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Dear Mr. Niederhauser: 
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This is in response to your inquiry concerning applicability of the lobby act 
(the Act), 1978 PA 472, to the Local Public Health Legislative Liaison Committee 
(the Committee). Specifically, you ask whether the Committee, which is composed 
of representatives from a variety of local public health organizations and 
governmental agencies, is required to register as a lobbyist under the Act. 

"Lobbying" is defined in section 5(2) of the Act (MCL 4.425) as "communicating 
directly with an official in the executive branch of state government or an 
official in the legislative branch of state government for the purpose of 
influencing legislative or administrative action." "Administrative action" and 
"legislative action" are defined in section 2(1) (MCL 4.412) and section 5(1), 
respectively, as follows: 

"Sec. 2. (1) 'Administrative action' means the proposal, drafting, 
development, consideration, amendment, enactment, or defeat of a non­
ministerial action or rule by an executive agency or an official in the 
executive branch of state government. Administrative action does not 
include a quasi-judicial determination as authorized by law. 

Sec. 5. (1) 'Legislative action' means introduction, sponsorship, 
support, opposition, consideration, debate, vote, passage, defeat, 
approval, veto, delay, or an official action by an official in the exe­
cutive branch or an official in the legislative branch on a bill, reso­
lution, amendment, nomination, appointment, report, or any matter 
pending or proposed in a legislative committee or either house of the 
legislature. Legislative action does not include the representation of 
a person who has been subpoenaed to appear before the legislature or an 
agency of the legislature." 

Pursuant to section 5(4) and 7(1) of the Act (MCL 4.417), a person including an 
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organization is required to register as a lobbyist if the person or organization 
expends more than $1,000 for lobbying, or more than $250 on lobbying a single 
public official, in a 12 month period. The $1,000 and $250 thresholds are 
calculated pursuant to rule 21, 1981 AACS R4.421, which provides: 

"Rule 21. For the purpose of determining whether a person's expen­
ditures for lobbying are more than $1,000.00 in value in any 12-month 
period, or are more than $250.00 in value in any 12-month period if 
expended on lobbying a single public official, the following expen­
ditures shall be combined: 

(a) Expenditures made on behalf of a public official for the pur­
pose of influencing legislative or administrative action. 

(b) Expenditures, other than travel expenses, incurred at the 
request or suggestion of a lobbyist agent or member of a lobbyist, or 
furnished for the-assistance or use of a lobbyist agent or member of a 
lobbyist while engaged in lobbying. 

(c) The compensation paid or payable to lobbyist agents, employees 
of the lobbyist, and members of a lobbyist for that portion of their 
time devoted to lobbying." 

These provisions indicate that the Committee is required to register as a lob­
byist only if two conditions are met. First, the Committee must communicate 
wich public officials for the purpose of influencing legislative or administra­
tive policy decisions. Second, the Committee must make related expenditures 
which exceed the thresholds established in section 5(4). 

You state that while the primary purpose of the Committee is to exchange infor­
mation and act as a clearinghouse for the. legislative concerns of its consti­
tuent organizations, there is occasional "contact with members of the House and 
Senate. For example, on a quarterly basis, the committee sponsors a legislative 
breakfast inviting appropriate members of both Houses and the Governor's office 
to discuss items of concern." You indicate the costs of the breakfasts are 
generally paid on a rotating basis by one of the organizations represented on 
the Committee. 

If, at the breakfasts, members of the Committee communicate with public offi­
cials for the purpose of influencing legislative or administrative action, the 
me,nbers are engaged in lobbying. Therefore, any expenditures associated with 
the breakfasts are subject to the Act's registration and reporting provisions. 
Pursuant to rule 21, if the Committee pays any breakfast expenses with its own 
funds, those payments must be included to determine whether the spending limita­
tions found in section 5(4) have been met. If in any 12 month period the 
Committee's total expenditures for lobbying exceed $1,000, or $250 on lobbying a 
single public official, the Committee must register as a lobbyist and file 
periodic reports as required by the Act. 

On the other hand, if an organization affiliated with the Co~nittee pays for the 
breakfast, that organization must register as a lobbyist upon reaching the 
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$1,000 or $250 expenditure threshold. If the organization has previously 
registered with the Department, the cost of the breakfast must be reported as 
required by the Act. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ru 1 i ng. 

Very truly yours, 

!~? 
Phillip T. Frangos 
Director 
Office of Hearings and Legislation 
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