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Ted VlieK 
Administrative Assistant to the Superintendent and 
Secretary to the Board of Education 
Portage Public Schools 
8111 South Westnedge 
Portage, Michigan 49002 

Dear Mr. VlieK 

This is in response to your letter regarding the scope of the public official 
exemption contained in the lobby act, 1978 PA 472 (the "Act"). 

You outline two factual situations which you believe may result in your acti­
vities being exempt from registration or reporting under the Act, by virtue of 
the exemption for certain publ ic official s in section 5(7)(b) of the Act (Mel 
4.415). 

In the first situation you point out that you.are an employee of the school 
district. You are the administrative assistant to the superintendent and 
assume the duties of the superintendent in his absence. The first question 
1 eads from these facts as foll ows: 

"Since the superintendent of school s is exempt from P.A. 472, 1978, 
would not I also be exempt in those situations where my lobbying was 
directly related to the Portage Schools and where I served as an 
extension of the superintendent's office or in his behal f?" 

Section 5(7)(b) provides that the terms lobbyist or lobbyist agent do not inclu­
de: 

"(b) All elected or appointed public officials of state or local 
government who are acting in the course or scope of the office for no 
compensation, other than that provided by law for the office." 

The application of this provision has been previously discussed in the attached 
letter to the executive director of the i1ichigan Association of School 
Administrators. In the letter it was concluded that the school superintendent 
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is the only appointed school administrator qualifying for the exemption. Other 
school administrators are employees who are specifically required to register 
and report when their activities reach the lobbyist agent threshold set forth in 
the Act. The exemption for public officials is personal to the individual 
occupying the office and does not extend to other individuals. 

The second issue you raise is whether the fact that you are the secretary of the 
board of trustees makes you a public official and therefore exempt from 
registering and reporting. As previously indicated the Department has concluded 
that only elected board members and school superintendents are public officials 
who qual ify for the exemption set forth in section 5(7)(b). 

This letter is informational only and does not constitute a declaratory rul ing. 

Very truly yours, 

P~J.~/P 
Phillip T. Frangos 
Oi rector 
Office of Hearings and Legislation 
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