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The Honorable Vernon J. Ehlers 
Assistant Republican Floor leader 
House of Representatives 
State Capitol 
lansing, Michigan 48909 

Dear Representative Ehlers: 

You have raised several issues and request an interpretation r~garding the 
lobby act (the "Act"), 1978 PA 472. 

Your first concern is a lobbyist might incorrectly report that you had 
received something which you did not actually accept. You request the 
Department notify all public officials once a year when their names appear on 
the reports of lobbyist agents. Section 8(5) of the Act, MCl 4.418, does deal 
with the subject matter of your concern. It states: 

"(5) Within a reasonable time after receipt of a request from an 
elected public official in regard to a report of a lobbyist or a lob­
byist agent, the secretary of state shall report to the elected public 
official on any reported activity by the lobbyist or lobbyist agent in 
that report, and shall notify the elected public official of the spe­
cific occurance and the specific nature of the reported activity." 

Under this section you or any other elected public official may request this 
information after each semi-annual reporting period. The statute indicates you 
mus t specify whi ch 1 obbyi st or I obbyi st agent report( s) you want checked. 
Because the first report under the Act is not due to be filed until August 31, 
1984, and the number of filers is still unknown, the Department has not yet 
determined what summaries might be compiled from the reported information. In 
addition, the Department does not know, at this time, how much money will be 
appropriated by the Legislature to enforce the Act or whether funds will be 
appropriated to computerize the records filed under the Act. If the records are 
computerized, it will be easy to create a 1 ist of all lobbyists and lobbyist 
agents who have reported the name of a particular public official. With a 
manual recordkeeping system, however, it would be Jery time consuming and expen­
sive to check several thousand reports. Because it appears there will be about 
1,900 p ubI ic officials, your suggestion that the Department automatically notify 
all public officials whose names appear in lobbyist and lobbyist agent reports 
is not economically feasible. 
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Your second concern relates to the acceptance of honoraria by public officials. 
The definition of "gift" in section 4(1) of the Act, MCl 4.414w ould include 
honoraria, "unless consideration of equal or greater value is received 
therefor." The Department's rules address honoraria in rules 10)(e) and 73, 
1981 AACS R4.411, R4.473: 

"Rule 10)(e) 'Honorarium' means a payment for speaking at an event, 
participating in a panel or seminar, or engaging in any similar acti­
vity. Free admission, food, beverages, and similar nominal benefits 
provided to a public official at an event at which he or she speaks, 
participates in a panel or seminar, or performs a similar service, and 
a reimbursement or advance for actual travel, meals, and necessary 
accommodations provided directly in connection with the event, are not 
payments. 

"Rule 73. An honorarium paid directly to a public official by a 10b­
byi st or 1 obbyi st agent shall be consi dered a gift wi thi n ,the meani ng 
of section 11 of the act when it is clear from all of the 'surrounding 
circumstances that the services provided by the public official do not 
represent equal or greater value than the payment received." 

Section 11(2) of the Act, Mel 4.421, and rule 71, 1981 AACS 4.471, prohibit a 
lobbyist or lobbyist agent from giving a gift to a public official. 

You have suggested travel expenses should be deducted from honoraria and should 
be at the standard mileage rate paid legislators by the state. You feel meal 
and lodging expenses should be computed at levels allowed state employees and 
air travel should be limited to the tourist class airfare. Rule 1(1)(e) clearly 
specifies travel expenses, meals, and necessary lodging, as long as they are 
actual expenses, are not payments and, therefore, are not honoraria. Because 
the rules address this topic and do not limit these expenses to the cost of 
tourist class airfare or the standard meal and lodging expenses allowed state 
employees, the Department cannot administratively impose those 1 imits which you 
suggest. All actual travel, meal, and necessary lodging expenses advanced or 
reimbursed by a lobbyist or lobbyist agent are excluded from honoraria. 

A 1 obbyi st or 1 obbyi st agent must report any advance payment or reimbursement 
given to a public official for meals as food and beverage expenditures. The 
cost of food and beverage provided directly to the public official at the 
meeting or seiminar must also be reported by the lobbyist or lobbyist agent. 
general, when the total of the travel expense, lodging expense, and honoraria 
paid to the public official is $500.00 or more, the lobbyist or lobbyist agent 
must al so report the total as a financial transaction pursuant to section 
80 )(c). 
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With respect to using a standard mileage rate for automobile travel, actual 
expenses are excluded. However, actual automobile expenses can be difficult to 
compute if insurance, depreciation, tire wear, etc. are included. Therefore, 
the Department will assume the mil eage rate pai d 1 egi sl ators when reimbursed 
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with state funds (currently $0.295 per mile) is not more than the actual cost of 
automotive travel. Any greater figure must be supportable by the actual costs 
to operate the vehicle driven. 

Section 11(2) and Rule 73 both indicate payment for an honorarium does not 
violate the Act if it does not exceed the value of the speech provided by the 
public official. To the extent that an honorarium exceeds the value received by 
a lobbyist or lobbyist agent paying the honorarium, a gift is made in violation 
of the Act. If the excessive honorarium is paid by a person who is not a lob­
byist or lobbyist agent, the Act does not apply to the transaction, unless the 
excess is a payment made to influence legislative or executive action. Should 
the excess be paid by a non-lobbyist or non-lobbyist agent to influence legisla­
tive or executive action, the amount of the excess would be counted towards the 
person's $250.00 and $1,000.00 thresholds. 

"Honorarium" is included within the definition of "expenditure" in section 3(2) 
of the Act, r4CL 4.413. An expenditure "for lobbying made or incurred by a lob­
byist, a lobbyist agent, or an employee of a lobbyist or lobbyist agent" 
(emphasis added) must be reported pursuant to section 8(1)(b) of the Act. 
Therefore, an honorarium made for lobbying must be reported by a lobbyist or 
1 obbyi st agent. 

Your final concern is whether speeches given out-of-state to groups with no in­
state dealings need to be reported at all. The Act makes no distinction between 
speeches made in Michigan and elsewhere or between groups which have deali~gs in 
Michigan and those which do not. The Act applies to any transaction between a 
public official and a person who meets the definition of lobbyist or lobbyist 
agent. If the person paying you for an out-of-state speech is not a lobbyist or 
lobbyist agent, that person would not be filing a report. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
rul i ng. 
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Phillip T. Frangos 
Oi rector 
Office of Hearings and Legislation 
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