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This is in response to your inquiry concerning applicability of the lobby act 
(the "Act"), 1978 PA 472, to the following state of facts: 

"As a result of numerous activities in a variety of areas, an incor­
porated hospital qualifies under the act and has registered as a lob­
byist. In an ongoing business setting, the hospital utilizes the 
services of an architectural firm. A partner of the architectural 
firm, who has a pecuniary interest in all business of the firm, is 
also a public official by virtue of his membership on the State Fire 
Safety Board." 

In a recent telephone conversation, you explained the transactions between the 
hospital and the architectural firm are directly related to the continual expan­
sion, renovation or improvement of the hospital's facilities. You ask whether 
the hospital, as a lobbyist, is required to report transactions with the archi­
tectural firm which are unrelated to the partner's status as a pub1 ic official. 

Pursuant to section 8(1) of the Act (MeL 4.418), a lobbyist must file reports on 
January 31 and August 31 of each year. In addition to other information 
required by this section, each report must contain the following: 

"Sec. 8. (l )(c) An account of every financial transaction during the 
immediately preceding reporting period between the lobbyist or lob­
byist agent, or a person acting on behalf of the lobbyist or lobbyist 
agent, and a pub1 ic official or a member of the publ ic official's 
immediate family, or a business with which the individual is asso­
ciated in which goods and services having value of at least S500.00 
are invol ved. The account shall incl ude the nate and nature of the 
transaction. the parties to the transaction, and the amount involved 
in the transaction. This subdivision shall not apply to a financial 
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transactio,n in the ordinary course of the business of the lobbyist, if 
the primary business of the lobbyist is other than lobbying, and if 
consideration of equal or greater value is received by the lobbyist. 
This subdivision shall not apply to a transaction undertaken in the 
ordinary course of the lobbyist's business, in which fair market value 
is given or received for a benefit conferred." 

"Financial transaction" is defined in section 3(3) of the Act (MeL 4.413) as a 
"loan, purchase, sale or other type of transfer or exchange of money, goods, 
other property, or services for value." For purposes of discussion, it is 
assumed the transactions between the hospital and architectural firm fall within 
this definition and involve goods or services of at least $500 in value. 

Section 8(1)(c) indicates that any financial transdction of $500 or more between 
a lobbyist and a business with which a public official is associated must be 
disclosed by the lobbyist in its semi-annual reports regardless of the transac­
tion's purpose. However, if the lobbyist's primary business is not lobbying, a 
financial transaction which is in the lobbyist's ordinary course of business is 
exempt from disclosure, provided the lobbyist receives "consideration of equal 
or greater value." In addition, a lobbyist is not required to report "a tran­
saction undertaken in the ordinary course of the lobbyist's business, in which 
fair market value is given or received for a benefit conferred." 

A transaction is "in the ordinary course of business" if it is a normal, usual or 
customary aspect of that business. In the case of a hospital, this includes 
normal or usual matters relating to the provision of heal th care services, such 
as the purchase of pharmaceuticals. However, it does not appear that transac­
tions between a hospital and a group of architects are a part of the hospital's 
ordinary business. Consequently, the financial transactions referred to in your 
letter do not qualify for the first exemption found in section 8(1)(c) because 
they are not "in the ordinary course of the business of the lobbyist." 

On the other hand, tile transactions between the hospital and Safety Board mem­
ber's architectural firm are directly related to rnaintaininy or improving the 
hospital's facil ities. For example, the hospital may consult the firm when 
renovating a ward or constructing a new wing. While such transactions are not, 
strictly speaking, a part of the ilOspital 's ordinary business, they are essen­
tial if the hospital is to provide quality health care services. 

Given the integral relationsilip between the services provided by the architec­
tural firm and the hospital's primary business, it must be concluded the tran­
sactions between the hospital and firm are "undertaken" in furtherance of the 
hospital's ordinary business. As noted previously, the last sentence of section 
I:J{l) (c) exempts financial transactions "undertaken" in the ordinary course of a 
lObbyist's business in whiCh fair market value is given or received for a bene­
fit conferred. Therefore, if the financidl transactions between the hospital 
<Jnd public official's business are at fair market value, they are exempt frorn 
disclosure under the Act. This exemption does riot apply, however, to tranSdC-
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tions which are for the purpose of influen'cing the member of the architectural 
firm when actin'g as a publ ic official. 

This response is infon11ational only and does not constitute a declaratory 
ruling. 

Very trul y yours. 

/1/ . . 7. f2~ . ~'-­
~~}ran9~~ 

lJi rector 
Office of Hearings and Legislation 
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