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Dear Mr. Quinn: 

This is in response to your request for a declaratory ruling concerning the 
applicability of the lobby act (the Act), 1978 PA 472, to the Executive Director 
of the Lansing Tri-County Employment and Training Consortium. Specifically, you 
aSK wnether the Director is an "elected or appointed pUblic official" of local 
gcvernment who is exempt from the Act's registration and reporting requirements 
under section 5(7)(b) (MCL 4.415). 

~ne _dnsing :ri-County ~mployment ana 'ra.ining ':onsortlum (the Consortluml 
e.lsts under the authority of the Urban Cooperation Act, i967 (Ex Sess) PA 
ao~nded. The Consortium was established "by the mutual agreement of 
Cities of Lansing and East Lansing and the Counties of Ingham, Eaton and 
C: inton" to jointly carry out the provisions of certain job training and 
employment opportunity acts. 

7, as 
the 

P~rsuant to section 5 of its enaoling statute (Mel 124.505), members of the 
Consortium entered into an "interlocal agreement." Under the agreement, the 
~Jnsortium is governed by a twelve member Administrative Board ithe Board). The 
5cilra, in turn, ;s authorlzed ;;0 nire a Director, wno serves as "tile executive 
and manager of the Admlnistration." As stated prevlously, you asK whetner the 
Director's lobbying activities are subject to the Act's provisions. 

Persons who are excluded from the Act are identified in section 5(7), which sta­
tes in relevant part: 

"Sec. 5. (7) Lobbyist or lobbyist agent does not include: 

(b) All elected or appointed public officials of state or local 
government who are acting in the course or scope of the uffice for no 
compensation, other than that provided by law for the office." 
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"Elected or appointed public officials of state or local government" is defined 
in rule 1(1)(c), 1981 AACS R4.411, to include officials who serve at the pleasure 
of their appointing authority. The Director of the Consortium, who serves at the 
pleasure of the Board, would at first appear to meet this definition. However, 
in an interpretive statement issued to Mr. Kenneth F. light, dated January 24, 
1984, the Department pointed out that rule 1(1)(c) cannot create a broader class 
of exempt officials than the legislature intended. Upon carefully examining the 
Act's provisions, the Department concluded that a person qualifies for the sec­
tion 5(7)(b) exemR,tion only if the person is an "elected or appointed public 
official" as defined in rule 1(1)(c) and the person serves in a policymaking 
capacity. -

The answer to your question, then, depends upon whether the Director of the 
Consortium is a policymaker as contemplated by the Act. According to an 
interpretive statement addressed to Senator Ed Fredricks, dated December 7, 1983, 
a policymaker is a person whose duties are not clearly defined and include 
discretion or authority in matters involving the governmental agency. On the 
other'hand, a person who operates at the direction or control of another or 
within specified boundaries does not serve in a policymaking capacity and is not 
a public official for purposes of the Act. 

The duties and responsibilities of the Administration and its Director are set 
out in Chapter 9 of the Consortium's interlocal agreement. That chapter, in 
general, provides that the Director and Administration.shall have duties and 
responsibilities "as may be required or directed' by ~he Board." Chapter 9 further 
provides that the Director and Administration shall "prepare plans as directed by 
tne Board," "develo~ a budget for submis~ion to the Board," "develop and carry 
out a program to monitor and evaluate programs authorized by the Board," and 
finally, "operate all programs which are carried on under the direct authority of 
the Board." Consistent with these provisions, Chapter 5 of the agreement states 
that the Board's responsibilities shall include the "general supervision of [the] 
Director." 

You assert that the duties and responsibilities described above place the 
Director in a position analogous to that of a county controller who, as indicated 
in a letter to Mr. James Stewart, dated June 22, 1984, is exempt from the Act's 
requirements. How~ver, the office of county controller is created by statute and 
not by an agreement between political subdivisions. Moreover, statutory provi­
sions relating to that office, and particularly section 13b of 1927 PA 257, as 
amended (MCl 46.13b), indicate that a county controller has a broad range of 
duties which include discretion or authority in matters involving the county. 

The Director of the Consortium does not enjoy such autonomous statutory 
authority. On the contrary, the provisions of the interlocal agreement, which 
is the sole authority for the position, indicate the Director oper&tes within 
boundaries specified by, and at the direction or control of, the Consortium's 
governing board. Thus, unlike a county controller the Director does not serve 
in a policymaking capacity and is not a public official for purposes of the Act. 
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In answer to your question, the Director of the lansing Tri-County Employment 
and Training Consortium is not an elected or appointed public official of local 
government who is exempt from the Act under section 5(7)(b). The Director must 
therefore register as a lobbyist or lobbyist agent upon reaching the expenditure 
thresholds established in section 5(4) and 5(5) and file periodic disclosure 
reports as the Act requires. 

T~is response is a declaratory ruling relating to the specific facts and 
quest ion presenteQ. 

Very truly yours, 
/i 

/I;~JJ~ 
Richard H. Austin 
Secretary of State 
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