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March 1, 1984 

Senator John M. Engler 
Office of the Majority Leader 
State Capitol Building 
Lansing, Michigan 48909 

Dear Senator Engler: 

This is in response to your letter regarding the way in which the lobby act, 
1978 PA 472 (the "Act"), is being implemented by the Department of State. 

Three areas are specifically mentioned in your letter as follows: 

"It is my understanding that except for specific and narrow 
exemptions and exceptions, the Lobby Act was designed to regulate all 
attempts to influence administrative and legislative action through 
the use of direct communication. The Legislature and the Governor in 
enacting the lobbying law were well aware that a significant amount of 
lobbying is carried out, properly, by employees in the various 
departments and agencies of state government which seek to influence 
the policy decisions of government agenCies. 

With this background in mind, I request that you provide me with 
an explanation as to the purpose, background and reasoning behind the 
decision of the Department of State to impose narrowing 
interpretations in the following areas: 

1. The exemption of non-pol icy making boards and commissions 
from the scope of the Act; 

2. The exemption for intra-departmental communications designed 
to influence administrative action; and 

3. The exemption for certain communications required by 
s ta tute." 

1. Non-policy making bodies. 
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Your letter takes exception to the language of Department of State publications 
which indicate that in order to be a pUblic official a board or commission 
member :nust be on a board or commission with "policymaking authority" ("Overview 
of Lobby Registrations Act" p. 2"). 

In determining that a board or commission member may be lobbied, a determination 
must be made whether the individual is a "publ ic official" pursuant to the Act. 
"Publ ic official" and "official in the executive branch" are defined in sections 
6(2) and 5(9) of the Act (MCL 4.416 and 4.415) as follows: 

"Sec. 6. (2) 'Publ ic official' means an official in the executive or 
legislative branch of state government." 

"Sec. 5. (9) 'Official in the executive branch' means the governor, 
1 ieutenant governor, secretary of state, attorney general, member of 
any state board or commission, or an individual who is in the 
executive branch of state government and not under civil service. 
This includes an individual who is elected or appointed and has not 
yet taken, or an individual who is nominated for appointment to, any 
of the offices enumerated in this subsection. An official in the 
executive branch does not include a person serving in a clerical, 
nonpo1icymaking, or nonadministrative capacity." 

An entity with only advisory authority is "nonpo1icymaking, or nonad­
ministrative" in nature. The function of such bodies is to advise a public 
official of proposals or proposed actions. Lobbying under the Act consists of 
direct communication with a public official for the purpose of influencing 
legislative or administrative action (MCl 4.415). Reading the Act to inclUde 
communications with advisory groups would expand the Act to encompass indirect 
lobbying. Such a reading would broaden the Act beyond its parameters and might 
subject it to a challenge on constitutional grounds. 

2. Intra agency communications. 

Contrary to your statement the Department has not said that all communications 
within a department are excluded from the definition of lobbying. The 
Department has stated that communications between autonomous agencies, even 
agencies in the same department, are lobbying if the other criteria of the Act 
are met. However, the Department has concluded that communications bet\;een 
civil service employees of an autonomous agency and the ~ublic officialS charged 
with administering the agency are not lobbying. 

The ~osition the Department has taken on intra agency communications is con­
sistent with both the letter and spirit of the Act. Section 6(1) of the Act 
defines the term "person" as follows: 

"Sec. 6. (1) 'Person' means a business, individual, 
proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business 
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trust, labor organization, company, corporation, association, commit­
tee, or any other organization or group of persons acting jointly, 
including a state agency or a political subdivision of the state." 
(emphasi s added) 

A state agency is clearly a person pursuant to section 6(1) • 

If the Department concluded that intra agency communications were lObbying it 
would be contrary to this definition because a person would have to register and 
report for lobbying itself. 

To require registration and reporting under the Act by civil service employees 
who communicate with the public officials who administer the employing agency 
would work to impede intra-agency communication. A public offi~ial is entitled 
to expect frank and open communication from civil servants in the agency the 
official administers. A reading of the Act which encompasses communications 
between employees and thei r employers goes far beyond the Act's intent. It pre­
supposes that an executive agency is required to report expenditures made in the 
course of implementing statutes which it is charged with administering. 

3. The formulation of the state budget. 

The Department is currently formulating a comprehensive response to questions 
raised by the Governor's staff and various departments with respect to the for­
mulation of the annual state budget. Rather than dealing with your general 
questions in this area the Department will soon be providing a detailed response 
with respect to the budgetary process. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling 
as none was requested. 

Very truly yours, 

14 7.~ 
Phillip T. Frangos 
Di rector 
Office of Hearings and Legislation 
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