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Dear Mr. Gerson:

This is in response to your inquiry concerning the application of the lobby act
(the "Act"), 1978 PA 472, to the Detroit Grand Prix which you describe as a
"major international event" offering an opportunity "to promote the state's
opportunities and potential to myriad individuals and companies.”" You point out
that this promotional campaign "involves the help of individuals and firms
already doing business in this State. As part of their participation, these
individuals or firms contribute substantial sums of money and/or services." As
examples, you indicate "some corporations or individuals defray the cost of food
and beverages served to attendees at social functions held during the event.
Others provide lodging or meeting rooms to various individuals or groups.” You
further advise that "It is likely that some of the contributors will be 're-
gistered lobbyists' or 'lobbyist agents,' while others will not be so registered
+ + « {and) many of those attending the events will be 'public officials' of
both State and local governments." You indicate that " . . . the expenditures
are not being made for 'lobbying' as that term {is defined in 1978 PA 472" and
specifically ask "Is a person or group required to register and/or report as
lobbying expenditures, any contribution made solely for the purpose of sup-
porting the Detroit Grand Prix?"

In a declaratory ruling issued to S. Don Potter, on February 7, 1984, it was
noted that:

"'Lobbying' is defined in section 5(2) of the Act, MCL 4.415, as 'com-
municating directly with . . . an official in the legislative branch
of state govermnent for the purpose of influencing legislative or
administrative action.' The purpose of holding {a) reception includes
creation of good will and providing a place for wembers and associate
members to meet with each other and with Legislators. This is an
annual event which is scheduled-regardless of whether there are bills
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pending in the Legislature of concern to MMEA or its members and asso-
ciate members., While some lobbying may well take place at the recep-
tion, the event itself 1s not lobbying."

Rather than a reception, the Detroit Grand Prix is an event created and governed
by the City Motor Vehicle Racing Act, 1981 PA 178, section 8 (MCL 257.1708) or
which provides in pertinent part:

"Sec. 8. A racing event held under the act . . . shall be considered
as being for public purposes including the promotion of commerce and
tourism and for the benefit of the citizens of the city and state,"

The Detroit Grand Prix is not lobbying, because an event or function cannot;.in : E
and of itself, lobby. It does however create opportunities where lobbying can . ;
occur. You have described a general event {the Grand Prix)} and a number of . b
subordinate events, but you failed to provide any detail about the subordinate

events. You do not disclose who actually puts on the event, what these functions

are and who attends them. This response will therefore be general in nature.

In a Tetter to Joseph P. 8ianco, Jr. datéd February 3, 1984, the Department
indicated, in the context of a "corporate good citizen," that:

"The economic connection between (J.L.) Hudson's business as a
retailer and the charitable and booster activities of these organiza-
tions is so indirect the Legislature could not have intended that
these pro bono activities be lobbying. This intention is supported by
the fact that making these activities lobbying would discourage cor-
porate participation on behalf of community organizations, an effect
the Legistature would not seek."

This "good citizen theory” is even more compelling when it is understood that
the Legislature, in enacting 1981 PA 178 (quoted in part supra) determined that
such events are "considered as being for public purposes TncTuding the promotion
of commerce and tourism and for the benefit of the citizens of the city and
state.” Reading these statutes together, one reaches the conclusion that a per-
son or group is generally not required to register and/or report as lobbying
expenditures any contributions made sotely for the purpose of supporting the
Detroit Grand Prix, except as provided below.

You indicate it is likely that some of the contributors will be "registered
Tobbyists” or "lobbyist agents" and that many of those attending will be "public
officials" of both state and Tocal governments. Section 8{1)}(b)}{i) of the Act
(MCL 4.418) requires lobbyists and lobbyist agents to report "expenditures for
food and beverage provided for public officials as specified in subsection (2)."
Section 8(2) states:

"(2) Expenditures for food and beverage provided a public official
shall be reported if the expenditures for that public official exceed
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$25.00 in any month covered by the report or $150.00 during that
calendar year from January 1 through the month covered by the report.
The report shall include the name and title or office of the public
official and the expenditures on that public official for the months
covered by the report and for the year. Where more than 1 public

~official is provided food and beverage and a single check is rendered,
the report may reflect the average amount of the check for each public
official. If the expenditures are a result of an event at which more
than 25 public officials were in attendance, or, are a result of an
event to which an entire standing committee of the legislature has
been invited in writing to be informed concerning a bill which has
been assigned to that standing committee, a lobbyist or a lobbyist
agent shall report the total amount expended on the public officials
in attendance for food and beverage and shall not be required to 1ist
individually. In reporting those amounts, the lobbyist or lobbyist
agent shall file a statement providing a description by category of
the persons in attendance and the nature of each event or function
held during the preceding reporting period.”

Expenditures for food and beverage provided public officials are not qualified
by the phrase "for lobbying." This is a legislative determination that all food
and beverages provided public officials by a lobbyist or lobbyist agent must be
reported, regardless of the reason for those expenditures.

If the "corporations or individuals" who defray the cost of food and beverages
served during the event meet the statutory definition of lobbyist or lobbyist
agent, as you indicate some may, then food or beverage provided to “"public
officials,” as that term is defined in the Act, must be reported.

You should be further advised that section 11(2) of the Act and rule 71 of the
Administrative Rules promulgated to implement the Act (R 4.473) strictly prohi-
bit the giving of gifts by lobbyist or lobbyist agents, or anyone acting on
behalf of a lobbyist or lobbyist agent, to public officials. A violation of sec-
tion 11{2) is a felony if the gift is worth more than $3,000.00, and a misdemeanor
if the gift is worth between $25.00 and $3,000.00. It is the Department's posi-
tion that if a corporation or other entity which is a lobbyist or Tobbyist agent
pays the bill for lodging or other expenses for a public official, such payment
would be a gift. This would also be true if a lobbyist or lobbyist agent provi-
des tickets for an event to a public official or provides anything else falling
within the definition of "gift" found in section 4(1) of the Act.
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This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling.

Ver tru1 yours,

Phillip T. Frangos
Director
Office of Hearings and Legislation
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