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Dear ;lr. Light: 
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This is in response to your inquiry concerning aoplicability of the lobby act 
(the "Act"). 1978 PA 472. to colleges and college officials. 
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"LoDDying" is defined in section 5(2) of the Act (Mel 4.415) as "communicating 
directly with an official in the executive branch of state government or an 
official in the legislative branch of state government for the purpose of 
influencing legislative or administrative action." 

Pursuant to sections 5(4) and 7(1l of the Act (Mel 4.417). a college or univer­
sity is required to register as d loabyist if, in any 12 month period, it 
expends :nore than Sl,OOO for lobbying or more than S250 for lobbying a single 
publ ic official. In addition, .1 iJerson who 10bbies on behal f of the school is 
required by sections 5(5) and 7\2l to register as a lobbyist agent upon 
receiving "compensation or reimbursement of actual expenses, or both, in a com­
bined illnount in excess of 5250.00 in any 12-month period for lobbying", unless 
the person is specifically excluded froln the Act's registration dnd reporting 
requl rements. 

Persons who are exempt from the Act's requirements are identified in section 
5(7), which provides in relevant pdrt: 

"Sec. 5. (7) lobbyist or lobbyist agent does not include: 

(b) All elected or appointed public officials of state or local 
government who are acting in the course or scope of the office for no 
compensation. other than that provided by law for the office. 

(c) For the purposes of this act, subdivision (b) shall not include: 
(Il Employees of pUDlic or ~rivate colleges, community colleges, 

junior colleges or universities. 

(v) Appointed laelnbers <If state level boards and commissions." 

Your letter suggests that Inembers of the lJke Superior State College Goard of 
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Control are "elected or appointed public officials of state or local government" 
who are exempt from registration under the Act. However, Article 8 of the 
Constitution of 1963 provides that members of the controlling boards of institu­
tions having authority to grant baccalaureate degrees, other than the boards of 
the University of I~ichigan, Michigan State University, and Wayne State 
University, shall be appointed by the governor. Section 5(7) (c) (v) specifically 
states that appointed members of state level boards and commissions are not 
public officials who are excluded from the definition of "lobbyist" or "TOilbyist 
agent." Therefore, an appointed member of a college or university board who 
receives more than $250 from the school in a 12 month period for lobbying is d 

lobbyist agent who must register and file periodic reports as required by the 
Act. 

You also ask whether the secretary of the Board of Control is an exempt public 
official under the Act. The broader issue raised by your inquiry is which 
college or university officers are excluded from the Act and which officers are 
employees who may become lobbyist agents. It is in this broader context that 
the issue will be addressed. 

"Elected or appointed public officials of state or local government"--the cate­
gory of persons who are exempt under section 5(7) (b) --is not defined anywhere in 
the Act. However, rule 1(11 (c) provides: 

"Ru 1 e 1. ( 1) lis used in the act or these rul i!S: 

(cl 'Elected or appointed public officials of state or local 
government' means offiCials whose term of office is prescribed by sta­
tute, charter, ordinance, or the state constitution of 1963 or who 
serve at the pleasure of their appOinting authority." 

A review of the Constitution and the enabling statutes of the state's colleges 
and universities indicates that each college or university president holds an 
office prescribed by statute. The president is designated the principal execu­
tive officer of the institution, is ex officio a memoer of the board, and may ~e 
removed at the pleasure of the appointing authority. As such, a college or uni­
versity president is an elected or appointed public official as defined in rule 
1(1) (c). It should be noted that a college or universi ty president is not 
brought back into the ;\ct by section 5(7) (c) (v). The president is not appointed 
to the board of control but is made an ex officio member by the Constitution. 

There are, as you note, other college officers who appear to meet the definition 
found in rul e l( 1) (c). However, rul e l( 1) (c) cannot create a broader cl ass of 
exempt officials than the legislature intended. Section 5(7) (c) (11 provides 
that employees of colleges or universities dre not exempt officials. Therefore, 
resolution of the issue you raise depends upon whether the secretary of the 
Board of Control is considered a publ ic official or an employee for purposes of 
tt,e Ac t. 

While "elected or appointe,j publ ic official of state or local government" is not 
itself defined in tile I\Ct, section 6(2) (MeL 4.<116) provides that a "public offi-
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cial" is "an official in the executi~e branch or legislative branch of stdte 
go~ernment," Pursuant to sections 5(9) and (iO), officials in the executiv'! dnd 
legislative branches include elected or appointed officeholders dnd policymdking 
elnolJyees .no are not under civil service. It appears that the legislature con­
sidered puDlic officials to he persons who occupy policymaking positions. In a 
letter to Senator Ed Fredricks, dated December 7, 1983, the Department indicated 
that] person serves in a policymaking capacity if the person's duties dre 
without specified boundaries and include discretion or authority in matters 
involving governmental dction. 

With respect to colleges or universities, the president appears to be the only 
inaividual ~hose wide range of duties include the exercise of discretion or 
authority in matters involving the school. The secretary of the board and other 
officers have no autonomous authority but operate under the direction or control 
of the president and/or the board of control. As such, a college or university 
president is the only officer who is both dn "elected or appointed public offi­
cial" as defined by rule 1(1) (c) and a pol icymaker as contemplated by the Act. 
All other officers are considered-eii1p10yees ~ho may become lobbyist agents upon 
meeting the requirements of section 5(5). 

In conclusion, appOinted members of a college or university board of control are 
subject to the Act's registration and reporting requirements pursuant to section 
5(7\ (cl (v). Similarly, the secretary of the board and other school officers are 
employ~es who, according to section 5(7) (c) (i), must register as lobbyist agents 
upon receiving compensation or reimbursement in excess of 5250 in a 12 month 
perioa for lobbying. A college or university president is an elected or 
appOinted publ ic official who is excluded from the Act by section 5(7) (b) , pro­
vided the president lobbies in the course or scope of office for no additional 
compensation. 

T~is response is for information and explanatory purposes only and does not 
constitute a declaratory ruling. 

"ery truly yours, 
/ I- ,> .. '/ ;; 

Ph~ Fr:n~os/~ 
Di rect0r 
Office of Hearings and Legislation 
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