company 
212 W. Michigan Avenue 
Jackson, Michigan 49201 

Dear r·1r. Hill: 

This is in response to your request for a declaratory ruling concerning applica­
bility of the lobby act (the "Act"), 1978 PA 472, to the relationship between 
Consumers Power Company and its employees who are also publ ic official s. 

Specifically, you indicate Consumers Power Company is a lobbyist as defined in 
section 5(4) of the Act (MCl 4.415). The company employs several individual s 
who are members of state boards and commissions and therefore publ ic official s 
who can be lobbied under the Act. Consumers Power "will be paying these 
employees wages and reimbursing them for meal s and beverages. These meal s may 
be purchased for the employee when he or she is out of town on Company busi ness, 
when he or she works overtime or when he or she takes a party out to lunch or 
dinner for purposes of conducting Company business. On none of these occasions 
\'/Ould the employee be conducting or engaged in any <lctivity connected to his or 
her position on the state board or commission." 

Your questions relating to these facts are set out and answered below. 

I. "Is Consumers Power Company as a lobbyist required to report as financial 
transactions all payments of wages, incl uding expense account reimbur­
sement paid to employees who are public officials?" 

"Financial transaction" is defined in section 3(3) of the Act (MCl 4.413) as a 
"loan, purchase, sale, or other type of transfer or exchange of money, goods, 
other property, or services for value." 

Pursuant to section 80) of the Act (MCl 4.418), a lobbyist must file reports on 
January 31 and August 31 of each year. In addition );0 other information 
required by this section, each report must include the following: 
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"Sec. 8. 0) (c) An account of every financial transaction during the 
immediately preceding reporting period between the lobbyist or lob­
byist agent, or a person acting on behalf of the lobbyist or lobbyist 
agent, and a public official or a member of the public official's 
immediate family, or a business with which the individual is asso­
ciated in which goods and services having value of at least 5500.00 
are involved. The account shall include the date ilnd nature of the 
transaction, the parties to the transaction, and the amount involved 
in the transaction. This subdivision shall not apply to a financial 
transaction in the ordinary course of the business of the lobbyist, if 
the primary business of the lobbyist is other than lobbying, and if 
consideration of equal or greater value is received by the lobbyist. 
This subdivision shall not apply to a transaction undertaken in the 
ordinary course of the lobbyist's business, in ~Ihich fair market value 
is gi ven or recei ved for a benefi t conferred." 

As you note, the disclosure required by this section is not limited to financial 
transactions made for the purpose of lobbying. However, section 8(1) (c) does 
exempt financial transactions between a lobbyist and a public official "in the 
ordinary course of the business of the lobbyist, if the primary business of the 
lobbyist is other than lobbying, and if consideration of equal or greater value 
is received by the lobbyist." 

"Ordinary course of business" is defined in Black's Law Dictionary as a normal 
or usual matter "which transpires as a matter of dai-,-y-custom in business." The 
payment of an employee's wages and reimbursement of an expense account fall 
within this definition. Since Consumers Power Company's primary business is not 
1 obbyi ng, payment of \vages and expenses in the specifi c ci rcums tances you 
describe are financial transactions in the ordinary course of business which are 
exempt from di scl osure under secti on 80) (c), provi ded the payments do not 
exceed the value of the consideration received by the company. 

I!. " I s Consumers Power Company as a 1 obbyi st requi red to account for all 
expenditures for food and beverage provided its employees who are publ ic 
official s?" 

Section 8(1) (b) (ii) and rule 56, 1981 AACS R4.456, require a lobbyist to report 
expenditures for food and beverages provided for public officials. There is no 
exempti on for food and beverage expendi tures incurred in the ord i nary course of 
business or for non-lobbying purposes. The reason for this approach, as 
explained by the Court of Appeal s in its discussion of financial transactions in 
Pletz v Secretary of State, 125 1,1ich App 335 (983), is that food and beverage 
expenditureS"eVen \,here unrelated to d particular pol icy issue, may affect the 
recipient's incl ination on matters of interest to the lobbyist." 

This rationale does not apply to an employer/lobbyis~ who provides food and 
beverage to an employee while "conducting company business." Payment or reim­
bursement of meal expenses is part of the employee's ordinary compensation and 
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does not increase the likelihood that the employee, when acting as a public 
official, will promote the employer!lobbyist's interests. Thus, the legisla­
ture's purpose is not served by requiring an employer, who happens to be a lob­
byi st, to account for food and beverages provi ded to its employees. Consumers 
Power Company is therefore not requ i red to report food and beverage expendi tures 
for an employee who is a publ ic official, provided the expendi tures are for food 
and beverage consumed by the employee in the course or scope of employment. 

III. "If the answer to questions number one and two is 'No', what expenditures 
,oust Consumers Power Company report?" 

Food and beverage expenditures by an employee/public official are accounted for 
in the same manner as expenditures made by an employee who is not an official. 
If a Consumers Power employee buys lunch for a public official who is not 
employed by the company and the company ei ther pays the bi 11 di rec tly or reilO­
burses the employee, Consumers POl'Ier Company must report the cost of the publ ic 
official's lunch. 

I 
Section 8(1) (c) also requires Consumers Power Company to report any financial 
transaction between the company and an employee/publ ic official which is not in 
the ordinary course of business or for which consideration of equal or greater 
value is not received. r~oreover, the lobbyist must disclose similar financial 
transactions between the company and the employee's immediate family or a busi­
ness with which the employee or immediate family member is associated. 

Finally, the Act requires Consumers Power Company to report any expenditures 
made for the purpose of lobbying. This would include expenditures made to lobby 
the employee in his or her capacity as a public official and compensation or 
reimbursement pai d to the employee for 1 obbyi ng on behalf of the company. You 
should be aware, however, that section 11(4) of the Act (MCL 4.4211 prohibits a 
publ ic official from receiving compensation or reimbursement, other than from 
the state, for personally engaging in lobbying unless the official is "an indi­
vidual who is appointed or elected to a board or commission and is not an ex 
officio member or prohibited by law from having other employment." 

IV. "If the ans\~er to questions number one and two is 'Yes', in view of Act 
397, Publ ic Acts of 1978, may Consumers Power Company survey its employees 
to determine which are publ ic official s?" 

Questions one and two were answered in the negative. However, for your infor­
mation, the Department has compiled a list of officials in the executive and 
legislative branches. A copy of the list is attached for your convenience. 
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This response is a declaratory rul ing relating to the specific facts and 
questions you have presented. 

Very truly yours, 

// I' 17 ~ //';;--eNvJ _-I-,{ ~ 
Richard H. Austin 
Secretary of State 

RHA/ cw 

Attachment 


