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Dear !·Ir. Stevens: 

23-84-LI 

LANSING 

MICHIGAN 48918 

This is in response to your jnquiry concerning applicability of the lobby act 
(the Act), 1978 PA 472, to the r~ichigan Association of Private Campground 
Owners (MAPCO). 

You state that MAPCO is a group of private campground owners organized to pro­
mote family camping. You further indicate: 

"The offi cers, di rectors, and members sometimes have reason to contact 
various State departments and/or legislators while striving toward our 
goals, and often we are consulted by State personnel. Because our 
members are scattered throughout the state, any reporting requirement 
would be a hardship and a laborious task to assemble and transmit the 
necessary information." 

To avoid this inconvenience, you ask that the State of Michigan waive the Act's 
registration and reporting requirements whenever r~APCO members communicate with 
state legislators. 

There is nothing in the Act or rules which authorizes the Department of State or 
any other agency to grant waivers to persons affected by the Act. Consequently, 
t~APCO must regi ster wi th the Department and fil e peri odi c di scl osure reports if 
MAPCO is a lobbyist as that term is used in the Act. 

Pursuant to section 5(4) of the Act (MCl 4.415), an organization is a lobbyist 
if, in any 12 month period, it expends more than $1,000 for lobbying or more 
than $250 on lobbying a single publ ic official. "Lobbying" is defined in sec­
tion 5(2) as "communicating directly with an official in the executive branch of 
state goverment or an official in the legislative branch of state government for 
the purpose of influencing legislative or administrative action." 
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The $1,000 and $250 thresholds established in section 5(4l are calculated pur­
suant to rule 21, 1981 AACS R4.421, which provides: 

"Rule 21. For the purpose of determining whether a person's expen­
ditures for lobbying are more than $1,000.00 in value in any 12-month 
period, or are more than $250.00 in value in any 12-month period if 
expended on lobbying a single public official, the following expen­
ditures shall be combined: 

(al Expenditures made on behalf of a public official for the pur­
pose of influencing legislative or administrative action. 

(bl Expenditures, other than travel expenses, incurred at the 
q request or suggestion of a lobbyist agent or member of a lobbyist, or 

furnished for the assistance or use of a lobbyist agent or member of a 
lobbyist while engaged in lobbying. 

(el The compensation paid or payable to lobbyist agents, employees 
of the lobbyist, and members of a lobbyist for that portion of their 
time devoted to lobbying." 

The above provisions indicate that MAPCO is subject to the Act's registration 
and reporting requirements if its expenditures for lobbying, including compen­
sation or reimbursement paid to its members, exceed $1,000 or $250 on lobbying a 
single public official in a 12 month period. However, MAPCO is not obligated to 
keep records or- file reports relating to communications undertaken by its offi­
cers, directors or members for which no compensation or reimbursement is paid. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling. 

VAry ~lY yours, 

/Ld:u-<" 7. 
Phill~FrangOs' 
Oirector 
Office of Hearings and Legislation 
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