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Dear Ms. Randall: 
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MICHIGAN 48918 

This is in response to your letter requesting a ruling with respect to whether 
community college pres·idents are required to register and report pursuant to the 
lobby act, 1978 PA 472 (the "Act"). 

I am enclosing a copy of a declaratory ruling directed to Kenneth F. light, 
President of lake Superior State College and dated January 24, 1984, and an 
interpretive statement sent to George N. Holcomb on March 1, 1984. While rele­
vant, neither of these documents directly answers the question you raise -- that 
is, whether the president(s) of community colleges are exempt from the Act. 

The Community College Act of 1966, 1966 PA 331 (Mel 389.1 et ~.), provides 
generally that control and supervision of community college districts are vested 
in their Boards of Trustees. More specifically, section 124 of this Act provi­
des, in relevant part, that the board of trustees may: 

"(a) Contract with, appoint and employ a suitable person, not a 
member of the board, as administrator or director of the community 
college ••. who shall perform such duties as the board may determine 

(b) Select and employ such administrative officers, teachers and 
employees and engage such services as shall be necessary to effectuate 
its purposes." 

The Act provides an exemption from registration and reporting for individuals 
who are public officials. This exemption is found in section 5(7)(b) of the 
Act (MCl 4.415). The exemption is limited by section 5(7)(c). The relevant 
portions of these provisions are as follows: 

"Sec. 5. (7) lobbyist or lobbyist agent does not include: 
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(b) All elected or appointed public officials of state or local 
government who are acting in the course or scope of the office for no 
compensation, other than that provided by law for the office. 

(c) For the purposes of this act, subdivision (b) shall not 
include: 

(i) Employees of public or private colleges, community colleges, 
junior colleges or universities." 

The rules promulgated to implement the Act clarifY the application of the exemp­
tion by defining the term "elected or appointed official of state or local 
government." Rule l(l)(c), (1981 AACS R4.411), provides: 

"Rule 1. (1) As used in the Act or these rules: 

(c) 'Elected or appointed public officials of state or local 
government' means officials whose term of office is prescribed by sta­
tute, charter, ordinance, or the state constitution of 1963 or who 
serve at the pleasure of their appointing authority." 

In the enclosed declaratory ruling to Kenneth F. Light it was pointed out that 
the legislative intent was to exempt individuals occupying policymaking posi­
tions from the Act's requirements. Like the presidents of colleges or univer­
sities, community college presidents appear to be the only appointees of a 
con~unity college who have the wide range of duties and discretionary authority 
prerequisite to being exempt pursuant to 5(7)(b). Therefore, a community 
college president is exempt from the registration and reporting provisions of 
the Act, provided the president only lobbies in the course or scope of the 
office for no additional compensation. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ru 1 i ng . 

Sincer~ 

1~7.'~~ 
Phi 11 ip T. Frangos 
Director 
Office of Hearings and Legislation 
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