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This is in response to your inquiry regarding the lobby act (the "Act"). 1978 
PA 472. Your assumptions and questions are set out and answered below. 

"I. Assume the Mayor of a municipal ity personally and regularly is 
given tickets to sporting events, plays and other entertainment func­
tions. Assume that the provider(s) of such tickets is. in some 
instances. a sports corporation who is registered as a lobbyist. 
Assume that the gift of such tickets is not made with any expectation 
on the part of the giver that the tickets will be passed on by the 
recipient to an 'Official'. although it .is known to the giver that 
extra tickets are regularly given by the Mayor (or given by others at 
the Mayor's direction) to other persons, some of whom may be 
'Official s'." 

Under the hypothetical fact situation the sports corporation has no exposure 
under the Act. The mayor is not a "public official" as defined in the Act, so 
the Act does not regulate direct communications or gifts to the mayor. In addi­
tion, the mayor is not acting on behalf of the sports corporation when the mayor 
gives away some of the tickets. Therefore, the sports corporation is not giving 
a gift to those "publ ic official s" who ul timately receive the tickets. 

Even though the mayor did not pay for the tickets, passing them on to publ ic 
officials constitutes a gift to the public officials from the mayor. Assuming 
the mayor is elected by the public, only lobbies on behalf of the municipality, 
and-receives no compensation for lobbying beyond the mayoral salary, the gift of 
the tickets is not prohibited because the mayor is excluded from the definition 
of lobbyist agent by section 5(7) of the Act (MCl 4.415). , 

"2. Are expenditures made by MClA 4.415(71(b) person for lobbying 
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purposes required to be reported by such person's governmental entity, 
which is registered as a lobbyist? Particularly, are expenditures for 
food and beverage as described by MClA 4.418(2) required to be 
reported?" 

Section 5(7)(b) (MCl 4.415) exempts certain elected and appointed public offi­
cial s of state and local governments from the Act's provisions. A person who is 
exempt from being'a lobbyist or lobbyist agent because of that provision and who 
is not brought back into the definition of lobbyist or lobbyist agent by section 
5(7)(c), which governs employees of government and certain boards and com­
missions, may lobby without becomming a lobbyist or a lobbyist agent. lobbying 
expenditures made by an exempt person from that person'·s own funds are not 
reported by anyone unless a lobbyist or lobbyist agent reimburses the exempt 
person. For example, food and beverages provided to public officials by an 
exempt person, but paid for or reimbursed by the government entity, must be 
reported on the government entity's lobbyist report. 

These are general responses to general hypothetical questions. More specific 
questions will be answered as they are presented. This response is infor­
mational only and does not constitute a declaratory ruling. 

Very truly yours, 

P~J.J(I~/fo 
P~illip T. Frangos 

,_Director 
- Office of Hearings and legislation 

PTF/cw 

;i 

" 

I' 
rl 
I 


