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Dear Mr. Meyers: 
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This is in response to your inquiries concerning applicability of the lobby act 
(the "Act"), 1978 PA 472, to cities, city attorneys and city clerks. 

Your letter of December 5, 1983, states as follows: 

"With respect to myself as City Attorney, I am appointed by the City 
Councilor City Commission in accordance with the Cities Home Rule 
Charter. I do not have a formal written contract, I serve at the 
pleasure of the Councilor Commission. My work is compensated for on 
an hourly basis and the hourly rate is set by the Councilor 
Commi ss ion. . ,\ 

With respect to the Clerks of the municipalities I represent, all are 
appointed by the Councilor the Commission in accordance with the 
Cities Home Rule Charter. All are compensated by a salary, the amount 
of which is set by the Councilor Commission. 

The usual scenario for contact with a State Senator or State 
Representative goes something like this: The Councilor Commission 
receives notice of proposed legislation that has or might have an 
impact on the City, for example, a bill allowing a school district to 
collect summer real estate taxes that involves the City or City 
Treasurer. 

The City Councilor City Commission may take a formal position on such 
a bill and instruct the City Clerk or the City Attorney to correspond 
with its State Senator or State Representative and urge adoption or 
rejection of the proposed bill." 

You conclude by asking whether this activity subjects the city, city attorney 
and/ or ci ty cl erk to the requi rements of the Act. 
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"lobbying" is defined in section 5(2) of the 1ct (MCl 4.415) as "col1ll1unicating 
directly with an official in the executive branch of state government or an 
official in the legislative branch of state government for the purpose of 
influencing legislative or administrative action." Pursuant to section 50) , 
"legislative action" includes the "introduction, sponsorship, support, opposi­
tion, consideration, debate, vote, passage, defeat, approval, veto, delay or an 
official action" by a legislator on any pending or proposed matter. Thus, when 
a city directs its attorney or clerk to contact a state senator or represen­
tative and urge the adoption or rejection of a proposed bill, both the city and 
the i nd i v i dua 1 are engaged in lobby i ng. 

Persons who expend or are compensated a certain amount for lobbying are required 
to register with the Secretary of State as lobbyists or lobbyist agents. 
"lobbyist" and lobbyist agent" are defined in subsections (4) and (5) of section 
5 as fo 11 ows : 

"(4) 'lobbyist' means any of the following: 
( a) A person whose expendi tures for 1 obbyi ng are more than 

$1,000.00 in value in any 12-month period. 
(b) A person whose expenditures for lobbying are more than $250.00 

in value in any 12-month period, if the amount is expended on lobbying 
a single publ ic official. 

(c) For the purpose of subdivisions (a) and (b) , groups of 25 or 
more people shall not have their personal expenditures for food, tra­
vel, and beverage included, providing those expenditures are not reim­
bursed by a lobbyist or lobbyist agent. 

(d) The state or cl pol itical subdivision which contracts for a lob­
byist agent. 

(S) 'lobbyist agent' mean~ a person who receives compensation or 
reimbursement of actual expenses, or both, in a combined amount of 
$250.00 in any 12-month period for lobbying." 

Pursuant to section 6{l) of the Act (MCl 4.416), a "person" is an individual, a 
business or any "organization or group of persons acting jointly, including a 
state agency or a political subdivision of the state." According to sections 
2(4) and 3(2) (Mel 4.412 and 4.413) and rules 21 and 22, 1981 AACS R4.421 and 
R4.422, compensation paid or payable to employees for that portion of their time 
devoted to lobbying and all other payments related to lobbying, except travel 
expenses, are combined when calculating the threshhold amounts established in 
sections 5(4) and (5). Therefore, if a city, in any 12 month period, pays its 
attorney and/or clerk a combined amount of more than $1,000 for lobbying or more 
than $250 on lobbying a single publ ic official, the city must register as a lob­
byist and file periodic reports. If either the city attorney or city clerk 
receives more than $250 in salary for lobbying and/or reimbursement for lobbying 
expenses the attorney or clerk will also have to register as a lobbyist agent, 
unless otherwise provided by the Act. 

Persons who are exempt from the Act's registration and reporting requirements 
are identified in section 5(7) , which states in relevant part: 
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"Sec. 5. (7) Lobbyist or lobbyist agent foes not include: 

(b) All elected or appointed public officials of state or local 
government who are acting in the course or scope of the office for no 
compensation, other than that provided by law for the office. 

(e) For the purposes of this act, subdivision (b) shall not 
include: 

(ii) Employees of townships, villages, cities, counties or school 
boards. " 

In the attached letters to Mr. Don M. Schmidt and Mr. Kenneth F. Light, dated 
January 13, 1984, and January 24, 1984, respectively, the Department indicated 
the exemption found in section 5(7) (b) applies only to elected or appointed 
public officials who serve in autonomous, po1icymaking capacities. According to 
your letter, both the city attorney and city clerk operate under the direction 
or control of the city councilor commission. Consequently, the city attorney 
and city clerk are not exempt public officials but are city employees who are 
subject to the Act's provisions pursuant to section 5(7) (c)(ii). 

This response is for information and explanatory purposes only and does not 
constitute a declaratory ruling. 

Very truly yours, 

)4 ? rh~1---"-«----
. Phillip T. Frangos 

Director .~ 

Office of Hearings and Legislation 
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