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Dear r·lessrs. Mallett and Henry: 

This is in response to your letter of January 11, 1984, raIsIng questions with 
respect to the application of the lobby act, 1978 PA 472, (the "Act"), to 
employees of the Department of Social Services who prepare materials used in 
lobbying but do not themselves communicate directly with any public official. 

The specific issues which concern you are set forth in your letter as follows: 

"A. Whether a person who is compensated for the preparation of 
materials for use in lobbying but who does not personally com­
municate directly with any public officials on the department's 
behalf, must be named in section 6 of Form LR-l as a person who 
is 'employed, reimbursed or compensated for lobbying.'" 

"8. Whether a person who is reimbursed in excess of $250 in a year 
for preparing materials for use in lobbying but who receives no 
compensation for personally communicating with a public official 
is a 'lobbyist agent' as defined in the act and must register 
wi th the Department of State and report hi s/iler expendi tures to 
the department for inclusion in the department's periodic 
reports." 

The Act establishes registration and reporting requirements for certain defined 
persons. Those defined as lobbyist agents are persons who receive payment for 
engaging in lobbying as defined in section 5(1) of the Act (~lCL 4.415). The 
pertinent portion of the definition states lobbying: 
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" ... means communicating directly with an official in the executive 
branch of state government or an official in the legislative branch of 
state government for the purpose of influencing legislative or admi­
nistrative action." 

Section 5(4) of the Act and Rule 24 of the rules promulgated to implement the 
Act, 1981 AACS R4.424, make it clear that a state executive department is a 
lobbyist. 

Section 8 of the Act (MCl 4.428) sets forth the reporting requirements for lob­
byists and lobbyist agents. The rules include a definition for the terms 
"expenditures rel ated to the performance of 1 obbyi ng" and "expendi tures for 
lobbying." Rule l(d}, 1981 AACS 4.411(d) states as follows: 

"( d) 'Expenditures related to the performance of 1 obbyi n9' and 'ex­
penditures for lobbying' includes all of the following expenditures of 
a lobbyist or lobbyist agent: 

(il A payment made on behalf of a public official for the purpose 
of influencing legislative or administrative action. 

(ii) A payment made to influence legislative or administrative 
action. 

(iii) Actual expenses for lobbying other than travel expenses, 
whether received in the form of an advance or subsequent 
reimbursement. 

(iv) An expenditure for providing or using information, statistics, 
studies, or analysis in communicating directly with an official that 
would not have been incurred but for the activity of communicating 
di rectly." 

A person that makes such expenditures is required to keep records and file 
reports after meeting the thresholds set forth in the Act. If expenditures take 
the form of compensation to a person for the preparation of materials for use in 
lobbying, the expenditures must be reported by the lobbyist or lobbyist agent 
paying the compensation. 

An individual who does not directly communicate with any public official is not 
a lobbyist or lobbyist agent. Such an individual should not be included in the 
listing of persons in section 6 of Form lR-l. In addition, a person who does 
not directly communicate with any public official is not required to register as 
a lobbyist agent under the Act. 

In advising various persons regarding the Act's provisions the Department has 
attempted to make it clear that compensation paid to support staff such as those 
you have asked about must be reported pursuant to the Act's provisions even 
though the individuals receiving the compensation or reimbursement are not them-
selves required to register or report. ~ 
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This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling. 

Very truly yours, 

;L47~ 
Phillip T. Frangos 
Director 
Office of Hearings and Legislation 
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